Strona 11 z 34 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 331

Wątek: Pentax FF

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Pentax FF

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A Pentax to pojawił się na rynku wczoraj i dlatego nie grzeszy szkłami?
    Pentax ma mnóstwo szkieł, ale rozmawiamy o tych, które są w aktualnej ofercie, a nie wszystkich (dajmmy na to AF), które kiedykolwiek wypuścił.

Gdyby kupiło nazwę Minolta (nie wiem, czy była taka możliwość) mogłoby to wygladać zupełnie inaczej.
    Ponoć nie było. Przeczytałem niedawno, że Konica-Minolta nie chciala się sprzedać jako całość (nadal istnieją), chcieli się tylko pozbyć działu fotograficznego. Tu jest też plus dla Ricoh - dział foto wraz z nazwą Pentax i tradycjami, a do tego Ricoh jako firma fotograficzna też ma swoją historię.

Natomiast z atakowaniem do przodu jest zwiazane ryzyko. To jest druga strona konkurencji. Te firmy, których z powodu konkurencji właśnie już dzisiaj nie ma wśród nas, zainwestowały dużo, ale nie w to co trzeba. Pentax był w trybie przetrwania i ostrożności ale jeśli pójdzie na całość a potem nic nie sprzeda, to może podzielić ich los, co by mnie zmartwiło. Więc nadmierny entuzjazm jest niebezpieczny.
    Tyle, że dział foto, to okolice 5% przychodów Ricoh - stać ich na tę zabawę.

Przykładem doskonale wykalkulowanego ryzyka i utrafionej wielkiej inwestycji i rewolucji zmieniajacej udziały w rynku było wprowadzenie systemu EOS przez Canona. Tak się to robi. Czy Ricoha stać na coś takiego?
    Tu nie chodzi o to, czy ich stać, bo jak widać tak, tylko, czy robi to we właściwym kierunku. Zmiana bagnetu przez Canona, choć była fatalnym ruchem jeśli chodzi o ówczesnych użytkownikow (wiem coś o tym, mój ojciec używał wtedy FD), była swego rodzaju odcięciem się od manualnych zaszłości i dała możliwość budowy nowoczesnego systemu, a w efekcie dominacji na wiele lat. Pentax zachował bagnet od 1975, co, choć przynosi mu chwałę wśród użytkowników, zwłaszcza dzisiaj jest dla niego utrudnieniem - IMHO, jeśli robić dużą rzeczywiście przyszłościową inwestycję, która może odwrócić proporcje na rynku, to lepiej robić to bez tego typu zaszłości. Zwłaszcza, że jak dla mnie dość oczywistym jest, że w perspektywie kilku(nastu) lat tradycyjne DSLR czeka stopniowe zejście do niszy w jakiej obecnie są powiedzmy dalmierze. I nie mówię tego z pozycji fana bezlusterkowców, a tym bardziej EVF, bo absolutnie nim nie jestem. Chodzi mi o to, że na tak długofalowe działanie na rynku DSLR, na jakie nastawił się Ricoh, zwyczajnie mu tych lat w miarę dobrej prosperity DSLR braknie.

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    Jedyna zaleta, to te 70 gumek w entry ? Niestety, obecnie Pentax to system dla leśnych dziadków przy komiku, opowiadających, jak to Limited 77/1.8 rysował, gdy jeszcze widziało się na własne oczy
    Właśnie po to jest ta przebudowa wizerunku, żeby co niektórzy na forach (w sklepach/czasopismach) przestali pisać/opowiadać takie bzdury.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    i nie chodzi o szukanie czemu ktos mialby jej nie wybrac, tylko wlasnie o przekonanie uzytkownikow, zeby wybrali Pentaksa FF zamiast Canona, Nikona czy Sony.
    No i właśnie tego nie rozumiesz - nie chodzi o FF póki co. To jest słup reklamowy, który muszą obecnie mieć, żeby sprzedawać niżej na dobrym poziomie. Wystarczy, że przekonają tych kilkudziesięciu ambasadorów, którzy będą robić dużo szumu, oni przyciągną jeszcze choćby kilkudziesięciu. Przećwiczone to już mają na 645, tyle, że 645 w minimalnym stopniu wpływa na sprzedaż K, potrzeba takiego słupa w K i stąd FF.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a w przypadku Canona ponadto wiadomo, ze kupuje sie sprzet sprawdzony, bez babokow...
    Tyle, że od lat nieco poniżej standardów obrazowania i mocno "poobcinany", żeby tylko mieścił się na "półkach", na które producent go wtłoczył.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jaad75 Zobacz posta
    Potencjał Ricoh jest podobny, a Pentax jest marką bardziej "nośną" fotograficznie, niż Sony. Poza tym, wydają się mieć znacznie lepiej przemyślany plan i wyglądają na bardziej cierpliwych w jego realizacji.
    No to czegoś tu jednak nie rozumiem. Co im w takim razie przeszkadza odkroić większy kawałek tortu w obecnej chwili? FF jest niszą samą w sobie i pchanie się na ten niesamowicie konkurencyjny rynek co ma zmienić?
    Nie wiem, chyba że strategia polega na tym, że boją się odpływu dotychczasowych uźytkowników i FF to jest recepta na przetrwanie systemu? Pytanie czy zdążą to zrobić zanim inni nie wyjdą z dslr na dobre?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-02-2015 o 20:20
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co im w takim razie przeszkadza odkroić większy kawałek tortu w obecnej chwili? FF jest niszą samą w sobie i pchanie się na ten niesamowicie konkurencyjny rynek co ma zmienić?
    Potrzebują czasu na realizację. Ricoh przejął Pentaksa w 2011, dopiero od 2013 zaczęły pojawiać się produkty, które zostały opracowane w pełni pod jego rządami, a prawdziawa ofensywa ma się zacząć dopiero w tym roku. Poza tym, wciąż trzeba mieć na uwadze jaki kawałek tortu jest ewentualnie do przejęcia - IMHO bardzo optymistyczny wynik i wielki sukces całej kampanii to byłoby zwiększenie póki udziału do kilkunastu procent. Realnie patrząc, to już samo zauważalne zwiększenie, udziału w rynku będzie sukcesem.

Nie wiem, chyba że strategia polega na tym, że boją się odpływu dotychczasowych uźytkowników i FF to jest recepta na przetrwanie systemu?
    Owszem to na pewno też mają na uwadze.

Pytanie czy zdążą to zrobić zanim inni nie wyjdą z dslr na dobre?
    A no właśnie...

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Zainteresowani fotografią wiedzą co to jest Pentax.Potencjalni niezorientowani kilenci chcący kupić lustrzankę
    ominą Pentaxa,Ricoha,Panasonica,Samsunga i Fuji.
    Skupią się na C,N,S. Bo te sprzęty widać ,słychać i czuć.
    Czy ktoś widział reklamę Pentaxa w Polsce ?
    CB jest skutecznym "ambasadorem " dla Canona.Polskie forum Pentaxa dla Pentaxa ,raczej odwrotnie.
    Amerykańskie pentaxforums.com jest potężnym narzędziem marketingowym i gdyby komukolwiek zależało
    na zwiększeniu sprzedaży sprzętu Pentaxa wziąłby z tego przykład.
    Na CB Pentax jest raczej chwalony ,na Pentaxowym forum C i N są opisywane z lekceważeniem.
    To trochę w oderwaniu od FF Pentaxa,ale w kotekście ilości Pentaxów FF,
    które mogą być sprzedane w Polsce i ile kasy Ricoh włoży w cyfrówki a nie drukarki czy kopiarki.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Tyle, że od lat nieco poniżej standardów obrazowania i mocno "poobcinany", żeby tylko mieścił się na "półkach", na które producent go wtłoczył.
    Panowie, no tak od czasu dxo Canon przestal robic zdjecia

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Potencjalni niezorientowani kilenci chcący kupić lustrzankę
    Nie do końca. Patrząc o pytania o sprzęt na takim Optyczne, Pentaksy przewijają się nad wyraz często, zwłaszcza biorąc pod uwagę udziały w rynku i widoczność w sklepach. Choć zadję sobie sprawę z tego, że szukający odpowiedzi na forach stanowią jakiś tam promil kupujących.

