i to wlasnie jest genialna odpowiedz. 6D jest niewielkim w porownaniu do innych full frame aparatem ze wspaniala jakoscia obrazu. Ma swoje zalety ale tez brakuje kilku dogodnosci ktore sa atrybutem dwa razy drozszych modeli. Jak ktos potrzebuje szybszy z wiecej AF to 5d MKIII jest nastepny w kolejce. Mozna tez zainwestowac w cropa 7d II za te same pieniadze co 6d.
Nasz ukochany producent skupia się na dodatkowych cechach mało istotnych z punktu widzenia fotografii, ale dających pewne ale nieduże możliwości marketingowe, rzeczy ważne i potrzebne są marketingowo kastrowane co prowadzi do paradoksów - często specyfikacja modelu niższej serii jest lepsza (w istotnych aspektach) niż wyższej. ale oczywiście specyfikacja specyfikacja a rzeczywistość rzeczywistością.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
6D jest beznadziejny, nie kupujcie tej puszki! tym aparatem nie da się robić zdjęć!
najlepiej ją sprzedać!
Ja bardzo chętnie kupie sobie drugi![]()
to Ty teraz Nikona masz czy Sony, bo nie wiem ktory dokladnie masz na mysli?![]()
![]()
a tak serio... mnie np w 6D bardzo podobaja sie "marketingowe" Wifi i GPS. z obu korzystam, choc implementacje tego pierwszego uwazam za przyklad zenujacego ograniczenia umyslowego marketoidow Canona. i w zasadzie to to Wifi pod katem programowym jest dla mnie sposobem na poprawienie funkcjonalnosci aparatu, ktory poza tym w zasadzie nie ma dla mnie wad. no, moze karty CF bym wolal od SD i MLU jako normalny tryb zdjec seryjnych... poza tym to jest dla mnie perfekcyjny model...
zeby jeszcze Canon zrobil sensowna cropowa puszke (malego, solidnie zbudowanego bezlusterkowca EF-S z uzytecznym autofokusem), to mialbym wszystko co potrzebuje.
mysle, ze kwestia tego co jest istotne i lepsze moze byc bardzo subiektywna...
Nie mam zamiaru polemizować w temacie ilości punktów AF, bo mam w tej materii identyczny pogląd jak akustyk
Widocznie lubię technikę " jak w czasie okupacji " i nie uważam przekadrowania za dziadowanie.
Dla mnie to bardziej przymyślane działanie, skłaniające fotografa do myślenia![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Apropo przekadrowania, w 5D3 tez nie ma latwo, poniewaz punkty AF nie sa rozrzucone po calosci i czasem ich brakuje. Sam chyba zaczne sie bawic w przekadrowanie, choc tego nie lubie.
Ja na 6d mam taką technikę, że sam strzelam centralnym bo mam ostrość tam gdzie chcę i przekadrowuję 99% zdjęć, a gdy jestem zmuszony oddać komuś aparat by zrobił mi zdjęcie (bo jak wiadomo - najmniej zdjęć ma fotograf) to przestawiam na wszystkie punkty i oddaję body w inne ręce.
Od Leicy wolę P1Lejką focą chyba tylko przez nią sponsorowani :P
Może nie powinienem rozwijać myśli, bo aż czuć jad w twojej wypowiedzi, ale spróbujmy:
Gdyby ta przykładowa Leica, jako jedyna w stawce, miała znacząco gorszą omawianą cechę, można by było narzekać. Ale tak nie jest - cały średni format jest kulawy pod względem AF (nie licząc chyba Pentaxa), służy też do nieco innych zastosować, więc o czym gadać?
Nie pamiętam żebym pisał o tym czego jakiś konkretny ktoś potrzebuje w aparacie. Napisałem jedynie, że 6D ma mało tych punktów, mniej od konkurencji. Bez względy na to, jak będzie się tutaj zaginać rzeczywistość, liczby będą takie same. Pisałem też o tym, że dla mnie osobiście dwie wyżej wymienione cechy przeszkodziły w zakupie (a późniejszym wygodnym używaniu) 6D.
To, czy komuś to przeszkadza - to jest inna sprawa. Wydaje mi się, że obowiązująca jest tutaj postawa "nie przeszkadza mi to bo przekadrowuję" i nie można wyrazić innego zdania.
Jest lepiej od 6D, po bokach są rozłożone szerzej.
Czuję się jak w przedszkolu (cóż, pozwolę sobie i ja na uszczypliwość), ale podsumuję swoje niedawne posty: zastanawiając się nad 6D łaziłem po internetach i czytałem co tam ludzie o nim piszą. Nastawiałem się na sprawdzenie tego, co mi się rzucało w oczy. Pomyślałem sobie, że może sam też dołożę jakąś opinię do tych internetów - może ktoś w przyszłości przeczyta to, co napisałem i się zastanowi "o, muszę przed zakupem koniecznie pomacać ten wielofunkcyjny manipulator, bo nie każdy jest nim zachwycony".
Jak widać jednak, polskie forum musi być polskim forum. Gratulacje.
Aparaty, obiektywy, lampy.