Też nie rozumiem decyjzji tak "drastycznej" zmiany sprzętu i zgadzam się w pełni z liquidsound na temat dokupienia zestawu do plenerów i zostawieniem D700.
Też nie rozumiem decyjzji tak "drastycznej" zmiany sprzętu i zgadzam się w pełni z liquidsound na temat dokupienia zestawu do plenerów i zostawieniem D700.
Na początku dzięki za info co do obiektywu 85/1.2 - sprawdzę z tą ostrością!
Czego mi brakuje w sprzęcie?
Może nie tyle brakuje ile mam chęć zmiany na stałki, ale o tym niżej....
A czego brakuje? W obecnym zestawie przede wszystkim dobrego filmowania i za dużo żółtego koloru (porównywałem z 5D Mark III i jak dla mnie jest w nim zdecydowanie lepiej)
Generalnie pomysł zmiany systemu wyszedł z trzech powodów:
1) chęci filmowania - miałem surowy materiał z 5D Mark III i D800 (D810 przyznaje nie widziałem) i dla mnie różnica w kolorach była duża (przy tych samych ustawieniach manualnych) na korzyść Canona
2) za duże matryce w D800/D810 jak dla mnie, nie potrzebuję aż takiej
3) ogólnie to chcę przejść z zoomów na stałki, więc i tak musi nastąpić wymiana obiektywów...stąd właśnie teraz padł pomysł przejścia na Canona.
Docelowo chciałbym mieć 24/1.4, 50/1.4 i 85/1.2 + w przyszłości 14mm do filmowania.
Pytam dlatego, ponieważ może miał już ktoś podobną sytuacją, zmienił system i jest w stanie powiedzieć czy drugi raz postąpiłby tak samo czy nie?
Przy okazji jeszcze zapytam, są jakieś problemy ogólnie znane w 5D Mark III? Coś analogicznie jak chlapanie olejem w D600 i problemy z AF w D800?
Bangi - o 6D nie pomyślałem, dzięki za wskazówkę!
Ostatnio edytowane przez zd1 ; 24-04-2015 o 17:06
Jeżeli Twoim powodem zmiany systemu jest kolor (żółta dominanta) to w pełni Cię rozumiem tu system canona zdecydowanie wygrywa, jeżeli chodzi o zestaw szkieł w tym szczególnie stałek również, co do samego body 5dIII to bardzo dobry aparat z bardzo dobrym AF i poza kilkoma wyjątkami (na forum problem z AF) nie ma problemów, nie mówiąc o takich typu chlapanie olejem.
6d daje lepszy obrazek od 5dIII (szczególnie dynamika tonalna przy wysokim ISO) za to ma dużo gorszy AF na bocznych (centralny jest spoko). Kiedyś o mało nie zmieniłem systemu na N i z perspektywy czasu nie żałuję decyzji, szczególnie po tym jak ujrzały światło dzienne niedoróbki N w kolejnych body i również słabe IQ w szkłach zoom, szczególnie ostatnio wypuszczanych. Zmiana systemu to bardzo radykalny i do tego kosztowny krok i należy go bardzo dobrze przemyśleć. Utrzymywanie dwóch systemów wg mnie jest zbyt uciążliwe i kosztowne.
Coś na temat bocznych punktów AF w 5d3:
http://www.canon-board.info/canon-ds.../index365.html
Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 26-04-2015 o 00:31
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...
Jesli chodzi o 5d3 raczej wszystko jest ok, moze 2 czy 3 osoby na forum narzekaja na mydlo to wszystko.
Z 50 poczekaj na mk2 nadciaga (1.2).
Ostatnio edytowane przez zdebik ; 24-04-2015 o 17:43
Pozwolę sobie dwa przysłowia zacytować: 1) Cudze chwalicie swego nie znacie... oraz 2) Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Obyś finalnie nie był rozczarowany. Zastanów się zanim zdecydujesz się na zmianę. Bez pośpiechu.
Jedyny aktualnie korpus Canona wart zainteresowania to 1DX /Niestety poza moim zasięgiem - na razie/, a ze starszych modeli 1Ds3.
Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 24-04-2015 o 18:01
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...
Jw. kup d810 i szalej. Duze pliki to nie problem. Kup extra dysk za 200zl i ogien. Na nikoniarzach pisza, ze do video sie nadaje jak 5d (d810).
Stalki w Nikonie tez sa chyba warte polecenia.
A może D750? Pikseli mniej niż w D800. Tylko trzeba brać wersję z kropką albo tę pozbawioną flary od początku.