Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Grip - Koniecznosc czy niepotrzebny dodatek ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Grip - Koniecznosc czy niepotrzebny dodatek ?

grip do fotografowania jest zasadniczo zbędny, może w przypadku mniejszych aparatów wywiera korzystne wrażenie na mniej obeznanych klientach (ale miał duży aparat ), wyjątkowo zgadzam się z moim imiennikiem grip (taka dokręcana namiastka) zmniejsza sztywność konstrukcji w przypadku zdjęć ze statywu co wpływa niekorzystnie na ostrość tychże zdjęć . podobnie jak bangi używam paska nadgarstkowego co ma tą wadę że jak kładę na statyw to muszę odkręcić jedno mocowanie paska (a kładę dość często). ogólnie aparaty mniejsze i lżejsze są wygodniejsze.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Ja nie używam FoCal więc nie mam problemu

Pozdrawiam
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

jaś

Używam BlackRapid.
    Przedtem z podpiętą na stałe przejściówką do statywu (PL200) więc wpięcie/wypięcie i założenie do statywu było (prawie) natychmiastowe.
    Teraz przypinam do szelki trochę inaczej a szybkozłaczkę z GH1781QR przypinam na stałe do body gdy zabieram ze sobą statyw, jest jeszcze wygodniej i szybciej.
    Na upartego mogę postawić na statyw bez odpinania klamry z szelki

crazy

Dobra rada, jeśli zależy Ci na ostrych/szczegółowych zdjęciach ze statywu to odpinaj grip.
    Nawet jak nie używasz FoCal

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

jan pawlak - landszaftów nie focę, bez statywu też można mieć ostre/szczegółowe zdjęcia
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Bywalec

Panie Pawlak. Fotografuję ze statywu ludzi w "uchwycie pionowym" z gripem z czasem 1/125 s. Czy wszystkie zdjęcia mam poruszone, bo już nie wiem. Tylko proszę bez matematyki.

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    Panie Pawlak. Fotografuję ze statywu ludzi w "uchwycie pionowym" z gripem z czasem 1/125 s. Czy wszystkie zdjęcia mam poruszone, bo już nie wiem. Tylko proszę bez matematyki.
    Tego nie wiem, czy widać u Ciebie wpływ gripa. Najlepiej sam sprawdź robiąc zdjęcie z gripem i bez gripa, ta sama :
    - ogniskowa
    - przesłona
    - czas
    i porównaj w powiększeniu 100% na ekranie.

Jeśli masz dobry statyw i dobrą głowicę to ten wpływ powinieneś zobaczy tym większy im dłuższe ogniskowe stosujesz.

Ponadto wszystko zależy jak prezentujesz zdjęcia i jak bardzo "ważna" jest szczegółowość.
    Co innego zdjęcie na ekranie, np:
    Photo: 5N5C0058 | NYC 2014 (helicopter) album | Janusz-pawlak
    a co innego prezentowane na dużym powiększeniu,

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-10-2014 o 04:37
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Bywalec

Kluczowym jest tu "tego nie wiem". Więc jeśli Pan czegoś nie wie niech Pan da spokój z "dobrymi radami" bo jeszcze ktoś weźmie Pana wypowiedzi za pewnik.

Kluczowym jest tu "tego nie wiem". Więc jeśli Pan czegoś nie wie niech Pan da spokój z "dobrymi radami" bo jeszcze ktoś weźmie Pana wypowiedzi za pewnik.
    Opierając się na wiarygodnym portalu FoCal wpływ gripa na zwiększenie drgań (najprawdopodobniej) jest.

Z własnych doświadczeń wiem (testowane 3 statywy z różnymi głowicami, bez gripa) że klapnięcia lustra powoduje widoczne drgania statywu
    Amplituda drgań oraz czas ich trwania różniły się znacznie w zależności od statywu + głowica.
    Czas drgań oceniliśmy na od około 1/4 sec aż do około 1.0 sec.

Wszystkie 3 głowice były kulowe i zawsze w położeniu pionowym drgania były większe.

Poradziłem Ci (i wszystkim biorącym udział w dyskusji w tym wątku), bo pytałeś, od czego zależy i jak można sprawdzić czy w Twoim/ich przypadku widać wpływ gripa na wielkość rozmycia/nieostrości na zdjęciu ze statywu.

Okazuje się, że Ty "wiesz lepiej" ( nawet nie czytając linka FoCal i nie sprawdzając ?) więc po co pytałeś ?
    Tylko po to by "dowalić" ?. Sprawia Ci to radochę ?

jp

PS
    A nie wiem dlatego, ze piszesz że masz 1Dx a więc jest to poza zakresem informacji z FoCal oraz poza zakresem tego wątku gdzie mowa o gripie dołączanym do body
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-10-2014 o 08:34

Bywalec

Ma kilka body, różnych. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że ogarnia Pan jedynie wąską działkę fotografii i niech się Pan w swoich wywodach tylko do niej ogranicza, a nie gada w cały świat, bo ludzie czytają.

Ma kilka body, różnych. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że ogarnia Pan jedynie wąską działkę fotografii i niech się Pan w swoich wywodach tylko do niej ogranicza, a nie gada w cały świat, bo ludzie czytają.
    Więc z czym się nie zgadzasz z tego co napisałem ?
    Nie twierdzę że wiem wszystko, jak czegoś nie wiem to piszę że tego nie wiem jak się przekonałeś parę chwil temu

jp

PS
    Mógłbyś zrobić ten test z 1Dx, na statywie w poziomie i pionie ?
    Najlepiej najdłuższym obiektywem jaki masz i jakiś druk możliwie daleko. Proszę

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-10-2014 o 12:03

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów