Gdy próbowałem moim SX510 HS zrobić zdjęcie Księżyca, gdy włączyłem zoom, była tylko jasna okrągła plama na czarnym tle, bez faktury Księżyca. Czy ten sprzęt jest za słaby do takich zdjęć?
Gdy próbowałem moim SX510 HS zrobić zdjęcie Księżyca, gdy włączyłem zoom, była tylko jasna okrągła plama na czarnym tle, bez faktury Księżyca. Czy ten sprzęt jest za słaby do takich zdjęć?
Trzeba ustawić pomiar punktowy na księżyc.
Wybierz tryb M. Przymknij tak do f13 lub trochę mniej, czas 1/200 maksymalna ogniskowa i łup. Jak za ciemno / za jasno, skoryguj. Jeżeli potrzebujesz, użyj statywu. I tyle. Pochwal się jak cykniesz![]()
no właśnie nie musi, w końcu to kompakt![]()
SONY
Coś takiego?
CMEHA - reszta to upgrade
Statywu na razie nie mam, ale może kupię jakiś tani, choć to zapytanie na inny wątek
przede wszystkim czekaj na przejscie zimnego frontu.
zimny front powoduje oczyszczenie powietrza czyli wzrost przejrzystosci.
masz 1 - 2 dni czasu po przejsciu frontu , pozniej przejrzystosc Spada
o tej porze roku zimne fronty nawiedzaja nas czesto.
statyw Konieczny.
przyslona rzedu 4 - 5,6
czas dobierz experymntalnie to bedzie rzad 1/60 sek - 1/200 sek.
czulosc - niska - rzedu 100 iso
ostrosc nastaw recznie , b dokladnie.
wyzwalaj samowyzwalaczem.
samo dobrze nie wyjdzie , to juz lepiej sciagnac z sieci.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 04-03-2015 o 12:59
Dlaczego taką dużą przysłonę? Księżyc jest obiektem ruchomym, a nawet ruchliwym. Już starożytni Babilończycy o tym wiedzieli, nie mówiąc o Koperniku. Przy ogniskowej 300-400 mm widać ten ruch w wizjerze.
Dlatego najlepiej ustawić przysłonę w granicach 2,8-4-5,6 i możliwie krótki czas. Pomiar punktowy na tarczę Księżyca, korekta +1, statyw i wężyk lub samowyzwalacz. Tryb M, bo w czasie manewrów i wyzwalania Księżyc może uciec z punktu pomiaru, czyli tryby auto i półauto mogą się nie sprawdzić. Możliwie niska czułość, ale tak, żeby czas nie przekroczył 1/2 sekundy - ze względu na ruch.
--- Kolejny post ---
O, widzę że Bechamot napisał dokładnie to samo.
--- Kolejny post ---
Jeszcze jedno: zalecają, żeby Księżyc nie był w pełni. W innych fazach Słonce oświetla go nieco z boku, co uwypukla szczegóły.