Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Grip - Koniecznosc czy niepotrzebny dodatek ?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Grip - Koniecznosc czy niepotrzebny dodatek ?

Cytat Zamieszczone przez roja Zobacz posta
    Zgadzam sie - trzyma sie niewatpliwie pewniej i wygodniej. Z tym, ze w moim przypadku nie byla to jakas przepasc. Z tym, ze ja raczej nie uzywam kilowych czy dwukilowych szkiel.
    Może i masz rację, że lepiej ale ..
    Miałem 2 aparaty klasy 1 przez kilka lat, ale bardzo często zdarzało się że kadr pionowy uzyskiwałem "jakby nie było wbudowanego gripa"
    Gdy patrząc przez wizjer stwierdzałem że lepszy kadr pionowy to po prostu przesuwałem ręce bez ich odrywania od aparatu

Teraz jestem zdania, ze grip jest zbędny a gdy na statyw to wręcz "szkodliwy".
    I w dodatku waży swoje.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 24-10-2014 o 10:44
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

ja nie wyobrażam sobie pracy bez gripa, dużo wygodniej
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    ja nie wyobrażam sobie pracy bez gripa, dużo wygodniej
    ok, każdy ma swoje przyzwyczajenia.
    Ale to co robisz jeśli :
    - patrząc przez wizjer, (trzymając palec na spuście) w pozycji "krajobraz" stwierdzasz, że trzeba wykonać zdjęcie w formacie portret ?
    - stawiasz na statywie ?

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Jak mam aparat na statywie, ale połączenie jest jest przez obejme w obiektywie z gripem jest mi lepiej.
    Jak mam aparat na statywie, ale połączenie jest jest przez spód aparatu, to bez gripa. Zwłaszcza przy długich czasach naświetlania grip szkodzi.
    Wszelkie strzelania z ręki tylko z gripem, nawet na dalekich górskich wycieczkach. Ale to dlatego że przy mojej "rączce" mały palec już mi się nie mieści na puszke.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

W 550d miałem grip, w 60d miałem grip, w 6d nie mam gripa, ale mam ten taki pasek, by rękę wsunąć.
    W żadnym przypadku, kiedy grip miałem nie chodziło o zasilanie, a tylko i wyłącznie o wygodę trzymania.
    IMHO jest to bardzo indywidualna kwestia i trudno doradzić, ale wg mnie na pewno nie ma co myśleć przez pryzmat zasilania, a raczej wygody

Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    ok, każdy ma swoje przyzwyczajenia.
    Ale to co robisz jeśli :
    - patrząc przez wizjer, (trzymając palec na spuście) w pozycji "krajobraz" stwierdzasz, że trzeba wykonać zdjęcie w formacie portret ?
    - stawiasz na statywie ?

jp
    Nie rozumiem pytanie, przekręcam aparat do pionu ? w czym problem ?

Nie rozumiem pytanie, przekręcam aparat do pionu ? w czym problem ?
    Gdy trzymasz aparat poziomo, oko przy wizjerze i decydujesz zmienić kadr na pionowy to praktycznie musisz odstawić go od oka i przełożyć ręce o czym ja prawie zawsze zapominałem, po prostu przekręcałem pozycję o 90 stopni olewając "grip" w EOS 1.

Ponadto przykładane gripy (inne niż konstrukcyjne w EOS 1) powodują na ogół rozmycie zdjęć gdy ze statywu.
    (zobacz np. FoCal)
    Także zwiększają wagę tego co muszę nosić.

Świadomie zrezygnowałem z zakupu gripa, kilka lat używałem EOSy 1
    Ale każdy może mieć swoje zdanie

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 24-10-2014 o 18:59

Pełne uzależnienie

Ta dyskusja niespecjalnie ma sens, bo każdy ma inne nawyki i potrzeby. Jednemu trzyma się lepiej a drugiemu za ciężko.
    Najrozsądniej jest samemu sprawdzić jak jest praktyczniej i tyle w temacie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Gdy trzymasz aparat poziomo, oko przy wizjerze i decydujesz zmienić kadr na pionowy to praktycznie musisz odstawić go od oka i przełożyć ręce o czym ja prawie zawsze zapominałem, po prostu przekręcałem pozycję o 90 stopni olewając "grip" w EOS 1.

Ponadto przykładane gripy (inne niż konstrukcyjne w EOS 1) powodują na ogół rozmycie zdjęć gdy ze statywu.
    (zobacz np. FoCal)
    Także zwiększają wagę tego co muszę nosić.

Świadomie zrezygnowałem z zakupu gripa, kilka lat używałem EOSy 1
    Ale każdy może mieć swoje zdanie

jp
    Nadal dla mnie to niezrozumiałe ale chyba wiem o co chodzi i jakoś dla mnie to żaden kłopot. Pierwsze słyszę aby grip miał powodować Nie stabilność zestawu na statywie. Wydaje mi się ze na sile szukasz problemu używania gripa

Nadal dla mnie to niezrozumiałe ale chyba wiem o co chodzi i jakoś dla mnie to żaden kłopot. Pierwsze słyszę aby grip miał powodować Nie stabilność zestawu na statywie. Wydaje mi się ze na sile szukasz problemu używania gripa
    To jest moje zdanie ...a Ty możesz/masz inne.
    I tyle.

Zanim jednak posądzisz o szukanie problemu to lepiej chyba skorzystać z podpowiedzi i zajrzeć.

No cóż, przytoczę więc.
    FoCal to oprogramowanie do automatycznej mikrokalibracji obiektywów w/do body.
    Tysiące testów dla różnych aparatów i obiektywów, bardzo cenione oprogramowanie

Jako pierwszy wymóg przed przystąpieniem do kalibracji to właśnie usuniecie gripa
    który .... w znaczny sposób zwiększa efekt wibracji z powodu uderzeń migawki/lustra przy ustawieniu na statywie.

Remove Battery Grip

A battery grip attached to the camera will significantly increase the effect of mirror/shutter vibration when attached to a tripod. For best results, you should remove the battery grip from your camera when running any FoCal tests

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 24-10-2014 o 20:51

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów