A... Tylko centralny punkt autofocusa, ale chyba przekadrowalem... Nie pamietam.
Wysłane z ... za pomocą Tapatalk
A... Tylko centralny punkt autofocusa, ale chyba przekadrowalem... Nie pamietam.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Jesli robiles na M to pomiar swiatla nie odgrywa roli.
teraz sie tego nie publikuje , ale przed laty populane byly testy precyzji dzialania przyslon i migawek- blad rzedu 1/4 ev byl na porzadku dziennym.
szukalbym w kierunku jednak rozrzutu w nastawie lamelek przyslony.
jesli nastawisz na AV powinno byc lepiej , gdyz czas zostanie dobrany automatycznie i to uwzgledniajac blad przyslony.
wowczas i pomiar bedzie aktywny , ale winen byc zawsze ten sam.
Na tv tez powinno byc lepiej , ale sprawdz przede wszystkiem AV.
Byloby dobrze tez balans bieli ustawic na jakas stala wartosc , nie na auto.
Skoro problemem moga byc listki przyslony, to sprawdze z innym szklem.
tak, tez warto
85/1.8 to nie jest obiektyw najwyzszej polki.
na precyzje przyslony dzisiaj nie zwraca sie uwagi , jako ze czas jest sterowany elektronicznie , tzn przy np wskazaniu 1/250 sek jest nieco inny , tak dobrany zeby dokladnie naswietlc wg swiatlomierza, czyli uwzglednia blad przyslony .
przy M powinny byc czas i przyslona stale .
Jesli przyslona ma nieco gorsza precyzje to wlasnie beda widoczne fluktuacje naswitelnia.
Rzeczywiscie sprawdz tez innym obiektywem oraz na TV , AV.
jakies wnioski w zaleznosci od wynikow bedzie mozna wyciagnac.
--- Kolejny post ---
dla mnie to cos noewgo. nie slyszalem.
przepalaja sie dosyc czesto , wiec widzialem ze sa tam jakies elementy indukcyjne , to powinno wyrownac, wygladzic sinusoide pradu zmiennego.
ale nie wnikalem
w kazdym razie az sprawdzilem - na 10 zdjec naswietzlanych na led przy 1/8000 sek wszystkie sa identyczne.
mozna gdzies o tym poczytac - google mi nic nie pokazaly.
ciekawe.
Jeszcze raz wielki dzieki za podpowiedzi. cdn.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Taki tamet pojawia się dość często na jakimś forum i prawie zawsze wychodzi że są to żarówki energooszczędne jak pisał tlustyx.
Zrób jak koledzy radzą przy świetle dziennym.
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
I racja
sprawdzilem na innych lampach.
okazuje sie , ze sa ledy , ktore nie migocza i akurat na takich zrobilem pierwsza probe i sa takie , ktore migocza.
tataj na 1/8000 sek kazde zdj jest inaczej naswietlone , roznice sa duze.
juz przy 1/200 sek widac wyraznie roznice siegajace tak do ok 1 ev .