650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ktos juz widzial raw'y nowch piatek do pobrania?
Koledzy już ustalili, że nowy 5Ds będzie do rzyci czy dopiero za dwie strony tematu?![]()
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
Będzie jak zwykle w canonie co ma swoje plusy (mniej niespodzianek w nowych korpusach) u mnie na wsi mówią że znane zło jest lepsze niż nieznane dobro - więc będzie jak zwykle ale to fajny aparat, mz. mało kto (na forum w szczególności) go potrzebuje, a jeszcze mniej ludzi będzie zdolnych wykorzystać jego potencjał. ja na ten przykład nie chcę mieć 50 megapixelowego aparatu bo po pierwsze musiałbym zmienić komputer, a jeszcze go chcę chwilę poużywać, po drugie nie robię powiększeń większych niż 90cmx60cm a do tego wystarcza mi to co mam bo nie kadruję po zrobieniu zdjęcia, a po trzecie nie wiem czy przy 17-40L (z którego jestem zadowolony) odczułbym te 50MPix, reszta mojej optyki mogłaby to całkiem znośnie przeżyć. Ale równie dobrze może się okazać że za dwa lata połowa forum będzie miała ff z 50MP. Chciałbym mieć aparat z odrobinę większym DR ale specjalnego parcia też nie mam radziłem sobie kiedyś na cropie, a to co mam na FF nie odbija się jakąś czkawką przy postprocesingu - nadal uważam że matryca 20-24Mpix na FF jest dla mnie na dzień dzisiejszy optymalna.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
No ale skoro konkurencja ma 36Mpx, bez filtra, rózna rozdzielczość itd. to Canon nie mógł nie zareagować i dlatego 50Mpix, wersja bez filtra itd.
Przymus marketingowy
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Seria C nie jest "cholernie droga" - tu się bardzo mylisz. To jest sprzęt do zarabiania, a nie dla fanboyów forumowych żeby się mogli podniecać cyferkami i jak to traktować jako inwestycję w narzędzie to zwraca się bardzo szybko, bo jest narzędziem które oszczędza czas i spełnia swoją rolę znakomicie - co końcowo przekłada się na dobry zwrot takiej inwestycji. Canon wstrzelił się tymi kamerami w rynek wręcz znakomicie, bo to są po prostu sprzęty na miarę dla niektórych firm i praktycznie bez konkurencji.
Przewiduję że identycznie będzie z nowymi piątkami. Gimbaza będzie płakać na forach jakie to g... Canon wypuścił, a zawodowcy kupią bo będzie to odpowiedni sprzęt dla ich potrzeb.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-02-2015 o 23:29
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
oczywiście. Prędzej czy później ktoś da. Tak jak dał 36 czy 50 Mpx w cenie "dla ludu". Bo cena 50 Mpx w MF była ... nie dla ludu
optymista z ciebie
Ależ się przyda. Ci co lubią tele będą mieli świetną sprawę - ekwiwalenty ogniskowych im się tanim kosztem mocno powiększą. Przy mniejszych plikach niż z 50 Mpx.
Niestety 50 Mpx szybko zapycha dyski. Niby HDD sa tanie, ale to nie jest fajne.
Bardzo mi się podoba, ale w moim przypadku to by była tylko dodatkowa zabawka za blisko 4 kafle, która nawet nie zastapi mi 6d. Świetny do dokumentacji rzeczywistości, a to dla mnie jeden z głównych celów fotografowania.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
To jest sprzet dla zawodowcow i to co amatorzy (wiekszosc tego forum) maja do powiedzenia Canon ma gleboko w d…… Nie rozumiem narzekan w tym watku. To sprzet nie dla, was wiec po co komentujecie?