Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Problem z działaniem komputera podczas obróbek

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie Problem z działaniem komputera podczas obróbek

Witam,
    Mam problem z działaniem komputera a dokładniej jego czasem reakcji na polecenia podczas gdy obrabiam zdjęcia.
    Używam LR4 i PS CC. W tle działa przeglądarka i nic poza tym. W komputerze znajduje sie 8GB Ramu DDR3 (1333MHz), zintegrowany chipset graficzny, procesor G840 2x2,8GHz i dysk WD 1TB (jakiś taki przeciętny).
    Pytanie teraz co powoduje opóźnienia. Nie raz przy wybieraniu zdjęć do importu z folderu w którym jest 32GB zdjęć komputer potrafi się zawiesić na kilka-kilkanaście sekund, po pewnym czasie wróci do normalnego działania ale po przebraniu kolejnej ilości zdjęć opóźnienia wracają.
    W planach mam kupienie laptopa (12GB Ramu, Karta graficzna 2GB i procesor z rodziny i5). Pytanie tylko czy te objawy ustaną ?
    Do tej pory myślałem, że opóźniania powoduje zbyt mała ilość pamięci RAM, ale zauważyłem że podczas "zwiechy" słychać dźwięki charakterystyczne dla działania dysku twardego. Czy zastosowanie SSD pod system rozwiązałoby ten problem ?
    Pytam ponieważ obawiam się, że na laptopie który dysku SSD nie posiada, niezależnie od ilości RAMu objawy te mogłyby się powtórzyć.
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i sugestie.
    Pozdrawiam,
    Paweł

Domyślnie Odp: Problem z działaniem komputera podczas obróbek

Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
    Witam,
    Mam problem z działaniem komputera a dokładniej jego czasem reakcji na polecenia podczas gdy obrabiam zdjęcia.
    Używam LR4 i PS CC. W tle działa przeglądarka i nic poza tym. W komputerze znajduje sie 8GB Ramu DDR3 (1333MHz), zintegrowany chipset graficzny, procesor G840 2x2,8GHz i dysk WD 1TB (jakiś taki przeciętny).
    Pytanie teraz co powoduje opóźnienia. Nie raz przy wybieraniu zdjęć do importu z folderu w którym jest 32GB zdjęć komputer potrafi się zawiesić na kilka-kilkanaście sekund, po pewnym czasie wróci do normalnego działania ale po przebraniu kolejnej ilości zdjęć opóźnienia wracają.
    W planach mam kupienie laptopa (12GB Ramu, Karta graficzna 2GB i procesor z rodziny i5). Pytanie tylko czy te objawy ustaną ?
    Do tej pory myślałem, że opóźniania powoduje zbyt mała ilość pamięci RAM, ale zauważyłem że podczas "zwiechy" słychać dźwięki charakterystyczne dla działania dysku twardego. Czy zastosowanie SSD pod system rozwiązałoby ten problem ?
    Pytam ponieważ obawiam się, że na laptopie który dysku SSD nie posiada, niezależnie od ilości RAMu objawy te mogłyby się powtórzyć.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    8 GB ramu to malutko. Minimum 16 dla CC a jak masz cos jeszcze powlaczane to potrzebujesz jeszcze wiecej. Przy PS CC kazdy bit z 16 jest uzywany. Ja mam Intel I7-4770@3.4 GHz z 32 RAM - DH87MC motherboard - i wszystko smiga bezproblemowo. Czesto gesto pracuje jednoczesnie na Photoshop, Lightroom, Premiere, After Effects i zadnych problemow. Ostatnio patrzylem na Gigbyte motherboard - GA-990FXA z i7-4930K procesor.i tez calkiem niezle wygladal ten zestaw.
    Ostatnio edytowane przez flipflap ; 16-10-2014 o 02:45

