nooo powoli zaczynam lapac ocb
moja niewiedza pewnie wynika z tego ze gdy uczylem sie przygotowywac zdjecia do wydruku zawsze kazano nam zapisywac je w 300dpi
wiec zawsze myslalem ze drukarka robi to co ''kaze'' jej plik...
a czy w takim razie z matrycy 13500000 moglbym wydrykowac plik 15x10cala z rozdzielczoscia mniejsza niz 300dpi??
mam rozumiec tez ze jesli rozmiar wydruku zmniejsze o polowe to dpi wzrosnie o 100% czyli do 600dpi, pozniej znowu o polowe to do 1200dpi i tak dalej?
otworzylem tez pierwszego leszego jpg prosto z matrycy w ps i w obraz/rozmiar obrazu mam takie dane
szerokosc 5184 wyskosc 3456 pikseli
rozmiar dokumentu szerokosc 182,88 wysokosc 121,92 cm
72dpi
po zmianie dpi na 300 rozmiar obrazu posostaje taki sam ale w tabelce z pikselami szerokosc zmienia sie na 21600 a wysokosc na 14400
(zaznaczona opcja przeprowadz ponowne próbkowanie obrazu)
jesli natomiast zaznacze opcje zachowaj proporcje to piksele pozostaja bez zmian czyli 5184 na 3456 natomiast rozmiar zmienia sie na 43,89 na 29,26
a przy zaznaczonych obu opcjach znowu piksele lulegaja zmianie na szerososc 21600 a wysososc 14400 a rozmiar pozostaje bez zmian czyli szerokosc 182,88 wysokosc 121,92 cm
ktos wie o co chodzi??? i co to w ogole w takim razie jest ten rozmiar dokumentu podany w cm? bo przeciez jezeli liczy sie tylko wartosc pikseli to nie ma czegos takiego jak rozmiar poniewaz bedzie on zalezal od maszyny ktora wyswietla lub drukuje dokument...?
nie rozumiem tez dlaczego kazdy powtaza jak plik do internetu to ma miec 72dpi a do wydruku 300dpi skoro kazyd monitor i kazda drukarka przerabia i rozumie nasz plik na swoj sposob, swoja droga to w opcjach mojej drukarki nie moge sie doszukac z jakim dpi ona drukuje i czy jest mozliwosc zmiany tego parametru.