Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Prośba o pomoc w rozterce zakupowej

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Prośba o pomoc w rozterce zakupowej

Dzień Dobry.
    Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Do Canona 50D używam jako obiektywu uniwersalnego Tamrona 17-50 (drugi obiektyw to Sigma 70-300 no taka sobie) i ponieważ różnie bywało z tym 17-50 i nie zawsze byłem zadowolony ze zdjęć myślałem o kupnie Canona 24-105 ale...jestem na emeryturze i taki wydatek teraz w promocji c.2600,- pln. nie jest dla mnie czymś łatwym. Czy to ma sens w sytuacji jak fotografuję czysto amatorsko i warto tak bardzo się sprężać finansowo?
    Z góry dziękuję.
    Roman

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez iwc1 Zobacz posta
    Dzień Dobry.
    Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Do Canona 50D używam jako obiektywu uniwersalnego Tamrona 17-50 (drugi obiektyw to Sigma 70-300 no taka sobie) i ponieważ różnie bywało z tym 17-50 i nie zawsze byłem zadowolony ze zdjęć myślałem o kupnie Canona 24-105 ale...jestem na emeryturze i taki wydatek teraz w promocji c.2600,- pln. nie jest dla mnie czymś łatwym. Czy to ma sens w sytuacji jak fotografuję czysto amatorsko i warto tak bardzo się sprężać finansowo?
    Z góry dziękuję.
    Roman
    W mojej ocenie dublowanie ogniskowych w Twoim przypadku raczej nie ma sensu (na pewno nie nowy obiektyw), optycznie może trochę będzie lepiej niż z tamronem 17-50, na pewno pewniejszy AF, za to światło gorsze, ale jak zauważyłeś musisz zwracać uwagę mocno na budżet i do fotografii czysto amatorskiej ... osobiście bym nie kupował. Jeżeli Ci nie przeszkadza brak AF to spojrzałbym się na Twoim miejscu na szkła manualne, można tanio kupić coś sensownego.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez iwc1 Zobacz posta
    ...myślałem o kupnie Canona 24-105 ale...jestem na emeryturze i taki wydatek teraz w promocji c.2600,- pln. ...
    Jeśli taki zakres ogniskowej Ci odpowiada to obiektyw jest super (używam z 6D), ale moim zdaniem lepiej kupić używany w BDB stanie - cena około 1600zł.
    Poszukaj kogoś kto ma taki obiektyw (ewentualnie gdzieś w sklepie), podepnij do swojego body i wypróbuj. Obiektyw jest dość ciężki i 1EV ciemniejszy od Tamrona 17-50 2.8.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uprawnienia umieszczania postów