Pełne uzależnienie
    Miasto

Wygląda na to że powoli dysk się "kończy" i należy pomyśleć o jego zmianie. A jeżeli będziesz ją robił (tę zmianę) to już tylko na SSD. Tutaj znajdziesz kilka propozycji w różnych przedziałach cenowych. Co do pamięci operacyjnej to im więcej tym lepiej i na pewno powyżej 8GB. Ja działam na Mac mini z 16GB RAM w wersji z najmocniejszym prockiem Intel Core i7 2,6 GHz (nie jestem pewien konkretnego modelu ale chyba jest to i7-3720QM) oraz dyskiem Samsung SSD 840 EVO 500GB i korzystając z najnowszej wersji LR i/lub DPP nie mam się za bardzo do czego przyczepić.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 16-10-2014 o 11:54

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Wygląda na to że powoli dysk się "kończy" i należy pomyśleć o jego zmianie. A jeżeli będziesz ją robił (tę zmianę) to już tylko na SSD. Tutaj znajdziesz kilka propozycji w różnych przedziałach cenowych. Co do pamięci operacyjnej to im więcej tym lepiej i na pewno powyżej 8GB. Ja działam na Mac mini z 16GB RAM w wersji z najmocniejszym prockiem Intel Core i7 2,6 GHz (nie jestem pewien konkretnego modelu ale chyba jest to i7-3720QM) oraz dyskiem Samsung SSD 840 EVO 500GB i korzystając z najnowszej wersji LR i/lub DPP nie mam się za bardzo do czego przyczepić.
    Ciekaw jestem jak wypada taki "miniacz" w stosunku do retiny 15 np. Mowa o podobnych parametrach

--- Kolejny post ---

Witam,
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Wyglada to dokladnie na padajacy dysk. Zrob testy jakimis programami dyskowymi. Lepiej od razy wymienic niz ryzykowac katastrofe.

Druga rzecz to moze byc jakis problem z LR/PS lub samym systemem. Tez warto sprawdzic. Jesli objawy wystepuja tez w innych sytuacjach niz LR/PS to mamy odpowiedz.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Jakieś 3 miesiące temu nabyłem dysk SSD 120 czy 128 giga Crucial, jeśli dobrze pamiętam M500 pod system, do tego mam dwa dyski "talerzowe".
    Szybkość zabaw ze zdjęciami zauważalnie wzrosła, nie piszę już o szybkości startu systemu i instalacji na dysku SSD programów, dla przykładu podam tylko, że instalacja Windy 7 trwała na klasycznym dysku ok. 1 godziny w porywach do 1,5, a na SSD trwało to ok. 15 minut !!! (mierzyłem stoperem ). Sam start systemu trwa ok. 5 razy krócej niż kiedyś.
    RAMu ma 8GB i wyłączony plik stronicowania, bawię się zazwyczaj tiff-ami na Lr i PS, do tego DPP - nigdy mi system nie zawołał, że mam mało RAMu !!!
    Największa zwiecha jest w momencie importu fot do Lr, po kliknięciu Importuj, jest widoczne zwolnienie, ale i tak jest szybciej niż kiedyś
    DPP produkuje TIFF-a podobnie jak kiedyś, ale tu chyba tylko procesor wtedy działa - nie wiem na ile to zależy od procesora, a na ile od DPP.
    Dane trzymam na dyskach "talerzowych", a na SSD system + programy + pliki, nad którymi aktualnie pracuję.

Jeśli zamierzasz kupić SSD to sugeruję od razu dołożyć parę gorszy i kupić co najmniej ponad 200 giga (ja żałuję, że nie dołożyłem).

Co do dysków talerzowych to bardzo ważne jest, szczególnie jeśli masz na nich duży ruch (częste usuwanie, kopiowanie, itd.) by regularnie je defragmentować - to realnie pomaga i wpływa na wydajność.

U ciebie pawlack problem może być też to, że masz zintegrowaną grafikę, bo wg mojej wiedzy Lr czy PS przy obróbce może wykorzystywać moc obliczeniową karty graficznej - u mnie w ustawieniach PS karta się pojawia i mogę coś tam ustawiać, mimo, że nigdy tego nie robiłem.

Możesz też sobie ściągnąć jakiś program do diagnostyki kompa - jest cała masa tego (trzeba tylko uważać, by Ci jakiegoś g...a nie zainstalowało przy okazji) i wtedy może to pomóc w zdiagnozowaniu "wąskiego gardła".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

... Nie raz przy wybieraniu zdjęć do importu z folderu w którym jest 32GB zdjęć komputer potrafi się zawiesić na kilka-kilkanaście sekund, po pewnym czasie wróci do normalnego działania ale po przebraniu kolejnej ilości zdjęć opóźnienia wracają....
    Jeśli wcześniej tak nie miałeś to proponuję zacząć od wymiany kabla SATA (o ile przez taki masz podpięty dysk). Padające kable (zwłaszcza te zwykłe czerwone) to norma. Daje to objawy m.in. zawiechy podczas odczytu/zapisu większych plików z dysku, znikające dyski itp.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Ciekaw jestem jak wypada taki "miniacz" w stosunku do retiny 15 np. Mowa o podobnych parametrach
    Kupiłem sobie pewien benchmark i tak to wygląda jeżeli chodzi o mojego Mac mini:

Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser

Benchmark został zrobiony w trybie 64-bit Multi-Core.

W porównaniu do różnych modeli MacBook Pro z Retiną:

MacBook Pro (Retina) vs Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser

MacBook Pro (15-inch Retina Early 2013) vs Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser

MacBook Pro (15-inch Retina Late 2013) vs Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser

MacBook Pro (15-inch Retina Mid 2014) vs Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser

MacBook Pro (15-inch Retina Mid 2014) vs Mac mini (Late 2012) - Geekbench Browser (najnowsza i najmocniejsza wersja MacBook Pro)

Dopiero zaczyna

Ja mam w trzyletnim laptopie 8GB ramu, procesor i5 2,4GHz i grafikę GT540M i da się na tym bez większych problemów pracować w Lightroomie i Photoshopie, jedyne zwiechy mam przy obróbce dużych panoram w Autopano Polecam zamiast napędu wrzucić dysk SSD, ja coś takiego planuję zrobić, bo napędu i tak nie używam, a wiem co taki dysk potrafi zdziałać - cuda.
    Myślę że u Ciebie wąskim gardłem jest zintegrowany układ graficzny, przy dedykowanych jest odczuwalna zmiana mocy obliczeniowej przy obróbce grafiki.

Ściągnij sobie program HD Tune > HD Tune website i przetestuj wydajność dysku, dodatkowo możesz sprawdzić czy nie ma bad sektorów oraz czy S.M.A.R.T. nie wywala żadnych błędów.
    Ostatnio edytowane przez Michlax ; 16-10-2014 o 18:49

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

flipflap, dobrze ale jaki jest wpływ takiego "wysiłku" dysku twardego na brak RAMu który wymieniłeś ?
    Dodam że największe opóźnienia mają miejsce w Lightroomie gdy przeglądam kilka GB zdjęć - nie na miniaturkach tylko każde zdjęcie po kolei w dużym oknie. Po przewinięciu ok. 20 zdjęć ma miejsce 1 lub 2-minutowa zwiecha i słychać wysiłek dysku.
    Co do teorii kończenia się dysku to chyba prędzej, ale z drugiej strony nie wiem czy ma on 3 lata za sobą. Kupiłem jako nowy 3 lata temu. Jak wrócę do domu to przeskanuję jakimś programem do testu HDD i zdefragmentuję - przyznam że nie robiłem tego jeszcze.
    mkamelg, pracując wyłącznie na SSD, i7 i sporej ilości RAMu też raczej nie miałbym się do czego przyczepić. Nie jest to odpowiedź bo masz i lepszy dysk i więcej RAMu - siłą rzeczy musi działać dobrze.
    Problemy z oprogramowaniem póki co możemy wykluczyć, ewidentnie czuć tu wadę hardware
    tlustyx Serio kabel ?

Jeszcze co do laptopa na którym miałbym pracować, na co zwracać największą uwagę ? Procesor w miarę, karta w miarę, duużo RAMu i coś poza tym ?

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

najczęściej za zamulanie odpowiada wolny dysk hdd wiec najlepiej laptop z ssd

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów