Strona 8 z 34 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 331

Wątek: Pentax FF

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Domyślnie Odp: Pentax FF

jaad75 jesteś użytkownikiem forum pentaxa od 2006 rokudo dziś,więc jesteś zdeklarowanym pentalibem.
    Ja do 2013 przez 8 lat byłem użytkownikiem Pentaxa .Takich użytkowników Pentaxa jak ja jest na tym forum więcej,
    więc bądź uprzejmy nie pieprzyć w stylu:
    Ileż można "ze znawstwem" dyskutować o systemie, o którym wie się tyle co nic?
    Dziękuję
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Coś już napisał

Powyższe nie było akurat do Ciebie.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jaad75 Zobacz posta

Można wymienić dużo wad systemu Pentaksa, ale wieczna mantra o tym, jak to rzekomo nie ma co pod niego podpiąć (albo ewentualnie, że można podpiąć tylko stare manuale) jest męcząca i daleka od prawdy.
    Podobnie zresztą jak mantra o jego słabym autofokusie.
    Bo to mantrują "canoniarze"

Fajnie, że wymieniłeś te wszystkie obiektywy, miałem właśnie napisać że przecież wiele obiektywów AF Canona/Nikona z epoki filmu dobrze się sprawdza dziś na ich cyfrówkach, a tu odmawiają tego Pentaxowi.

Coś już napisał

Wszystkie szkła które wymieniłem, to obiektywy w aktualnej ofercie, większość nie jest "z epoki filmu":

Starych szkieł jest znacząco więcej.
    Ostatnio edytowane przez jaad75 ; 10-02-2015 o 23:43

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Powyższe nie było akurat do Ciebie.
    Dziękuję za potwierdzenie,wcale tego nie odebrałem osobiście.
    Krótki OT w sprawie Pentaxa:
    -polskie forum Pentaxa jest"wyrocznią" i piaskownicą przyjaciół a nie obiektywnym forum fotograficznym
    -rzetelnym forum pentaxa i fotograficznym jest tylko pentaxforums.com
    -moja migracja z Pentaxa nastąpiła nie z powodu "marności" sprzętu tylko z potrzeby nowych doświadczeń
    -nigdy złego słowa o Pentaxie nie powiedziałem,wręcz przeciwnie.
    Ostatnio edytowane przez zysk ; 10-02-2015 o 23:46
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Uzależniony

Wszystkie szkła które wymieniłem, to obiektywy w aktualnej ofercie, większość nie jest "z epoki filmu":

http://photorumors.com/wp-content/up...15-updated.jpg

Starych szkieł jest znacząco więcej.

Gdy chodzi o obecne stałki FF, które są najlepsze - czyli prawdopodobnie najlepiej sprawdzą się na nowej matrycy 36MP?

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    -polskie forum Pentaxa jest"wyrocznią" i piaskownicą przyjaciół a nie obiektywnym forum fotograficznym
    Ani to moja piaskownica, ani przyjaciele, ale zdecydowanie nie nazwałbym tego forum nieobiektywnym, zwłaszcza, że wielu użytkowników używa tam sprzętu różnych firm.

-rzetelnym forum pentaxa i fotograficznym jest tylko pentaxforums.com
    No to tu pojechałeś grubo...

-moja migracja z Pentaxa nastąpiła nie z powodu "marności" sprzętu tylko z potrzeby nowych doświadczeń
    -nigdy złego słowa o Pentaxie nie powiedziałem,wręcz przeciwnie.
    To brzmi jakbyś czuł potrzebę tłumaczenia się.

BTW, nie pamiętam skąd znam Twojego nicka - z forum Pentaksa, czy z Cyberfoto?

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja bym od innej strony zaczal: "dlaczego ktos wybralby FF Pentaksa zamiast Canona, Nikona czy chocby Playstation?".
    jedna odpowiedz dla mnie to: bo mam szafke dobrych szkiel PK.
    druga: bo podobaja mi sie stalki Limited.

innych nie bardzo widze. poza limitedami szklarnia PK pokrywajaca pelna klatke generalnie lezy i raptem dwa nowe obiektywy tego nie zimenia. trzeba wiecej. a wlasciwie duzo wiecej, zeby przekonac kogos, ze ma sens wlozenie kilku tysiecy Euro w firme, ktora ostatnimi latami skupiala sie niemal wylacznie na wariantach kolorystycznych. przesadzam, ale to jest ten kierunek rozumowania: jak Pentax zamierza sprzedac swoj system FF? bo to nie o sam jeden jedyny korpus chodzi.
    trzecia: cena - przypuszczalna cena - co chodza plotki to ok 2tys.Euro - przy cenie D810 i 5D MIII moze zwabic wiele osob, nawet jak bedzie ciut wieksza - znajac Pentaxa cena szybko opadnie
    czwarta: osiagi i ergonomia - zobaczymy co z tym bedzie - ponoc juz sie chwala ze ma miec najlepszy wizjer w swoje klasie.

Co do kolorostyki sie zgadzam/nie zgadzam - kwestia gustu - ale widze ze nie zrozumiales dlaczego - wiekszosc puszek na swiecie sprzedawana jest w Japonii i Chinach - a tam takie *******y lubia - nawet wrecz kochaja - wiec nie ma co sie dziwic - to pokazuje ze patrza w strone klientow co lubia. I nie zgodze sie ze tylko do kolorystki w swojej klasie taki k-50/K-5/K-5II/s czy K-3 to bardzo dobre aparaty - dajace wiecej w sobie niz puszki Canona w tym samum segmencie.
    dla ciekawostki cytuje jednego z forumowiczow z pentax.org.pl
    " dokumenty finansowe Ricoha....Wyniki (przychody ze sprzedaży aparatów cyfrowych) za pierwsze trzy kwartały roku finansowego 2014 (mln ÂĽ):
    - Japonia - 75,7
    - obie Ameryki - 3,7
    - Europa, Afryka, Środkowy Wschód - 5,4
    - reszta świata - 4,6

Taka ciekawostka - cyfrówki to 5,5% przychodów Ricoha..."

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Pentax bedzie kusil trybem selfie

Ricoh Imaging Presents: Pentax K-S2: http://youtu.be/kJ_-s93PI5Q
    No tak...bo niektore aparaty konkurencji tego nie posiadaja... LOL Za to jedyny (chyba) aparat ktory jest uszczelniony pomimo obrotowego ekranu - o tym juz nie wspomniales?
    Ostatnio edytowane przez Lucas1981r ; 11-02-2015 o 00:12

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Gdy chodzi o obecne stałki FF, które są najlepsze - czyli prawdopodobnie najlepiej sprawdzą się na nowej matrycy 36MP?
    Nie wiem które są "najlepsze", bo to trzebaby przetestować w obiektywnych warunkach. Widziałem Limitedy FA na 24MPix matrycy - są bardzo ok choć 31 w rogach zauważalnie aberruje. DA70 też jest dobre, choć oficjalnie nie jest pełnoklatkowe. DA300 jest świetna, DA200 też bardzo dobra. Nie widziałem FA35/2, a spodziewam się niezłej pracy. DA50/1.8 widziałem tylko na filmie, podobnie jak DA35/2.4. DA40 Ltd widziałem na Canonie 5DII, też dawało radę bez problemu.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    trzecia: cena - przypuszczalna cena - co chodza plotki to ok 2tys.Euro - przy cenie D810 i 5D MIII moze zwabic wiele osob, nawet jak bedzie ciut wieksza - znajac Pentaxa cena szybko opadnie
    To jest cena rzucona na Pentaxeros, a jest ona delikatnie mówiąc nierealna. Spodziewałbym się ceny w okolicach obecnej ceny D810, czyli trochę wyżej niż 5DIII. Pentax najwyraźniej nie będzie grał ceną (patrz ceny nowych obiektywów DFA), a jakością. Mnie osobiście bardzo takie podejście odpowiada.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    Za to jedyny (chyba) aparat ktory jeszcz uszczelniony pomimo obrotowego ekranu - o tym juz nie wspomniales?
    Nie jedyny aparat i nawet nie jedyna lustrzanka.

To jest cena rzucona na Pentaxeros, a jest ona delikatnie mówiąc nierealna. Spodziewałbym się ceny w okolicach obecnej ceny D810, czyli trochę wyżej niż 5DIII. Pentax najwyraźniej nie będzie grał ceną (patrz ceny nowych obiektywów DFA), a jakością. Mnie osobiście bardzo takie podejście odpowiada.

--- Kolejny post ---

Nie jedyny aparat i nawet nie jedyna lustrzanka.
    Tez uwazam ze najlepsza decyzja bylo by wejsc w segment FF przez najlepsza jakosc.
    ps.ktora jeszcze lustrzanka z gibanym ekranikiem jest uszczelniona?

Strona 8 z 34 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów