Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Pytanie - sposób na "prawidłowe" nasycenie kolorów.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Pytanie - sposób na "prawidłowe" nasycenie kolorów.

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta
    Janusz_K

Pierwsze zdjęcie nosi tytuł "Między ciepłem a zimnem" - powinno to troszkę wyjaśnić kolorystykę zdjęcia. Zamierzałem na nim pokazać własną inwencję a prawidłowy balans bieli zszedł na dalszy plan.
    Niebieski pas na dole zdjęcia to cień śniegu - pewnie wiesz ale jeżeli ktoś nie wie to taki efekt uzyskamy wtedy gdy nie użyjemy filtru polaryzacyjnego.
    Zdjęcie ptaka siedzącego na gałęzi było poddane korekcie liczbowej w gimpie.

.
    nie ma znaczenia jak nazwiesz zdjecie.
    zdjecie jest jakie jest.
    gdyby je nazwac np " urlop na majorce" nie zmieni sie tym samym kolorystyka ani o jote.

ja mysle , ze nie potrzebujesz porad jak automatycznie ustalic nasycenie.

jesli widzisz roznice , tzn , ze wynik jest skutkiem Twojego swiadomego dzialania.
    Musisz sam pojsc swoja droga , w wyniku doswiadczenia , kolejnych poszukiwan odkrywac swoje srodki wypowiedzie , szukac " swojej estetyki".

ja tylko potwierdzam , ze na swoim monitorze widze mocne przesycenie koloru , jesli je tez widzisz , to sam musisz podjac decyzje na jakim poziomie ja ustalic ( przeciez nie moge zadecydowac Za Ciebie co masz lubic , tak jak per analogia nie moge zaecydowac jakie potrawy maja Ci smakowac)

czasami mam tez z tym problemy . w takim przypdku powracam do zdjecia za kilka dni - spojrzenie ulega odswiezeniu , latwiej podjac decyzje.

z cala pewnoscia blizej przyjrzlabym sie mozliwoscia laptopa - mam pod tym wzgledem raczej mieszane uczucia , nawet jesli podpinasz do monitora zewnetrznego.

ostatecznie sa dwa kryteria :
    -mozliwie wierne odtworzenie barwy - i tutaj mamy cala mase srodkow pomocniczych w postaci kalibratorow , krzywych , profili itp - kryteria estetyczne sa drugoplanowe
    - subiektywne przetworzenie barwy na "potrzeby obrazu" - czyli jako jeden z elemenetow srodkow wypowiedzi - tataj decyzja nalezy tylko i wylacznie do autora.
    Czyli w miare dowolna interpretacja plastyczno-kolorystyczny - nikomu nic tego ktora droga zmierza autor.
    czy praca odniesie suckes wsrod innych czy nie , jest czyms wtornym, w zasadzie bez znaczenia jesli nie robisz komercyjnie.

PO prostu trzeba robic swoje.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Janusz_K Zobacz posta
    a ja w zdjęciach 2 i 3 starałbym się jeszcze ciut pobawić krzywymi gamma (zmniejszyć) Śnieg jest teraz ok, ale moim zdaniem niefajnie zszarzał.
    na jpegu nie za bardzo ma sens glebsza zabawa . tak na prawde zabawa tym zdjeciem nalezy do autora , ja tylko troche zmienilem saturacje, zeby sprawdzic czy sa widoczne roznice dla autora watku na jego sprzecie.

Malarze znaja zasade - jesli chcesz pokazac zielen - to wprowadz czerwien.

moim zdaniem najwazniejszym dla kolorystyki na zdjeciu jest czarosc , biel , czern - to dzieki nim mozemy podkreslic kolor.
    jesli tylko mozliwe , nalezy zadbac , zeby biel byla biela , szarosc szaroscia - to pozwoli pozostalym kolorom zabrzmic pelnym akordem.

jesli nie masz bieli , jest przykryta jakac skladowa kolorystyczna , robi to wrazenie zafarbu , czyli bledu - czyli braku kontroli nad kolorem a wyglada tez czesto paskudnie i nienaturalnie.

lubie uzasadniac przykladami , niech bedzie ten , banalne zdjcie w banalny wieczor , ale dzieki bieli jest kolorowo.
    biale linie na asfalcie sa punktem odniesienia. Biala sukienka rowniez. Gdyby byly zafarbione , bylby to blad.
    oczywiscie wprost z aparatu byly zaniebieszczone . dopiero po wyczyszczeniu kolor zaczal zyc.

193

o i jeszcze jeden z biela:

http://spherapan.vot.pl/214/214.html

stanowi ona tutaj przeciwwage dla lini wschodu.

obraz 360 stopni jest wywazony.

Uprawnienia umieszczania postów