Pokaż wyniki od 1 do 10 z 295

Wątek: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)

Nie rozumiem jednej rzeczy - dlaczego jest crop 1,6, ale bagnet EF? Żeby zrobić przyjemność innym producentom szkieł z bagnetem EF, ale dostosowanym do APS?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Flotsam Zobacz posta
    Nie rozumiem jednej rzeczy - dlaczego jest crop 1,6, ale bagnet EF? Żeby zrobić przyjemność innym producentom szkieł z bagnetem EF, ale dostosowanym do APS?
    Zeby nie doszlo do kolizji z lustrem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    Zeby nie doszlo do kolizji z lustrem.
    Mhm... logiczne i mieści się w dotychczasowej filozofii firmy... ale po co w ogóle opcja rejestrowania cropa, skoro pula obiektywów do wykorzystania (firmowych) pozostaje ta sama? Pytam czysto teoretycznie, taki aparat pozostaje poza moim zasięgiem finansowym i ta akurat cecha nigdy nie będzie dla mnie decydująca. Ale w niektórych Nikonach można podpiąć obiektyw DX do korpusu FX, więc to konkretny ficzer, a tu - nie (no, chyba że ktoś sobie podepnie Sigmę 18-35).
    Czy to jest tak, że jak przełączymy na rejestrację cropa, to np. wzrasta szybkostrzelność?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Chcesz to rejestrujesz 50 mpx, jak potrzebujesz mniejszego pliku/rozdzielczości to soft Ci to załatwia. Jeszcze Ci rysuje w gratisie ramkę widoczną w wizjerze jako pomoc w kadrowaniu. Tyle. U nas na forum już dawno to odkryto, że wystarczy brzeg sensora FF zalepić taśmą. Canon to przeczytał i voila!
    Nie wiem, czy utrzymam się w konwencji... ale jeśli chciałbym mniejszego pliku/rozdzielczości, to po prostu zmieniłbym rozdzielczość... Tam jest sRAW, bo nie znalazłem?
    Ale taki digitalny plasterek to nawet postęp względem kreatywności użytkowników forum!

Pełne uzależnienie

Mhm... logiczne i mieści się w dotychczasowej filozofii firmy... ale po co w ogóle opcja rejestrowania cropa, skoro pula obiektywów do wykorzystania (firmowych) pozostaje ta sama? Pytam czysto teoretycznie, taki aparat pozostaje poza moim zasięgiem finansowym i ta akurat cecha nigdy nie będzie dla mnie decydująca. Ale w niektórych Nikonach można podpiąć obiektyw DX do korpusu FX, więc to konkretny ficzer, a tu - nie (no, chyba że ktoś sobie podepnie Sigmę 18-35).
    Czy to jest tak, że jak przełączymy na rejestrację cropa, to np. wzrasta szybkostrzelność?

--- Kolejny post ---

Nie wiem, czy utrzymam się w konwencji... ale jeśli chciałbym mniejszego pliku/rozdzielczości, to po prostu zmieniłbym rozdzielczość... Tam jest sRAW, bo nie znalazłem?
    Ale taki digitalny plasterek to nawet postęp względem kreatywności użytkowników forum!
    masz racje , w gruncie rzeczy to nie jest potrzebne.
    jednym kliknieciem mozna obciac w komputerze wszystkie zdjcia do aps -c i nawet nie musi to byc obciecie centralne , a wiec nawet wygodniej w komputerze.
    sens jaki widze , to zmniejszenie wielkosci pliku juz na starcie ( przy zachowaniu tej samej rozdzielczosci wzglednej - sraw obnizy rozdzielczosc wzgledna) , czyli w momencie zrobienia zdjecia i druga mozliwosc - dopasowanie powiekszenia w LV do cropa 1,6 lub 1,3.

w sumie zastosowanie raczej rzadkie , bez ktorego mozna sie obejsc - ot wodotrysk.
    nawet nie bede sie zastanawial , gdzie to opcja znajduje sie meni. zwyczajnie niepotrzebna dla mnie.
    prawdopodobnie przydatany bedzie sraw , mraw - ale zobaczymy jaki to ma wplyw na dr i czy w ogole?

najciekawsze bedzie inne zastosowanie - zdjecia w pelnej rozdzielczosci a pozniej ich prezentacja w galerii na cb w wielkosci 1024 px *900 px , hi , hi , hi.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Ale w niektórych Nikonach można podpiąć obiektyw DX do korpusu FX, więc to konkretny ficzer, a tu - nie (no, chyba że ktoś sobie podepnie Sigmę 18-35).
    Różnica jest taka, że Nikon ma dokładnie taki sam bagnet w obiektywach DX oraz FX, więc tam można podpinać wszystko do wszystkiego. Canon chyba jako jedyny wymyślił bagnet kompatybilny w jedną stronę, czyli EF-S. Tak więc oficjalnie obiektywów cropowych nie można do tego korpusu podpiąć więc nie ma co liczyć na automatyczne cropowanie matrycy. Bo Sigmą na pewno Canon nie będzie się przejmował
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Różnica jest taka, że Nikon ma dokładnie taki sam bagnet w obiektywach DX oraz FX, więc tam można podpinać wszystko do wszystkiego. Canon chyba jako jedyny wymyślił bagnet kompatybilny w jedną stronę, czyli EF-S. Tak więc oficjalnie obiektywów cropowych nie można do tego korpusu podpiąć więc nie ma co liczyć na automatyczne cropowanie matrycy. Bo Sigmą na pewno Canon nie będzie się przejmował
    Dla canona sigma to nieistniejąca opcja.
    Nie ma co liczyć na podpinanie EF-S bo dupka efsa fizycznie by się nie zmieściła przed lustrem to po pierwsze, a po drugie jak ktoś ma kasę na 5Ds to ma kasę na optykę, a po trzecie podpinanie efsa do ff to erzatz a nie jakaś opcja. Jak się kupuje ff to się najpierw trzeba zmierzyć z ceną optyki a potem kupować.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Dla canona sigma to nieistniejąca opcja.
    Nie ma co liczyć na podpinanie EF-S bo dupka efsa fizycznie by się nie zmieściła przed lustrem to po pierwsze, a po drugie jak ktoś ma kasę na 5Ds to ma kasę na optykę, a po trzecie podpinanie efsa do ff to erzatz a nie jakaś opcja. Jak się kupuje ff to się najpierw trzeba zmierzyć z ceną optyki a potem kupować.
    I dlatego niezrozumiała jest opcja cropa 1.6 w pełnoklatkowym Canonie. Po co to wymyślili, skoro przy Canonowskich obiektywach nigdy ta opcja się nie przyda?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    I dlatego niezrozumiała jest opcja cropa 1.6 w pełnoklatkowym Canonie. Po co to wymyślili, skoro przy Canonowskich obiektywach nigdy ta opcja się nie przyda?
    Może się przydać ptasiarzom. Niby można później kadrować na komputerze z pełnego zdjęcia, ale tutaj od razu ma mniejsze pliki na karcie i później szybciej wywołanie RAWa. Tak więc myślę że raczej "czasem" niż "nigdy"
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Tym bardziej przychylam się do opinii Bechamota, że to wodotrysk. Bo cropowanie w kompie daje więcej możliwości, a do body można zapiąć tylko obiektywy EF. Zeby chociaż seria była szybsza/dłuższa, to byłby jakiś zysk. A tak, to dlaczego np. ptasiarz miałby cropowac w puszce, skoro w postprocesie może skadrowac inaczej?

Uprawnienia umieszczania postów