Czy ktoś widział reklamę Pentaxa w Polsce ?
    Ja widziałem nie raz i to nie tylko w Polsce.

Polskie forum Pentaxa dla Pentaxa ,raczej odwrotnie.
    W Polsce nie ma oddziału Pentaksa, od tego trzeba zacząć, ale nie o Polsce tu mówimy.

na Pentaxowym forum C i N są opisywane z lekceważeniem.
    Wręcz przeciwnie, nie wiem skąd takie opowieści. Zresztą na polskim forum Pentaksa, jak wspomniałem, jest mnóstwo ludzi, którzy mają sprzęt wielu firm, a część nawet nie ma już sprzętu Pentaksa, a udziela się bo polubiło forum.

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Panowie, no tak od czasu dxo Canon przestal robic zdjecia
    A ktoś twierdzi, że przestał? Nie przestał, ale spadł poniżej przeciętnej, jeśli o jakość obrazowania chodzi, bo inni poszli w górę. Choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość, to nic to nie zmieni - DxO nie odkryło Ameryki. Choć oczywiście nie wykluczone jest, że za kolejną, czy kilka generacji matryc sytuacja się odwróci.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    o jakich zaletach cropa w przypadku krajobrazy piszesz? bo moje osobiste doświadczenie podpowiada mi coś innego.
    miałem cropa, mam FF - robię sporo krajobrazu - crop (a w szczególności obrazek z niego) niestety nie wytrzymuje porównania z FF.
    Powiedz to choćby Marcinowi Dobasowi, który nie dość, że nie robi zdjęć FF ani nawet cropem, to używa m 4/3.

ja bym od innej strony zaczal: "dlaczego ktos wybralby FF Pentaksa zamiast Canona, Nikona czy chocby Playstation?".
    jedna odpowiedz dla mnie to: bo mam szafke dobrych szkiel PK.
    Może dlatego, że Pentax jako jedna z nielicznych firm, produkujących aparaty, dba o jakość swoich produktów? Robią naprawdę solidne aparaty. Tymczasem taki "uszczelniony" Nikon po byle kontakcie z wodą przestaje działać (według tego, co można przeczytać na nikoniarzach).
    Ostatnio edytowane przez Cień ; 11-02-2015 o 21:26

Wręcz przeciwnie, nie wiem skąd takie opowieści
    Bo byłem wieloletnim użytkownikiem tego forum i to moje wrażenia.

--- Kolejny post ---

Ja widziałem nie raz i to nie tylko w Polsce.
    Ja mówiłem o rynku polskim,równie mały jest wegierski ,slowaci czy czeski

--- Kolejny post ---

W Polsce nie ma oddziału Pentaksa, od tego trzeba zacząć
    Może to bład,to nie sa wielkie koszta.
    -Nie będę się powtarzał,że życzę Pentaxowi jak najlepiej .
    Ostatnio edytowane przez zysk ; 11-02-2015 o 21:28
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Zainteresowani fotografią wiedzą co to jest Pentax.Potencjalni niezorientowani kilenci chcący kupić lustrzankę
    mysle, ze we wszystkich przypadkach za wyjatkiem Pentaksa to omijanie moze wynikac po prostu z faktu, ze pozostale firmy nie produkuja w ogole lustrzanek...

Miałem raczej na myśli postrzeganie /identyfikację marek i tą drogą wybór aparatu nawet w kategorii :hybryda.
    Niezłe ( w swoim czasie)hybrydy Fuji X-S1) i Panasonica(FZ200) były omijane na rzecz C i S.
    ,a Samsung sprzedawał klona Pentaxa :Samsunga GX-10 i GX-20 co nie pomogło ani jednemu ani drugiemu.

Strona 11 z 34 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów