Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: (mały) Aparat na wyprawy w góry

Domyślnie Odp: (mały) Aparat na wyprawy w góry

Do czego ci ten aparat? Oddajesz zdjęcia do National Geographic, czy wrzucasz je na blog. A poważnie, jaka jakość zdjęć jest ci niezbędna, w jaki sposób swoje zdjęcia wykorzystujesz? Chyba to jest podstawowe pytanie przy twoim problemie, bo im większe rzeczywiste potrzeby, tym większy (z reguły) aparat. Musisz mieć stałkę z korpusem, czy wystarczy np. Canon S120?

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

A czemu nie fuji jakis? X100s/T albo X-E1 z jedna stalka?
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Janusz_K Zobacz posta
    Do czego ci ten aparat? Oddajesz zdjęcia do National Geographic, czy wrzucasz je na blog. A poważnie, jaka jakość zdjęć jest ci niezbędna, w jaki sposób swoje zdjęcia wykorzystujesz? Chyba to jest podstawowe pytanie przy twoim problemie, bo im większe rzeczywiste potrzeby, tym większy (z reguły) aparat. Musisz mieć stałkę z korpusem, czy wystarczy np. Canon S120?
    Nie oddaję zdjęć do NG - niestety
    Zdjęcia robię podczas wspólnych wypadów z przyjaciółmi i najczęściej lądują one na blogach i do prywatnych kolekcji. Wielu z Was stwierdzi, że jest to przerost formy nad treścią, ale przyzwyczaiłem się do jakości jaką daje mi 5DMIII i nie chcę iść na mocne kompromisy. Jak pisałem na początku, technologia miniaturyzacji idzie do przodu więc dlaczego miałbym z niej nie skorzystać?

Z dotychczasowych przeglądów i sugestii od forumowiczów, sprzęt Sony (A7 i RX1) "teoretycznie" powinno zaspokoić moje potrzeby i przy okazji ego

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    A czemu nie fuji jakis? X100s/T albo X-E1 z jedna stalka?
    W weekend jestem umówiony ze znajomym, który ma X100. Zrobię własnoręcznie kilka zdjęć gdyż nie ma to jak dotknąć, pomacać i stwierdzić czy aparat człowiekowi odpowiada. Jak mam wydać kilk tys. zł wolę dokonać trafnego wyboru.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

K_4 mam bardzo podobny problem do Twojego, również szukam czegoś co mogłoby zastąpić w górach , w podróży 5dIII+zestaw canon/zeiss, bez tragicznego pogorszenia jakości. Testowałem OMD-EM5 +stałki olka i odpuściłem nie ta jakość IQ . Obecnie jestem na etapie rozważań nad: Sony S7R+ Metabones IV+zestaw szkieł, który mam. Sony ma bardzo dobrą matrycę i wg tego co wyczytałem, i zobaczyłem (bez testów praktycznych) bardzo fajną DR lepszą od 5dIII, ale niestety jako pierwszy aparat nie uniknął kliku wpadek . Odpuszczam sobie APS-C w postaci fujifilm x100/T lub XE-1, wg porównań, które znam nie zastąpi IQ z Sony S7R lub nawet 5dIII.

Zablokowany
    Miasto
    Usa

Tylko za A7 wcale nie jest jakiś super mały...

Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka

Początki nałogu
    Miasto
    IL

W wędrówkach bardziej chodzi o wagę, niż o gabaryty.
    A tu A7 jest dokładnie dwa razy lżejsza od 5D3.
    Jeśli się upierać przy matrycy małoobrazkowej, to specjalnie nie ma wyboru, no bo co zostaje? Jedynie Leica.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    K_4 mam bardzo podobny problem do Twojego, również szukam czegoś co mogłoby zastąpić w górach , w podróży 5dIII+zestaw canon/zeiss, bez tragicznego pogorszenia jakości. Testowałem OMD-EM5 +stałki olka i odpuściłem nie ta jakość IQ . Obecnie jestem na etapie rozważań nad: Sony S7R+ Metabones IV+zestaw szkieł, który mam. Sony ma bardzo dobrą matrycę i wg tego co wyczytałem, i zobaczyłem (bez testów praktycznych) bardzo fajną DR lepszą od 5dIII, ale niestety jako pierwszy aparat nie uniknął kliku wpadek . Odpuszczam sobie APS-C w postaci fujifilm x100/T lub XE-1, wg porównań, które znam nie zastąpi IQ z Sony S7R lub nawet 5dIII.
    Cieszę się, że nie jestem sam z takim problemem. Również coraz bardziej zbliżam się do Sony. Jedynie walczę z myślami czy RX1 z wbudowanym obiektywem 35mm (jak dla mnie git) czy A7R

@Ligo
    Niestety Leica odpada ze względu na cenę.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez K_4 Zobacz posta
    Niestety Leica odpada
    Przemyśl to, bo wiesz... czerowna kropka nie wiedzieć czemu wpływa bardzo pozytywnie na wspomniane "ego".

Nie tylko Wy dwaj macie ten problem. Chyba każdy chciałby mieć maksymalną jakość i minimalny garb.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez K_4 Zobacz posta
    Zdjęcia robię podczas wspólnych wypadów z przyjaciółmi i najczęściej lądują one na blogach i do prywatnych kolekcji. Wielu z Was stwierdzi, że jest to przerost formy nad treścią, ale przyzwyczaiłem się do jakości jaką daje mi 5DMIII i nie chcę iść na mocne kompromisy. Jak pisałem na początku, technologia miniaturyzacji idzie do przodu więc dlaczego miałbym z niej nie skorzystać?
    No to jeszcze odpowiedz sobie sam na pytanie w jakim formacie robisz zdjęcia - czy bezpośrednio w JPEG, czy w RAW a może RAW+JPEG?

5D Mark III

RX1

A7R

A7

Bo w przypadku robienia zdjęć bezpośrednio w JPEG lepiej od razu zapomnieć o RX1 i A7R.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Przemyśl to, bo wiesz... czerowna kropka nie wiedzieć czemu wpływa bardzo pozytywnie na wspomniane "ego".
    ano wpływa

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    No to jeszcze odpowiedz sobie sam na pytanie w jakim formacie robisz zdjęcia - czy bezpośrednio w JPEG, czy w RAW a może RAW+JPEG?
    Bo w przypadku robienia zdjęć bezpośrednio w JPEG lepiej od razu zapomnieć o RX1 i A7R.
    Zdjęcia robię głównie do RAW (+ JPEG na kartę eyefi aby łatwo na tablet zdjęcia przerzucać) . Czy aż tak słabe JPEGi wychodzą z Sony?
    Ostatnio edytowane przez K_4 ; 14-10-2014 o 23:46

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów