Cytat Zamieszczone przez multivac Zobacz posta
Witam.
Z aparatmi Canon mam do czynienia az dwa dni.
Dostalem od zony pod choinke Canon 70D bo jezdzimy na rajdy i na F1 wiec ktos jej doradzil,ze ten bedzie szybki i odpowiedni.
W zestawie jest obiektyw EFS 18-55 i szukam jakiegos teleobiektywu,ale nie z cen po 10 000 zl.

Myslalem o tym Canon EF 70-200 mm f/4L USM ale wyczytalem,ze nie ma stabilizacji obrazu,wiec ciezko chyba robic fotki z reki aut co jada ponad 200km/h
Potem pomyslalem o ty Sigma AF 150-500 mm f/5-6,3 APO DG OS HSM Canon ale prawde mowiac wolalbym aby mi ktos kto sie zna cos polecil,bo ja mam tylko metlik w glowie.

Z gory dziekuje za sugestie.
To po Swietach wielka rzesza ludzi pstryknie kilka fotek... nowa lustrzanka Fascynacja potrwa jakis miesiac a potem padnie pytanie: no kurcze , mam luszczanke, jestem pro , a te moje zdjecia jakos tak wygladaja dziwnie normalnie nie jak te zdjecia robia te fotografy z gazet? Napewno maja jeszcze lepsze luszczanki, echhhhh
I w kolejnym miesiacu 50% luszczanek wyladuje w szafach, 25% bedzie zastepowac kompakcika na imprezkach, 24% bedzie obrazana , ze aparat jest zwyczajnie do niczego, a 1% pozostanie w rekach pasjonatow

Masz lustro Canona trzeci dzien, na dodatek kupiony przez zone w prezencie Musisz wiedziec ze wejscie w jakokolwiek system to jak malzenstwo w ktore bedziesz musial inwestowac. Dobre szklo to podstawa, twoja zona tez nie bylaby zadowolona z pierscionka z tombaku. Szkla dziela sie na dobre i tanie i nie ma tu znaczenia czy strzelasz amatorsko czy prezentujesz wyzszy poziom. Ja rowniez jestem amatorem i inwestuje w szkla systemowe L bo to mi pozwala uniknac wiele niepotrzebnych pytan i problemow. Jesli chcesz dlugie szklo systemowe to najtaniej 70-200/4 L bez IS, drozej 70-200/4 z IS. ja wyznaje inna polityke i kupuje szkla najlepsze w swej klasie bo puszke wymienisz (mam 60D a dokupilem FF 6D) a szkla pozostana. Jesli zalezy ci na doskonalym obrazku to 70-200/2,8 mark II to swieta trojca Canona i tylko twoj wybor czy chcesz z IS czy bez.
Celujesz w fotografie sportowa a to jedna z najbardziej chlonnych jesli chodzi o finanse ... do tego zly wybur puszki (wybrany przez twoja malzonke) IMHO powinienes wymienic na 7D. Pozdrawiam