Powiem tak. AF w 5DIII jest świetny, dużo lepszy niż w 5DII, ale na pewno nie rewelacyjny. Szczerze mówiąc po tych wszystkich "och" i "ach" po premierze też oczekiwałem cudów. Po kilku latach używania mogę powiedzieć, że cudów nie ma. Działa szybko i pewnie, ale nieomylny nie jest. Lubi się pomylić szczególnie z jasnymi stałkami - najczęściej z 50L i 24L. Z 35L i 135L działa rewelacyjnie, praktycznie zawsze trafia. Z 85L jest wolny, ale w dość celny. Co innego z zoomami f2.8. Tu jest super, praktycznie 100% trafionych bez względu czy to punkt centralny, boczne, czy grupy itd.
I teraz pojawia się pytanie na ile ten AF jest zależny od zastosowanego obiektywu, bo różnice widać jak na dłoni. Niestety tam, gdzie oczekuję super celności czyli w szkiełkach stałoogniskowych nie zawsze ją mam.
Nie miałem okazji spróbować 1Dx z jasnymi stałkami, dużo się mówi o jego rewelacyjnym AFie, który jest niby jak ten z 5DIII, ale lepszy. Ciekawe.
Zobaczymy co pokaże 5DIV, coś w tym aparacie muszą zmienić. Mam nadzieję, że na GPSie i Wifi się nie skończy...