Strona 418 z 495 PierwszyPierwszy ... 318368408416417418419420428468 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 171 do 4 180 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez Yaru Zobacz posta
    Matówka jest elementem "czystym" na nim nic nie ma- mowa tytaj o matówce standardowej są matówki z liniami poziomymi i pionowymi, pomiędzy matówką a pryzmatem/ukradłem luster w tańszych modelach - znajduje się szybka Af - soczewka, jest to szkiełko na którym są umieszczone punkty af - na tym elemencie podświetlane są punkty, niektóre modele aparatów ( różnych producentów ) mają również punkty naniesione "elektronicznie" wówczas wyświetlaniem ich można sterować. W 6d jest ono na "stałe" wiem bo sam już wymieniałem matówkę w 6d.
    masz racje, dzieki za korekte!
    nie wiem czy bym sie szarpnal na drapanie tego szkla, bo to ni cholery nie wygodne nie jest, a jeszcze sie potencjalnie syf robi w komorze matrycy... ale powinno byc faktycznie do zrobienia
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    masz racje, dzieki za korekte!
    nie wiem czy bym sie szarpnal na drapanie tego szkla, bo to ni cholery nie wygodne nie jest, a jeszcze sie potencjalnie syf robi w komorze matrycy... ale powinno byc faktycznie do zrobienia
    Żeby wymienić matówkę i nie zasyfić bardziej trzeba mieć już jakieś doświadczenie, nie polecam tam zaglądać jak się nie wie jak to robić, ja już to kilkanaście razy robiłem w różnych aparatach.

Usuwanie puntów AF z soczewki AF to "strzał w kolano" lepiej przyzwyczaić się do nich.
    Ostatnio edytowane przez Yaru ; 17-12-2014 o 11:57

Uzależniony Awatar RTSiak

Nie mam zamiaru niczego usuwać mechanicznie Po prostu w 7d z tego co pamiętam (albo źle pamiętam ale mi to nie przeszkadzało tak jak w 6d) można było chyba wyłączyć ''kwadraciki'' nieaktywnych pkt AF? Może to przez to, ze i wizjer był troche większy i jakoś mnie to tak nie raziło? No trudno w każdym razie nie pozostaje nic jak się przyzwyczaić.

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

W 7D jest większy wizjer niż 6D? na pewno? hmm... chyba raczej będzie mniejszy, nigdy nie miałem/używałem 7D.

Jak przykładałem oko do 5dmkII a drugie oko do 6D - to w 6D był minimalnie mniejszy wizjer, a 7D raczej tak dużego nie ma, przecież to crop, a co za tym idzie mniejsze lustro, mniejsza matówka.
    Ostatnio edytowane przez Yaru ; 17-12-2014 o 14:43

Uzależniony Awatar RTSiak

Az musiałem sprawdzić 7d ma pokrycie 100% + powiększenie 1.0, 6d kryje 97% i 0.71x.

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Z tego poniżej wynika że 7D ma mniejszy wizjer.

Pełne uzależnienie

Żeby wymienić matówkę i nie zasyfić bardziej trzeba mieć już jakieś doświadczenie, nie polecam tam zaglądać jak się nie wie jak to robić,
    Chyba troche przesadzasz. Wraz z matowka dostajesz chwytak/klucz i wymiana jest banalnie prosta.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    w 7d z tego co pamiętam (albo źle pamiętam ale mi to nie przeszkadzało tak jak w 6d) można było chyba wyłączyć ''kwadraciki'' nieaktywnych pkt AF?
    zgadza się - w 7d można wyłączyć nieaktywne punkty AF , w 6D tej opcji nie znalazłem
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Chyba troche przesadzasz. Wraz z matowka dostajesz chwytak/klucz i wymiana jest banalnie prosta.
    Matówki kupuję z serwisu z Krakowa, same matówki bez tych specjalnych kleszczy za to kosztują ponad połowę taniej, wymiana jest prosta ale bardzo łatwo zanieczyścić bardziej niż było przed wymianą.

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    zgadza się - w 7d można wyłączyć nieaktywne punkty AF , w 6D tej opcji nie znalazłem
    Nie ma takiej opcji bo jest to niemożliwe, jak pisałem wcześniej te punkty są naniesione na stałe na soczewce pomiędzy pryzmatem a matówka, nie są wyświetlane, wiem bo już w kilku puszkach grzebałem.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Nie ma takiej opcji bo jest to niemożliwe, jak pisałem wcześniej te punkty są naniesione na stałe na soczewce pomiędzy pryzmatem a matówka, nie są wyświetlane, wiem bo już w kilku puszkach grzebałem.
    Yaru proponuję instrukcję do 7D strona 213 funkcja C.Fn III - 9 - wyświetl wszystkie pukty AF

Nie teoretyzuje - mam przed sobą obydwa body.
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Strona 418 z 495 PierwszyPierwszy ... 318368408416417418419420428468 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów