Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Czy ten filtr będzie dobry do Canon 600d?

Mieszany widok

Domyślnie Czy ten filtr będzie dobry do Canon 600d?

Witam,

pytanie osoby poczatkującej: Jaki kupić filtr na obiektyw 18-55 mm dla Canon 600d? Totalnie się na tym nie znam (jeszcze) Lepszy będzie UV czy polaryzujący? Będę fotografować krajobrazy jak i w pomieszczeniach zamkniętych.

Zastanawiam się nad kupnem filtru HOYA 2 w 1, ale czy jest sens?

Filtr HOYA HRT CPL-UV 58mm - Polaryzacyjny + UV 58 (5083923442) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Z góry dziękuję za odpowiedz
    Ostatnio edytowane przez Kamii ; 12-03-2015 o 14:04

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Czy ten filtr będzie dobry do Canon 600d?

Tyle wiedzy w internetach, a się czytać nie chce ? skoro pytasz czy lepszy będzie uv czy polar to znaczy że nie masz o nich zielonego pojęcia . A więc zacznij od auto-dokształcenia w tym temacie. Potem jak już będziesz wiedzieć do czego co i jak służy będzie ci łatwiej zadać dobre pytanie i uzyskać satysfakcjonującą odpowiedź
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Tyle wiedzy w internetach, a się czytać nie chce ? skoro pytasz czy lepszy będzie uv czy polar to znaczy że nie masz o nich zielonego pojęcia . A więc zacznij od auto-dokształcenia w tym temacie. Potem jak już będziesz wiedzieć do czego co i jak służy będzie ci łatwiej zadać dobre pytanie i uzyskać satysfakcjonującą odpowiedź
    Czytać się chce, nawet zamówiłam sobie książki. Widzę różnice między dwoma filtrami, ale miałam dylemat który kupić, bo na forach fotograficznych jest tak jak tutaj czyli każdy się kłóci i chce udowodnić swoją rację. Tak jak pisałam jak dopiero ZACZYNAM. Poza tym doceniam osoby, które wiedzą więcej i chcą doradzić bo mają jakaś praktykę i doświadczenie, bo to jest cenniejsze niż teoria. Coś powszechnie dobrego może się okazać zbędne. Twój komentarz nic nie wnosi, nie chcesz pomóc to się nie udzielaj i zignoruj to BEZSENSOWNE pytanie. Nie rozumiem takich osób jak Ty....

Odechciewa się o cokolwiek pytać widząc taką postawę.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Polar i uv mają różne zastosowania, upychanie ich w jeden worek jest bez sensu. Najpierw zerknij do góry w tym samym dziale, masz tam wątek: info dotyczące filtrów. Poczytaj i wróć z konkretnym pytaniem.
    Włożyłam je do jednego wora, bo zastanawiam się na kupnem 2 w 1 i chciałam zapytać czy to ma sens, żeby nie było jak szampon i odżywka w jednym - słabe.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Kup jakikolwiek niedrogi polaryzacyjny - do nauki może być ten co proponujesz. Pamiętaj, że raczej będziesz musiał używać przy polaryzacyjnych statywu.
    Filtry UV można sobie przy tej klasie obiektywu odpuścić - lepiej kup dedykowany tulipan.

Jak koledzy pisali - zacznij od samodokształcania:
    Test filtrów polaryzacyjnych - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl
    Test filtrów UV - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl
    Hoya HRT CIR-PL UV - Optyczne.pl

Oraz genialny cykl z Fotopolis:
    http://www.fotopolis.pl/szukaj/?q=z%...tnika%20optyka
    Dziękuję!
    Ostatnio edytowane przez Kamii ; 13-03-2015 o 13:40

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kamii Zobacz posta
    Witam,

pytanie osoby poczatkującej: Jaki kupić filtr na obiektyw 18-55 mm dla Canon 600d? Totalnie się na tym nie znam (jeszcze) Lepszy będzie UV czy polaryzujący? Będę fotografować krajobrazy jak i w pomieszczeniach zamkniętych.

Zastanawiam się nad kupnem filtru HOYA 2 w 1, ale czy jest sens?

Filtr HOYA HRT CPL-UV 58mm - Polaryzacyjny + UV 58 (5083923442) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Z góry dziękuję za odpowiedz
    zaden sie nie przyda

18-55 kreci mordka , polar bez sensu
    a dobry filtr kosztuje tyle co obiektyw. nie ma sensu zakladac zlej jakosci.

uv kompletnie nic nie daje , jedynie ochrone , ale tutaj nie za bardzo ma sens .

przez zalozenie filtru zdjecia nie beda ani o jote lepsze , a utrudnisz sobie zycie.
    kup dobry plyn i dobra szmatke do czyszczenia obiektywu , nie chuchaj , nic czysc koszula ani innymi kalesonami czy majtkami a nic sie zlego nie stanie.
    staraj sie chronic przednia soczewke.

kup lepiej dobry podrecznik , lub nawet pare ksiazek - pozytek bedzie nieporownywalnie wiekszy.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    zaden sie nie przyda

a dobry filtr kosztuje tyle co obiektyw. nie ma sensu zakladac zlej jakosci.

uv kompletnie nic nie daje , jedynie ochrone , ale tutaj nie za bardzo ma sens .

przez zalozenie filtru zdjecia nie beda ani o jote lepsze , a utrudnisz sobie zycie.
    kup dobry plyn i dobra szmatke do czyszczenia obiektywu , nie chuchaj , nic czysc koszula ani innymi kalesonami czy majtkami a nic sie zlego nie stanie.
    staraj sie chronic przednia soczewke.

kup lepiej dobry podrecznik , lub nawet pare ksiazek - pozytek bedzie nieporownywalnie wiekszy.
    18-55 stm nie kręci mordką, można z powodzeniem używać polara.
    SONY

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    18-55 stm nie kręci mordką, można z powodzeniem używać polara.
    jest gdtzies napisane ze to stm?

ja nie widze. i szukac mi sie nie za bardzo chce jesli gdzies taka informacja bylyby ukryta.

nawet jesli stm kreci lub nie kresi mordka to i tak lepiej kupic ksiazki niz filtry , ktore nie wiadomo do czego sluza.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

jest gdtzies napisane ze to stm?

ja nie widze. i szukac mi sie nie za bardzo chce jesli gdzies taka informacja bylyby ukryta.

nawet jesli stm kreci lub nie kresi mordka to i tak lepiej kupic ksiazki niz filtry , ktore nie wiadomo do czego sluza.
    Jakiś nerwowy jesteś jak Ci ktoś zwraca uwagę
    Z góry założyłeś, że 18-55 kręci mordką i polar się nie nadaje, A TU PSIKUS
    Strzel wykresik dla rozluźnienia i pisz dalej.
    Pozdrawiam
    SONY

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Jakiś nerwowy jesteś jak Ci ktoś zwraca uwagę
    Z góry założyłeś, że 18-55 kręci mordką i polar się nie nadaje, A TU PSIKUS
    Strzel wykresik dla rozluźnienia i pisz dalej.
    Pozdrawiam
    #

szukasz zaczepki ?
    znajdz sobie kogos na swoim poziomie merytorycznym.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Kiedyś poprosiłem na tym forum o poradę i doświadczony fotograf napisał, że można używać polara na obiektywie kręcącym mordką, szczególnie przy krajobrazach. Najpierw nastawia się ostrość, a potem kręci filtrem i jest OK. Kupiłem więc 70-300 is i używam z filtrem i nie mam z tym żadnych problemów.
    Bechamot, czy Twoje zdanie o nieużywalności polara na obiektywie kręcącym mordką wynika tylko z bezkresnej wiedzy teoretycznej jaką posiadasz w każdym temacie foto, czy może masz jakieś doświadczenia praktyczne?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Kiedyś poprosiłem na tym forum o poradę i doświadczony fotograf napisał, że można używać polara na obiektywie kręcącym mordką, szczególnie przy krajobrazach. Najpierw nastawia się ostrość, a potem kręci filtrem i jest OK. Kupiłem więc 70-300 is i używam z filtrem i nie mam z tym żadnych problemów.
    Bechamot, czy Twoje zdanie o nieużywalności polara na obiektywie kręcącym mordką wynika tylko z bezkresnej wiedzy teoretycznej jaką posiadasz w każdym temacie foto, czy może masz jakieś doświadczenia praktyczne?
    doswiadczony fotograf nie wiedzial, ze nakrecajac filtr zwiekszasz mase krecacych sie elementow , a tym samym bezwladnosc.
    spada precyzja af wskutek wzrostu bezwladnosci - zatrzymanie pierscienia obrotowego jest mniej powtarzalne. pomijam juz fakt, ze po ustawieniu ostrosci obracajac filtrem , ktory ma jakis opor zawsze mozesz nieznaczenie i nieswiadomie przestawic ostrosc.

wszystko mozna , tylko nie wszystko ma rzeczywiscie sens.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów