Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
Wygląda na to że powoli dysk się "kończy" i należy pomyśleć o jego zmianie. A jeżeli będziesz ją robił (tę zmianę) to już tylko na SSD. Tutaj znajdziesz kilka propozycji w różnych przedziałach cenowych. Co do pamięci operacyjnej to im więcej tym lepiej i na pewno powyżej 8GB. Ja działam na Mac mini z 16GB RAM w wersji z najmocniejszym prockiem Intel Core i7 2,6 GHz (nie jestem pewien konkretnego modelu ale chyba jest to i7-3720QM) oraz dyskiem Samsung SSD 840 EVO 500GB i korzystając z najnowszej wersji LR i/lub DPP nie mam się za bardzo do czego przyczepić.
Ciekaw jestem jak wypada taki "miniacz" w stosunku do retiny 15 np. Mowa o podobnych parametrach

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
Witam,
Mam problem z działaniem komputera a dokładniej jego czasem reakcji na polecenia podczas gdy obrabiam zdjęcia.
Używam LR4 i PS CC. W tle działa przeglądarka i nic poza tym. W komputerze znajduje sie 8GB Ramu DDR3 (1333MHz), zintegrowany chipset graficzny, procesor G840 2x2,8GHz i dysk WD 1TB (jakiś taki przeciętny).
Pytanie teraz co powoduje opóźnienia. Nie raz przy wybieraniu zdjęć do importu z folderu w którym jest 32GB zdjęć komputer potrafi się zawiesić na kilka-kilkanaście sekund, po pewnym czasie wróci do normalnego działania ale po przebraniu kolejnej ilości zdjęć opóźnienia wracają.
W planach mam kupienie laptopa (12GB Ramu, Karta graficzna 2GB i procesor z rodziny i5). Pytanie tylko czy te objawy ustaną ?
Do tej pory myślałem, że opóźniania powoduje zbyt mała ilość pamięci RAM, ale zauważyłem że podczas "zwiechy" słychać dźwięki charakterystyczne dla działania dysku twardego. Czy zastosowanie SSD pod system rozwiązałoby ten problem ?
Pytam ponieważ obawiam się, że na laptopie który dysku SSD nie posiada, niezależnie od ilości RAMu objawy te mogłyby się powtórzyć.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam,
Paweł
Wyglada to dokladnie na padajacy dysk. Zrob testy jakimis programami dyskowymi. Lepiej od razy wymienic niz ryzykowac katastrofe.

Druga rzecz to moze byc jakis problem z LR/PS lub samym systemem. Tez warto sprawdzic. Jesli objawy wystepuja tez w innych sytuacjach niz LR/PS to mamy odpowiedz.