Strona 9 z 34 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 331

Wątek: Pentax FF

Uzależniony

Domyślnie Odp: Pentax FF

Cytat Zamieszczone przez jaad75 Zobacz posta
    Nie wiem które są "najlepsze", bo to trzebaby przetestować w obiektywnych warunkach. Widziałem Limitedy FA na 24MPix matrycy - są bardzo ok choć 31 w rogach zauważalnie aberruje. DA70 też jest dobre, choć oficjalnie nie jest pełnoklatkowe. DA300 jest świetna, DA200 też bardzo dobra. Nie widziałem FA35/2, a spodziewam się niezłej pracy. DA50/1.8 widziałem tylko na filmie, podobnie jak DA35/2.4. DA40 Ltd widziałem na Canonie 5DII, też dawało radę bez problemu.
    Czy jakieś stałki są jeszcze produkowane w Japonii (poza Limited, która chyba jest tylko Japan?), czy już wszystkie Made in Vietnam?
    Ostatnio edytowane przez renes ; 11-02-2015 o 01:00

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    ps.ktora jeszcze lustrzanka z gibanym ekranikiem jest uszczelniona?
    Z aktualnych modeli - D750, ze starszych - Olympusy E-3 i E-5.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Czy jakieś stałki są jeszcze produkowane w Japonii (poza Limited, która chyba jest tylko Japan?), czy już wszystkie Made in Vietnam?
    Wszystkie Limitedy, łącznie z serią FA, która jeszcze kilka lat temu była produkowana w całości w Japonii, są w tej chwili składane w Wietnamie. Nie wiem jak FA35 i FA50, bo osobiście spotkałem się tylko z wersjami MIJ, ale ponieważ wróciły do oferty, to być może, że wznowili je również w Wietnamie, bo o ile mi wiadomo, Pentax nie ma obecnie żadnej fabryki obiektywów w Japonii. Jest oczywiście teoretycznie możliwe, że korzystają ze starych japońskich zapasów.

Czyli tak jak myslalem - zadna puszka w tej chwili w klasie APS-C/w tym segmencie nie jest produkowana.

Myslisz ze mieliby jeszcze takie zapasy?
    Ciekaw jestem tych nowych obiektywow co maja puscic w niedlugim czasie.

Coś już napisał

zadna puszka w tej chwili w klasie APS-C
    Żadna lustrzanka APS-C, chyba, że SLT zaliczysz do lustrzanek. A w "tym segmencie", to się już zgadza - tylko Pentax ma uszczelniane puszki entry level - z ruchomym ekranikiem, czy bez...

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

ktora jeszcze lustrzanka z gibanym ekranikiem jest uszczelniona?
    Wg danych producenta Canon 70D
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Wg danych producenta Canon 70D
    A faktycznie, zapomniałem...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Ileż można "ze znawstwem" dyskutować o systemie, o którym wie się tyle co nic?
    Po pierwsze, w momencie wejścia FF na rynku mają być 3 podstawowe zoomy reporterskie w zakresie 15-200. Jeden już wyszedł, pozostałe 2 są na roadmapie. Do tego uniwersalny zoom - też na roadmapie.
    Czyli w momencie wyjścia puszki dostępne będą:

DFA* 15-30/2.8 (zakres przybliżony)
    DFA* 24-70/2.8
    DFA 24-105 (brak danych co do światła i ogniskowych)
    DFA* 70-200/2.8
    DFA 150-450/4.5-5.6

DFA 50/2.8 Macro
    DFA 100/2.8 Macro

FA 31/1.8 Limited
    FA 35/2
    FA 43/1.9 Limited
    FA 50/1.4
    FA 77/1.8 Limited

Wszystkie te obiektywy są obiektywami z definicji pełnoklatkowymi, dostępnymi jako nowe w sklepach.
    Do tego szkieł DA przetestowanych na (cyfrowej i analogowej) pełnej klatce mamy:

DA 35/2.4
    DA 40/2.8 Limited
    DA 50/1.8
    DA* 55/1.4
    DA 70/2.4 Limited
    DA* 200/2.8
    DA* 300/4
    Dzięki za to zestawienie. Wreszcie mowa o konkretach.
    To pokazuje, że póki co walka w zdobywaniu rynku FF dla P będzie bardzo ciężka (tak jak zresztą to było powiedziane wcześniej). Mam wrażenie graniczące z pewnością że to będzie całkowita nisza.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-02-2015 o 13:19
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Do tego szkieł DA przetestowanych na (cyfrowej i analogowej) pełnej klatce mamy:

DA 35/2.4
    DA 40/2.8 Limited
    DA 50/1.8
    DA* 55/1.4
    DA 70/2.4 Limited
    DA* 200/2.8
    DA* 300/4

To daje 19 szkieł gotowych na dzień dobry do użycia, w systemie, który jak twierdzicie startuje od zera. Oczywiście, system jest tu póki co dziurawy, ale nie jest wcale taki ubogi jak twierdzicie.

BTW, nie wspominam tu o szkłach, które wprawdzie kryją FF, ale winietują powyżej przeciętnej (np. DA 560/5.6) itd., czy takich, które kryją FF w części zakresu.
    Wszystkie szkła niepełnoklatkowe będzie można używać oczywiście w trybie cropa, jeśli ktoś chce.

Kolejna rzecz, to stare szkła - przestańcie opowiadać głupoty o tym, że starsze szkła Pentaksa, to wyłącznie manuale - wszystkie szkła FA i F, to szkła z autofokusem i jest ich kolejne kilkadziesiąt do dyspozycji, choć oczywiście niemal wszystkie dostępne wyłącznie na rynku wtórnym. Część jest zwyczajnie słaba, ale jest tam kilka rewelacyjnych obiektywów, które warto mieć.
    A ten fragment celowo pominąłeś?
    To, czego na początek brakuje, to jasne, szerokie stałki - można się posiłkować FA* 24/2, czy Sigmami, ale uzupełnienie oferty w tym zakresie jest najpilniejsze. Tyle, że wszystko po kolei - najważniejsze są podstawowe zoomy f/2.8 ze względu na target puszki.
    I jeszcze jedno - to nie ma być "zawojowanie rynku", nikt przy zdrowych zmysłach nie spodziewa się wielkiej migracji pro do Pentaksa (choć paru na pewno przejdzie). Ta puszka i angażowanie pro do promocji systemu ma przede wszystkim służyć wizerunkowi i przyciągnąć ludzi w niższych segmentach, bo póki co wciąż to tam jest główny rynek zbytu DSLR. I IMHO Pentax ma tu o wiele większe szanse niż Sony próbując tego samego kilka lat temu, bo ma (w przeciwieństwie do ówczesnego Sony) dobre produkty również na niskich półkach.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

I jeszcze jedno - to nie ma być "zawojowanie rynku", nikt przy zdrowych zmysłach nie spodziewa się wielkiej migracji pro do Pentaksa (choć paru na pewno przejdzie).
    Są wróżbici którzy tego nie rozumieją

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

A ten fragment celowo pominąłeś?
    Jasne - żeby pognębić biednego Pentaxa .
    Już poprawiłem ten niewybaczalny błąd w cytowaniu .

I jeszcze jedno - to nie ma być "zawojowanie rynku", nikt przy zdrowych zmysłach nie spodziewa się wielkiej migracji pro do Pentaksa (choć paru na pewno przejdzie).
    Otóż to chciałoby się powiedzieć gdyby nie niektóre przepełnione entuzjazmem wypowiedzi sugerujące jakoby miała nastąpić jakaś zasadnicza zmiana na rynku związana z tą zapowiedzią.
    Co do Sony to po pierwsze oni chyba sami nie byli przekonani do tego, że zwojują coś na rynku dslr a po drugie właśnie pokazuje co znaczy siła i przyzwyczajenie do marki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 9 z 34 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów