Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Czy ten filtr będzie dobry do Canon 600d?

Domyślnie Czy ten filtr będzie dobry do Canon 600d?

Witam,

pytanie osoby poczatkującej: Jaki kupić filtr na obiektyw 18-55 mm dla Canon 600d? Totalnie się na tym nie znam (jeszcze) Lepszy będzie UV czy polaryzujący? Będę fotografować krajobrazy jak i w pomieszczeniach zamkniętych.

Zastanawiam się nad kupnem filtru HOYA 2 w 1, ale czy jest sens?

Filtr HOYA HRT CPL-UV 58mm - Polaryzacyjny + UV 58 (5083923442) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Z góry dziękuję za odpowiedz
    Ostatnio edytowane przez Kamii ; 12-03-2015 o 14:04

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Czy ten filtr będzie dobry do Canon 600d?

Tyle wiedzy w internetach, a się czytać nie chce ? skoro pytasz czy lepszy będzie uv czy polar to znaczy że nie masz o nich zielonego pojęcia . A więc zacznij od auto-dokształcenia w tym temacie. Potem jak już będziesz wiedzieć do czego co i jak służy będzie ci łatwiej zadać dobre pytanie i uzyskać satysfakcjonującą odpowiedź
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kamii Zobacz posta
    Witam,

pytanie osoby poczatkującej: Jaki kupić filtr na obiektyw 18-55 mm dla Canon 600d? Totalnie się na tym nie znam (jeszcze) Lepszy będzie UV czy polaryzujący? Będę fotografować krajobrazy jak i w pomieszczeniach zamkniętych.

Zastanawiam się nad kupnem filtru HOYA 2 w 1, ale czy jest sens?

Filtr HOYA HRT CPL-UV 58mm - Polaryzacyjny + UV 58 (5083923442) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Z góry dziękuję za odpowiedz
    zaden sie nie przyda

18-55 kreci mordka , polar bez sensu
    a dobry filtr kosztuje tyle co obiektyw. nie ma sensu zakladac zlej jakosci.

uv kompletnie nic nie daje , jedynie ochrone , ale tutaj nie za bardzo ma sens .

przez zalozenie filtru zdjecia nie beda ani o jote lepsze , a utrudnisz sobie zycie.
    kup dobry plyn i dobra szmatke do czyszczenia obiektywu , nie chuchaj , nic czysc koszula ani innymi kalesonami czy majtkami a nic sie zlego nie stanie.
    staraj sie chronic przednia soczewke.

kup lepiej dobry podrecznik , lub nawet pare ksiazek - pozytek bedzie nieporownywalnie wiekszy.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    zaden sie nie przyda

a dobry filtr kosztuje tyle co obiektyw. nie ma sensu zakladac zlej jakosci.

uv kompletnie nic nie daje , jedynie ochrone , ale tutaj nie za bardzo ma sens .

przez zalozenie filtru zdjecia nie beda ani o jote lepsze , a utrudnisz sobie zycie.
    kup dobry plyn i dobra szmatke do czyszczenia obiektywu , nie chuchaj , nic czysc koszula ani innymi kalesonami czy majtkami a nic sie zlego nie stanie.
    staraj sie chronic przednia soczewke.

kup lepiej dobry podrecznik , lub nawet pare ksiazek - pozytek bedzie nieporownywalnie wiekszy.
    18-55 stm nie kręci mordką, można z powodzeniem używać polara.
    SONY

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    18-55 stm nie kręci mordką, można z powodzeniem używać polara.
    jest gdtzies napisane ze to stm?

ja nie widze. i szukac mi sie nie za bardzo chce jesli gdzies taka informacja bylyby ukryta.

nawet jesli stm kreci lub nie kresi mordka to i tak lepiej kupic ksiazki niz filtry , ktore nie wiadomo do czego sluza.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Polar i uv mają różne zastosowania, upychanie ich w jeden worek jest bez sensu. Najpierw zerknij do góry w tym samym dziale, masz tam wątek: info dotyczące filtrów. Poczytaj i wróć z konkretnym pytaniem.
    Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 12-03-2015 o 14:24

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

jest gdtzies napisane ze to stm?

ja nie widze. i szukac mi sie nie za bardzo chce jesli gdzies taka informacja bylyby ukryta.

nawet jesli stm kreci lub nie kresi mordka to i tak lepiej kupic ksiazki niz filtry , ktore nie wiadomo do czego sluza.
    Jakiś nerwowy jesteś jak Ci ktoś zwraca uwagę
    Z góry założyłeś, że 18-55 kręci mordką i polar się nie nadaje, A TU PSIKUS
    Strzel wykresik dla rozluźnienia i pisz dalej.
    Pozdrawiam
    SONY

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Jakiś nerwowy jesteś jak Ci ktoś zwraca uwagę
    Z góry założyłeś, że 18-55 kręci mordką i polar się nie nadaje, A TU PSIKUS
    Strzel wykresik dla rozluźnienia i pisz dalej.
    Pozdrawiam
    #

szukasz zaczepki ?
    znajdz sobie kogos na swoim poziomie merytorycznym.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Kiedyś poprosiłem na tym forum o poradę i doświadczony fotograf napisał, że można używać polara na obiektywie kręcącym mordką, szczególnie przy krajobrazach. Najpierw nastawia się ostrość, a potem kręci filtrem i jest OK. Kupiłem więc 70-300 is i używam z filtrem i nie mam z tym żadnych problemów.
    Bechamot, czy Twoje zdanie o nieużywalności polara na obiektywie kręcącym mordką wynika tylko z bezkresnej wiedzy teoretycznej jaką posiadasz w każdym temacie foto, czy może masz jakieś doświadczenia praktyczne?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Kiedyś poprosiłem na tym forum o poradę i doświadczony fotograf napisał, że można używać polara na obiektywie kręcącym mordką, szczególnie przy krajobrazach. Najpierw nastawia się ostrość, a potem kręci filtrem i jest OK. Kupiłem więc 70-300 is i używam z filtrem i nie mam z tym żadnych problemów.
    Bechamot, czy Twoje zdanie o nieużywalności polara na obiektywie kręcącym mordką wynika tylko z bezkresnej wiedzy teoretycznej jaką posiadasz w każdym temacie foto, czy może masz jakieś doświadczenia praktyczne?
    doswiadczony fotograf nie wiedzial, ze nakrecajac filtr zwiekszasz mase krecacych sie elementow , a tym samym bezwladnosc.
    spada precyzja af wskutek wzrostu bezwladnosci - zatrzymanie pierscienia obrotowego jest mniej powtarzalne. pomijam juz fakt, ze po ustawieniu ostrosci obracajac filtrem , ktory ma jakis opor zawsze mozesz nieznaczenie i nieswiadomie przestawic ostrosc.

wszystko mozna , tylko nie wszystko ma rzeczywiscie sens.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów