Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
Nie uwierzę, póki nie poprzesz swojej teorii odpowiednim wzorem

p.s.
zastanów się co napisałeś, wynika z tego że każdy obiektyw kręcący mordką wyklucza stosowanie dowolnego filtra, bo każdy filtr zwiększa masę kręcących się elementów
nie wyklucza , ale zmienia sie precyzja.
to samo z nakrecnymi gumowymi oslonami na krecace sie mordki - tez jest gorzej.

przy czym w tych tanich jak 18-55 wiemy dobrze jaki to jest dziadoski mechanizm, jeden wielki luz - moznaby powiedziec - no moze nie doslownie , ale o precyzji to raczej mowic nie mozna.

mnie tam nie przeszkadza , niech kazdy robi co chce.

nie mam do wypelnienia misji, zeby ustrzec ludzkosc przed stosowaniem filtrow PLC. mnie to wisi.
na ogol ludzie nie wiedza ze zakladajac filtr PLC niczego nie poprawiaja , a na krecaca mordke jest to i mniej wygodne i af pracuje gorzej. Jesli duza przyslona ( a takie sa w kitach ) to moze sobie nawet sprawy nie zdaja z tego ze bez filtra mogloby byc lepiej.

o ile w analogu dla filtrow nie ma czesto rozsadnej alternatywy , to w cyfrze jest - zdjac filtr - najczesciej bedzie lepiej ( choc oczywiscie sa sytuacje specjalane).

duzo lepszy pozytek mozna odniesc kupujac dobra literature , albumy niz filtry , ktorych stosowanie nic nie polepsza , a utrudnia.