Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: (mały) Aparat na wyprawy w góry

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie (mały) Aparat na wyprawy w góry

Witam,

Temat stary jak świat. Odświeżam gdyż non stop jakieś nowinki na rynku się pojawiają a ja wciąż nie mogę się zdecydować.
    Mianowicie mam 5DMIII i kilka fajnych obiektywów (w opisie), niemniej jednak po kilku poważniejszych wypadach w góry - wymiękłem. Nie rozwijam tej kwestii za bardzo i przechodzę do konkretów:

Mocno zainteresowany jestem aparatem Sony SC-RX1 i pozytywnie podchodzę do jego na stałe zamontowanego 35mm obiektywu, gdyż obecnie C35f/1,4 praktycznie nie zdejmuje z mojego body. Czy ktoś z "landszafciarzy" ma jakieś doświadczenie z takim aparatem? Czy jakieś inne ew. aparaty polecacie w podobnych gabarytach? (nie znam dobrze rynku)

Przez te gabaryty 5DMKIII rzadko mogę pozwolić sobie aby zabrać go na wypady w góry (nie mówie o spacerkach) i od dwóch lat dopiero zrobiłem nim niecałe 2k zdjęć

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: (mały) Aparat na wyprawy w góry

Przymierzając się do sprzętu klasy RX-1 wybrałbym jednak A7/R/S, jako aparat podobny, ale jednak bez porównania uniwersalniejszy. Wybór szkieł do A7 zrobił się teraz ciekawy: wchodzą właśnie na rynek Planar 50/2, Biogon 35/2, czy Tessar 16-35/4 w cenach do przyjęcia. Albo taki rodzynek, prawdopodobnie od Cosiny:
    Mitakon 50mm f/0.95 Lens for Sony E Mount MTK50MF095BK B&H Photo
    Czyli w plener 16-35/4 i jako uniwersalny Planar 50/2, a może powyższy wynalazek.

Albo jeszcze opcja hardcore: Sigma DP1 Merrill.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Niestety "odstający" obiektyw przysparza mi sporo problemów podczas "dosięgania" aparatu. Natomiast Sigma DP1 wygląda ciekawie, ale muszę więcej poczytaj na ten temat.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

dla mnie jedyna opcja poza lustrem sa malpy z serii g
    g16 albo g1x calkowicie zaspokoi twoje potrzeby
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Dla mnie ostatnio taką alternatywą w góry jest 6D z 35 mm f/2.0 IS. Ostanie poważniejsze wypady (Rysy i Mont Blanc) przemierzyłem właśnie z tym jednym obiektywem

Coś już napisał
    Miasto
    Radomsko

Może 40mm 2.8 będzie dla Ciebie odpowiedni. Ogniskowa zbliżona do 35mm a jakość bardzo dobra, tym bardziej że posiadasz 5d III i będzie lekko.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    Dla mnie ostatnio taką alternatywą w góry jest 6D z 35 mm f/2.0 IS. Ostanie poważniejsze wypady (Rysy i Mont Blanc) przemierzyłem właśnie z tym jednym obiektywem
    Jak transportowałeś aparat, tzn. czy w plecaku go nosiłeś czy miałeś dodatkowe "nosidełko" gdzieś z przodu. Wybacz pytanie, ale próbowałem patentu z mocowaniem do pasa i szybko wrzuciłem aparat do plecaka.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez K_4 Zobacz posta
    Natomiast Sigma DP1 wygląda ciekawie, ale muszę więcej poczytaj na ten temat.
    Myślę, że warto poczytać. Tu masz fajny przykład rozdzielczości matrycy, aczkolwiek w wydaniu obiektywu standardowego, to jest wersji DP2 Merrill:
    146003874 photo - Georges Noblet photos at pbase.com
    Powinno się otworzyć w pełnej rozdzielczości.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Myślę, że warto poczytać. Tu masz fajny przykład rozdzielczości matrycy, aczkolwiek w wydaniu obiektywu standardowego, to jest wersji DP2 Merrill:
    146003874 photo - Georges Noblet photos at pbase.com
    Powinno się otworzyć w pełnej rozdzielczości.
    Dzięki, zabieram się za czytanie

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Cytat Zamieszczone przez K_4 Zobacz posta
    Jak transportowałeś aparat, tzn. czy w plecaku go nosiłeś czy miałeś dodatkowe "nosidełko" gdzieś z przodu. Wybacz pytanie, ale próbowałem patentu z mocowaniem do pasa i szybko wrzuciłem aparat do plecaka.
    Miałem dodatkowo kaburę Lowe TLZ2 czy jakoś tak podobnie i w zależności od dnia nosiłem na szyi w kaburze lub kabura była w plecaku a aparat na szyi lub aparat przypięty do systemu nośnego plecaka. Mam taki pasek Kata z karabinkami że mogę odpinać tą część która zazwyczaj jest na szyi i aparat przypiąć do czegokolwiek. Taki jak tenKata pasek PL C Strap paski i uchwyty sklep internetowy foto-net.pl . Zdarzało się że kabura zostawała w namiocie a aparat lądował w plecaku zawinięty w koszulkę. Nie mam jakiegoś stałego rozwiązania. Kiedyś tez próbowałem nosić przy pasku zarówno aparat jak i obiektywy ale zrezygnowałem z tego ciągle coś mi przeszkadzało.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów