Pokaż wyniki od 1 do 10 z 295

Wątek: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Różnica jest taka, że Nikon ma dokładnie taki sam bagnet w obiektywach DX oraz FX, więc tam można podpinać wszystko do wszystkiego. Canon chyba jako jedyny wymyślił bagnet kompatybilny w jedną stronę, czyli EF-S. Tak więc oficjalnie obiektywów cropowych nie można do tego korpusu podpiąć więc nie ma co liczyć na automatyczne cropowanie matrycy. Bo Sigmą na pewno Canon nie będzie się przejmował
    Dla canona sigma to nieistniejąca opcja.
    Nie ma co liczyć na podpinanie EF-S bo dupka efsa fizycznie by się nie zmieściła przed lustrem to po pierwsze, a po drugie jak ktoś ma kasę na 5Ds to ma kasę na optykę, a po trzecie podpinanie efsa do ff to erzatz a nie jakaś opcja. Jak się kupuje ff to się najpierw trzeba zmierzyć z ceną optyki a potem kupować.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Dla canona sigma to nieistniejąca opcja.
    Nie ma co liczyć na podpinanie EF-S bo dupka efsa fizycznie by się nie zmieściła przed lustrem to po pierwsze, a po drugie jak ktoś ma kasę na 5Ds to ma kasę na optykę, a po trzecie podpinanie efsa do ff to erzatz a nie jakaś opcja. Jak się kupuje ff to się najpierw trzeba zmierzyć z ceną optyki a potem kupować.
    I dlatego niezrozumiała jest opcja cropa 1.6 w pełnoklatkowym Canonie. Po co to wymyślili, skoro przy Canonowskich obiektywach nigdy ta opcja się nie przyda?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    I dlatego niezrozumiała jest opcja cropa 1.6 w pełnoklatkowym Canonie. Po co to wymyślili, skoro przy Canonowskich obiektywach nigdy ta opcja się nie przyda?
    Może się przydać ptasiarzom. Niby można później kadrować na komputerze z pełnego zdjęcia, ale tutaj od razu ma mniejsze pliki na karcie i później szybciej wywołanie RAWa. Tak więc myślę że raczej "czasem" niż "nigdy"
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Uprawnienia umieszczania postów