Dokładnie.
Witam Wszystkich , kilka słów o 6D
porównuję do 4 lat z D700 i 1,5 roku do k5II, wcześniej 40D i E-30ale to dawno było
do d700 :
plusy
ogólnie odwzorowoanie kolorów w 6D, zwłaszcza w pomieszczeniach na wyższym iso, d700 trzeba było długo grzebać aby było dobrze ale cigle mi czegoś brakowało, trochę to dziwne bo puchy nikona tyle lat wiodły prym w gładkosci iso, ale nikt za bardzo nie wspominał że w efekcie koncowym fotki wychodziły takie se, ze wzgledu na kolory w wyzszym iso (mówię tu też o RAW). Tutaj 6D ma pikne kolory i mozna używac spokojnie 6400 a wyżej zależy od naświetlenia zdjęcia.
AF czuły centralny, (czulszy niż d700 ale w tak ekstremalnych warunkach i tak nie robimy zdjęć) jeżeli chodzi o dokładnośc AF to naprawde jest b. dobrze (d700 był tu dla mnie najlepszy, z wszystkich aparatów jakie miałem).
myśle że dynamika na niskim jesat na poziomie D700, czyli ok, na wyzszym widac dużą przewagę 6D, plus kolory o których pisałem wyżej.
grip jest pewiejszy (głebszy)
minusy:
rozstaw punktów AF, w d700 było szerzej i portrety nie trzeba było przekadrowywać
body delikatniejsze niż d700
podgląd zdjęć
brak wb na przycisku
w prównaniu do k5II:
plusy:
af dokładniejszy, nie ma zdjęć które powinny wyjść a nie wychodzą
zmiana puktów af mozna zmieniać 1 rekąw k5II zmiana punktów to jakieś nieporozumienie..dwigienka...
minusy
body delikatniejsze
wb auto w 6D nie jest taki idealny jak w k5II
live view af o wiele wolniejszy niż k5II
boczne punkty w 6d nie są takie czułe jak k5II ale sprawdzałem w łazience z szczeliną w dzwiach, w rzeczywistosci nie ma takich warunków..
ogólnie to super pucha, mysłałem że kupię d610 ale po 3 strzałach w salonie FJ dałem sobie spokój...
--- Kolejny post ---
Witam Wszystkich , kilka słów o 6D
porównuję do 4 lat z D700 i 1,5 roku do k5II, wcześniej 40D i E-30ale to dawno było
do d700 :
plusy
ogólnie odwzorowoanie kolorów w 6D, zwłaszcza w pomieszczeniach na wyższym iso, d700 trzeba było długo grzebać aby było dobrze ale cigle mi czegoś brakowało, trochę to dziwne bo puchy nikona tyle lat wiodły prym w gładkosci iso, ale nikt za bardzo nie wspominał że w efekcie koncowym fotki wychodziły takie se, ze wzgledu na kolory w wyzszym iso (mówię tu też o RAW). Tutaj 6D ma pikne kolory i mozna używac spokojnie 6400 a wyżej zależy od naświetlenia zdjęcia.
AF czuły centralny, (czulszy niż d700 ale w tak ekstremalnych warunkach i tak nie robimy zdjęć) jeżeli chodzi o dokładnośc AF to naprawde jest b. dobrze (d700 był tu dla mnie najlepszy, z wszystkich aparatów jakie miałem).
myśle że dynamika na niskim jesat na poziomie D700, czyli ok, na wyzszym widac dużą przewagę 6D, plus kolory o których pisałem wyżej.
grip jest pewiejszy (głebszy)
minusy:
rozstaw punktów AF, w d700 było szerzej i portrety nie trzeba było przekadrowywać
body delikatniejsze niż d700
podgląd zdjęć
brak wb na przycisku
w prównaniu do k5II:
plusy:
af dokładniejszy, nie ma zdjęć które powinny wyjść a nie wychodzą
zmiana puktów af mozna zmieniać 1 rekąw k5II zmiana punktów to jakieś nieporozumienie..dwigienka...
minusy
body delikatniejsze
wb auto w 6D nie jest taki idealny jak w k5II
live view af o wiele wolniejszy niż k5II
boczne punkty w 6d nie są takie czułe jak k5II ale sprawdzałem w łazience z szczeliną w dzwiach, w rzeczywistosci nie ma takich warunków..
ogólnie to super pucha, mysłałem że kupię d610 ale po 3 strzałach w salonie FJ dałem sobie spokój...![]()
A jakie wrażenia z szybkości af-u?
--- Kolejny post ---
A jakie wrażenia z szybkości af-u?
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
gie a z jakich szkiel korzystales (korzystasz) w poszczegolnych tych puszkach - D700, K-5II , 6D ??
Witam.
Czy ktoś wie czy jest wyświetlana siatka kadrująca w wizjerze Canona 6d??
Co sądzicie o obecnej promocji Canona tj. Canon 6d plus 24-105 wychodzi coś koło 8600zł i do tego w ramach tej promocji lampa canon 430exII. Zastanawiam się nad wyborem Canona 6D bądź Nikona D610 z 24-120 (koszt takiego zestawu to około 10000zł)
i czy coś więcej wiadomo o problemie hot pixeli w canonie6d.
--- Kolejny post ---
Witam.
Czy ktoś wie czy jest wyświetlana siatka kadrująca w wizjerze Canona 6d??
Co sądzicie o obecnej promocji Canona tj. Canon 6d plus 24-105 wychodzi coś koło 8600zł i do tego w ramach tej promocji lampa canon 430exII. Zastanawiam się nad wyborem Canona 6D bądź Nikona D610 z 24-120 (koszt takiego zestawu to około 10000zł)
i czy coś więcej wiadomo o problemie hot pixeli w canonie6d.
Siatka w wizjerze Canona 6D się nie wyświetla. O hot pixelach w Canonie 6D nie słyszałem (mam 6D od roku) natomiast ja mam trzy martwe piksele na tylnym wyświetlaczu (od nowości, ale mi to nie przeszkadza- tak mnie urzekł obrazek że nie wymieniałem, reklamowałem).
--- Kolejny post ---
Siatka w wizjerze Canona 6D się nie wyświetla. O hot pixelach w Canonie 6D nie słyszałem (mam 6D od roku) natomiast ja mam trzy martwe piksele na tylnym wyświetlaczu (od nowości, ale mi to nie przeszkadza- tak mnie urzekł obrazek że nie wymieniałem, reklamowałem).
Co do af to po początkowym zachwycie, wczoraj test bojowy :
Hala sportowa bez naświetla, światło sztuczne skrajne boczne punkty af
nie trafiają zbyt często ale tragedii nie ma, powodem może być ef 50 mm f1.8 który okazał się bardzo ostry ( właśnie dlaczego ef 50 f1.4 USM jest sporo gorszy na f1.8 od głowienka za 400 zł?) ale na sigmie 70 Macro bylo podobnie ale ciut lepiej czyli tez nie trafiala, wszystkie nie trafione strzaly byly z dosc duzej odleglosci, z bliska bylo OK. Na centralnym wszystko bylo OK czy z bliska czy z daleka. AF zlaszcza na sigmie z limited odleglosci bardzo szybki.
Z d700 mialem szkla Nikkor 24-70 f2.8 , 50 f1.4G sigma180 macro f3.5 sigma 12-24 hsm, najfajniesze szklo to 50 f1.4g bardzo precyzyjna ostra ale dosc wolna z d700, wogole d700 wcale nie ma takiego szybkiego AF Jak sie o tym mowi, napewno ma bardzo precyzyjny af.
Z k5II mam szkla fa 50 f1.4 , f135 f2.8 , samyang 85 f.1.4 I Tamron 17-50 f2.8 najcelniejszy okazal die Tamron, wogole zoom jest genialny ostry Jak brzytwa, lekki dosc maly, szybki w swietle dzienym, i tani. Niema takiego drugiego...:-)
Taki centralny jak jest w 6d stykalby w 5d3. 6'tka trafia w ciemnosci 5'tka nie zawsze.
Ostatnio edytowane przez michael_key ; 22-06-2014 o 13:08 Powód: porządkowanie - automatyczny kolejny post
Zamiennik oryginalnego gripa do 6D której firmy jest wg Was najlepszy?
Różnice są minimalne, ale jednak są - czy ktoś miał okazję porównać Phottixa, Newella i Meike - który wypada najlepiej?
--- Kolejny post ---
Zamiennik oryginalnego gripa do 6D której firmy jest wg Was najlepszy?
Różnice są minimalne, ale jednak są - czy ktoś miał okazję porównać Phottixa, Newella i Meike - który wypada najlepiej?
Ja mam Newell i działa rok bez problemu oraz nic się od niego nie odkleja :-) więc polecam :-)
Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2