Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Wątek: Ceny za 135/2 L

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Ceny za 135/2 L

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    No wcale nie. Cena dla osoby fizycznej i dla firm jest identyczna. Owszem mając działalność możesz część kosztów odliczyć, ale by móc odliczyć VAT i dochodowy musisz mieć nadwyżkę przychodów nad kosztami w danym okresie rozliczeniowym np w kwartale.
    To jest tzw. oczywista oczywistość. Koszty robi się wtedy, kiedy się pokazały zyski.

Druga sprawa to proszenie kogoś kto ma działalność o oddanie VATu i dochodowego i zakup na siebie. Na całym świecie od lat przedsiębiorcy szukają okazji by płacić mniejsze podatki. Jeśli wiecie,że ktoś płaci wysokie podatki dochodowe i nie boi się kontroli i wpisania tego sprzętu na stan firmy to pytajcie. Większość jednak orze jak może czy walczy o przetrwanie i tylko kombinuje jak tu mniej zapłacić, żeby mieć na chleb. Kiedy idziesz do takiego, bo ma działalność, i prosisz go by wziął na firmę zakup obiektywu i oddał ci dochodowy i VAT najlepiej razem ze szkłem to wg mnie jest to równie dobrze możesz poprosić go o kilkaset złotych bezzwrotnej pożyczki.
    Kupując dla siebie na własną DG masz taniej zarówno o VAT jak i dochodowy.

Jeśli jako osoba fizyczna kupujesz "na firmę kolegi", to z reguły ty dostajesz VAT, a kolega ma mniejszy podatek dochodowy.
    Win-win situation.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jeśli jako osoba fizyczna kupujesz "na firmę kolegi", to z reguły ty dostajesz VAT, a kolega ma mniejszy podatek dochodowy.
    Win-win situation.
    Gorzej jak jest kontrola i się okaże, że obiektyw albo był nieuzasadnionym wydatkiem, albo go fizycznie nie ma, a w wyposażeniu widnieje.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Gorzej jak jest kontrola i się okaże, że obiektyw albo był nieuzasadnionym wydatkiem, albo go fizycznie nie ma, a w wyposażeniu widnieje.
    Walczysz wtedy z US i pewnie grozi za to niezłe manto. Ktoś wie?

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To jest tzw. oczywista oczywistość. Koszty robi się wtedy, kiedy się pokazały zyski.
    Żeby odzyskać VAT i podatek musisz je wcześniej odprowadzić. Zakładam,że ktoś kto prowadzi firmę ma część kosztów stałych typu księgowość, telefon, auto, może jakiś leasing i te koszty w jakiś sposób planuje i balansują mu się z przychodami. Jeśli nagle wrzuci do tego worka dodatkowe 3649zł kosztów obiektywu to musi mieć dodatkowe 3649 przychodów bo inaczej nie odliczy vatu i dochodowego albo od obiektywu albo od innych stałych kosztów.

Jeśli natomiast płaci wysokie podatki dochodowe to znaczy,że zarabia czyli ma wolną kasę. No więc jeśli ma kasę i do zapłacenia dochodowy i VAT to lepiej zrobi jak zapłaci za kampanię reklamową/remont samochodu/zakup komputera/oprogramowania za 3649zł i pomniejszy opłaty dla US o 23% VAT czyli 839,27zł i 18% dochodowego 505,8zł. Razem robi się spora oszczędność 1345,07zł. Może też kupić za tą kwotę szkło dla kumpla i mieć sam dochodowy czyli jedyne 505,8zł. A na stanie firmy coś czego nie ma fizycznie.

Mnie taka prośba by wkurzyła. Prościej chyba od razu dać koledze kilkaset złotych z portfela i nie bawić się z tymi wszystkimi zakupami, fakturami i zwrotami.
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 05-01-2015 o 17:30
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie

Myślenie, że za 1500PLN kupisz idealny(prawie nowy) 70-200/ 4 to bzdura i oczywista blaga. Sprzedający opisuje w ten sposób szkło, a kupujący chce aby takim było - to czysta iluzja.
    Ja swego czasu kupiłem taki idealny, jeszcze na gwarancji, ale musiałem wyłożyć 2000PLN i to cała prawda o kupowaniu. Okazje trafiają się niezmiernie rzadko, częściej możesz się rozczarować.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Walczysz wtedy z US i pewnie grozi za to niezłe manto. Ktoś wie?
    babcia 90-cio letnia za kradziez kwiatka wyladowala w sadzie i prawie, ze w wiezieniu.
    zalezy ile wylozysz kasy na prawnikow tak beda delikwenta dlugo bronic. szacuje , ze w najlepszym wypadku kilka tysiecy zlotych , a moze jakies zawiasy do tego.
    Zalezy od urzednika . albo wyrzuci te fakture , jesli uwierzy w tlumaczanie , albo potraktuje jako przestepstwo karno-skarbowe.
    Z tym ,ze tutaj teoretycznie przynajmniej powinno byc mozliwe w przypadku kontroli pokazac aparat . chyba , ze kumpel akurat wyjechal z aparatem do londynu na 2 lata.

z punktu widzenia US jest to obciazenie sie lewa faktura , nie ma znaczenia czy kumpel ma aparat , czy nie. rownie dobrze moznaby sobie wydrukowac samemu jakas fakture i zaksiegowac - to byloby dokladnie to samo.

Żeby odzyskać VAT i podatek musisz je wcześniej odprowadzić.

nikt vatu nie zwraca , a w szczgolnosci US - chyba , ze to eksport albo sprzedaz wewnatrzunijna.
    jesli bilansujesz pozytywnie to masz przewage vatu naleznego nad naliczonym . taka faktura powieksza vat naliczony , i dokladnie o te kwote odprowadzasz do US mniejszy vat.
    Czyli vat dostajesz de facto od klientow , ktorzy placa Twoje faktury z vatem.
    jesli bilansuje sie negatywnie to vatu sie tak dlugo nie odprowadza , dopoki zacznie sie bilansowac pozytywnie. Byc moze nigdy. czyli nie bardzo jest mozliwosc ukrecenia loda.
    Wowczas to tylko potencjalna mozliwosc odzyskania tego vatu kiedys w przyszlosci ( o ile pamietam ma sie na to 5 lat)

Mnie taka prośba by wkurzyła.
    .

ja bym sie nie odwazyl komus ja zlozyc , wiedzac czym on ryzykuje.
    rownie dobrze mozna poprosic kogos , zeby pomogl np przy wlamaniu do jakiegos samochodu.

Pełne uzależnienie

Trochę przegiąłeś Bechamot z tym włamaniem do samochodu.
    Zawsze można zakupić szkło i oficjalnie przekazać je do użytkowania nieodpłatnie.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 05-01-2015 o 20:17
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Masz rację.Firmy, najczęściej drobne muszą brać to pod uwagę.Drobne kombinatorstwo /zaoszczędzenie kilkuset pln ,może się paskudnie zemścić.
    ale :
    przy rozsądnym ,nie łapczywym podejściu do zakupów foto ,prawie w każdej branży da się (zgodnie z przepisami)wrzucić w koszty drogi sprzęt foto,a to już jest:zysk .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Ja umiem. I Marfot co napisał wcześniej też wie o co biega To szkło do tej pory kosztowało ponad 4,2k zatem spadek ceny o 30%, o którym piszesz, daje jakieś 3000zł więc wszystko się zgadza. 20-30% utraty wartości za fakt bycia używanym dla obiektywów i większości sprzętu foto to norma i Twoja obserwacja Cubbus jest jak najbardziej słuszna. Obiektyw używany powinien potanieć o ok.30% Owszem istnieją wyjątki: więcej traci np. wyzwalacz ST-E3-RT (ok.40%), filtry UV/polar/szare podobnie, nietypowe obiektywy zachowują się różnie. Niektóre te dobre (70-200II IS, Zeissy nowe, stare ryby z AF) dla których nie ma alternatywy tracą mniej. Staruszek 135L jest i był historycznie wyceniany na 2800 (stan dziadowski), do 3300 (prawie nowy), ale..... ostatnio zmieniła się cena nowego, co słusznie zauważyłeś. Nowy miesiąc temu można było podjąć np.w Fotoformie za 3800zł z FV23% i voucherem na usługi za 300zł. Jednak niewidzialna ręka rynku na rynku szkieł używanych w tym przypadku nie zareagowała (może nie zdążyła) i ceny szkła stoją w miejscu. Inaczej jest np. z nową rybą Canona 8-15, która do tej pory kosztowała nowa ok.5,4k, a używki chodziły za 4,3k (80% ceny nowego), ale nagle cena nowego poleciała na 4,7k i używki momentalnie stoją po 3,5k (dalej 80%). W przypadku 135L takiego spadku na razie nie widać.
    Jeśli chodzi o ceny szkieł to zauważyłem,że reprezentuję podobne podejście co Ken Rockwell - niektóre szkła traktuję jako inwestycję. Sami najlepiej wiecie ile wysiłku i wyrzeczeń Was kosztuje zakup jakiegoś obiektywu. De facto oszczędzacie na niego pieniądze wyrzekając się różnych przyjemności nie małej wartości. Odkładacie i ciułacie. W końcu "bosy i goli" kupujecie wymarzony obiektyw i zaczynacie go używać. Mija kilka lat. Robicie nim setki, tysiące lub dziesiątki tysięcy zdjęć (sporo zależy od ogniskowej . W końcu potrzebujecie gotówki lub nie potrzebujecie tego obiektywu i chcecie go sprzedać. Jeśli szkło nie traci na wartości i kupiliście je w dobrej cenie to na odsprzedaży możecie nawet zarobić! (jeśli nie kupiliście nowego) A nawet gdybyście stracili kilkaset złotych to chyba za tyle lat korzystania z obiektywu to są to godne i warte odżałowania pieniądze? Pomijam aspekt komercyjny wykorzystania przex kilka lat szkła do zarabiania pieniędzy $$$. W końcu po sprzedaży pieniądze wracają do Was. I znowu są Wasze więc oszczędzanie miało sens! Mimo,że fotografia to takie niby drogie hobby to jakbyście np.skakali na spadochronach czy jeździli na dorsze z kutrów na Bałtyku albo śmigali na moto, czy 4x4, albo striptease uwielbiali to nie ma szans na zwrot poniesionych wydatków. Zgadza się? Dlatego szkła, które nie tracą ceny są dla nas fotografów dobre. Inna kwestia to sensowność wydania tych pieniędzy. Dla mnie najbardziej opłacalnym szkłem w Canonie poza kitem było 50 1.8 II, a potem... 135L. To szkło naprawdę robi różnicę, choć na teksty o super AF można przymknąć oko. Wczoraj np. dzieciakowi zdjęcie robiłem wieczorem. Parametry f/2 1/160s ISO 12800 - dziecko bawiące wieczorem w pokoju oświetlonym przez 12 żarówek 40W - AF 135L totalna kapitulacja, przełączyłem się na ręczny bo nic nie mogłem wyzwolić. AF jest bardzo dobry, bez przesady, 24-70II wychwyciłby te ujęcia bez zająknięcia i wielokrotnie powtórzył mimo ze jest ciemniejszy f/2.8. Podsumowując: Kupiłem 135L po raz trzeci miesiąc temu. Dałem za 4-re miesięczne szkło (2014 szare pudełko) w super stanie z papierami, kompletne z UV 3100zł. To dobra cena, warta tego szkła i stanu. Miałem wcześniej dwa ciut tańsze (za 2950 i 3100zł) Szkłem jestem zachwycony i zostaje ze mną na dłuuuugo. Kupuj Cubbus nie będziesz żałował. Tylko kup dobrze
    Masz u mnie piwo albo wódkę-wybierz co chcesz
    Takiej odpowiedzi oczekiwałem, bo skąd miałem wiedzieć, że trafiłem na dobry okres cen tego szkła?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Trochę przegiąłeś Bechamot z tym włamaniem do samochodu.
    Zawsze można zakupić szkło i oficjalnie przekazać je do użytkowania nieodpłatnie.
    nie mozna.
    zebys mogl cos wlozyc w koszty , winno to sluzyc uzyskaniu przychodu przez firme.
    Osoba obdarowana otrzymuje swiadczenie w naturze , winna je opodatkowac.
    jesli tego nie zrobila - to nalezny podatek wyliczy US + odsetki , co okaze sie malo radosnym zaskoczeniem.

moznaby oddac w uzytkowanie np za zlotowke na jakis czas , rzecz w tym , ze to nie odpowiada stanowi faktycznemu.
    czy US uznalby taka fakture ?

to sa kombinacje , ktore dla przedsiebiorcy stanowia wiecej problemow niz pozytku - zawracac sobie glowe takim g.....
    lepiej rzeczywiscie podarowac kumplowi troche gotowki , zeby sie nie obrazil , albo tez od rau odmowic.

Problemem jest moze nie tyle pieniadz , co koniecznosc obciazania siebie takim g...

wszystko jedno czy wlamiesz sie do samochodu np urzednika panstwowego , rozbijesz szybe i panstwo poniesie z tytulu naprawy szkode np 2000 zl , czy tez nie odprowadzi podatku czyli pieniedzy ktore od kogos przeciez dostales w celu zaplacenia podatku.

Jasne , dywagujemy tak teoretycznie , w takim przypadku mysle ze latwo byloby sie w razie kontroli wyplatac jakimis klamstwami , ale nie kazdy to lubi , nie kazdy potrafi , nie kazdy chce.

Zablokowany
    Miasto
    Usa

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta

nikt vatu nie zwraca , a w szczgolnosci US - chyba , ze to eksport albo sprzedaz wewnatrzunijna.

Skoro US nie to ciekawe kto wpłaca mi ten nadpłacony VAT 3-4 razy w roku... musze w środę spytać księgowej... Może to ona wpłaca mi te pieniądze...

PS. Obiektywy opieki kupować w cenie do 3 tys jednak bo wtedy nie trzeba amortyzować.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów