EOSinfo (plik exe ma ze 300 kb) i podłączasz kabelkiem aparat do kompa - jak wykryje to pokaże jaki aparat, numer seryjny, ilość fotek zrobionych, wersja oprogramowania i nawet ile baterii zostało![]()
EOSinfo (plik exe ma ze 300 kb) i podłączasz kabelkiem aparat do kompa - jak wykryje to pokaże jaki aparat, numer seryjny, ilość fotek zrobionych, wersja oprogramowania i nawet ile baterii zostało![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Z MLem nie ma canonowego firmware'u. Trzeba go sobie wygooglować. Nie mowie tego złośliwie, tylko nie mam teraz jak wyszukać (pisze z telefonu), a wiem że kiedy mi był potrzebny, to udało mi się go znaleźć w googlach.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 16-12-2014 o 11:19
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Ktoś aktualizował oprogramowanie do 1.1.6 ?
Canon 5D MK IV+grip|Canon 17-40L f/4|Canon 50 f/1.4|Canon 85 f/1.8|Canon 70-200L f/2,8|Canon 600EX-RT|Canon 430EXII|Transmiter Canon ST-E3-RT|Sigma 100 f/2.8|Canon 24-70L USM II f/2.8|
Żadnej zmiany nie zauważyłem ( głównie AF AI Servo)
Głupie pytanie ale nigdzie nie mogę znaleźć info o tym... czy da się wyłączyć wyświetlanie w wizjerze nieaktywne pkt AF ? Używam centralnego w 99% przypadków i chciałbym żeby tylko on był widoczny (nie tylko dodatkowe podświetlenie w momencie wciśnięcia spustu). Zwyczajnie po przesiadce z 7d jakoś ''gubie'' się w tym wizjerze 6d...
Nie bardzo wiem o co dokładnie chodzi, ale jeżeli chodzi Ci o te "kwadraciki" to one nie są wyświetlane tylko "narysowane" na szybce, która znajduje się pod matówką, tego się wyłączyć nie da, można jedynie usunąć mechanicznie ścierając je z szybki AF, ale efekt tego będzie wiadomy.
Ostatnio edytowane przez Yaru ; 17-12-2014 o 10:34
a nie... w 6D mozna jeszcze matowke wymienic![]()
nie bardzo wiem jaka szybke AF miales na mysli (jest lusterko do ukladu AF, ale do niego tak normalnie nie da sie dostac) ale jesli chodzilo o matowke, to stanowczo odradzam. jakakolwiek forma tarcia czy chocby dotykania matowki palcem, moze skutkowac koniecznoscia jej wymiany, bo w celowniku przestanie byc dobrze widac obraz, a w szczegolnym przypadku aparat przestanie nastawiac ostrosc czy poprawnie mierzyc ekspozycje... to jest bardzo, bardzo delikatny element!
Matówka jest elementem "czystym" na nim nic nie ma- mowa tytaj o matówce standardowej są matówki z liniami poziomymi i pionowymi, pomiędzy matówką a pryzmatem/ukradłem luster w tańszych modelach - znajduje się szybka Af - soczewka, jest to szkiełko na którym są umieszczone punkty af - na tym elemencie podświetlane są punkty, niektóre modele aparatów ( różnych producentów ) mają również punkty naniesione "elektronicznie" wówczas wyświetlaniem ich można sterować. W 6d jest ono na "stałe" wiem bo sam już wymieniałem matówkę w 6d.
Ostatnio edytowane przez Yaru ; 17-12-2014 o 11:36