Witam,
Mam problem z działaniem komputera a dokładniej jego czasem reakcji na polecenia podczas gdy obrabiam zdjęcia.
Używam LR4 i PS CC. W tle działa przeglądarka i nic poza tym. W komputerze znajduje sie 8GB Ramu DDR3 (1333MHz), zintegrowany chipset graficzny, procesor G840 2x2,8GHz i dysk WD 1TB (jakiś taki przeciętny).
Pytanie teraz co powoduje opóźnienia. Nie raz przy wybieraniu zdjęć do importu z folderu w którym jest 32GB zdjęć komputer potrafi się zawiesić na kilka-kilkanaście sekund, po pewnym czasie wróci do normalnego działania ale po przebraniu kolejnej ilości zdjęć opóźnienia wracają.
W planach mam kupienie laptopa (12GB Ramu, Karta graficzna 2GB i procesor z rodziny i5). Pytanie tylko czy te objawy ustaną ?
Do tej pory myślałem, że opóźniania powoduje zbyt mała ilość pamięci RAM, ale zauważyłem że podczas "zwiechy" słychać dźwięki charakterystyczne dla działania dysku twardego. Czy zastosowanie SSD pod system rozwiązałoby ten problem ?
Pytam ponieważ obawiam się, że na laptopie który dysku SSD nie posiada, niezależnie od ilości RAMu objawy te mogłyby się powtórzyć.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam,
Paweł