No tyle że z tego nadal wynika że dużo więcej zależy od indywidualnych preferencji niż rzeczywistych cech. Stąd twierdzenia o "lichości" są pozbawione sensu.
No tyle że z tego nadal wynika że dużo więcej zależy od indywidualnych preferencji niż rzeczywistych cech. Stąd twierdzenia o "lichości" są pozbawione sensu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Panowie podczepię się tu bo ma dylemat. Fotografuję pejzaże, coraz bardziej ciągnie mnie do fotografii nocnej z długimi naświetleniami - gwiazdy. Posiadam Canona 60D, chcę przesiąść się na pełną klatkę z mniejszym szumem - na 6D, jest w przystępnej cenie w UK jak na pełną klatkę, za 5 tysiaków można kupić co bym zrobił i tak na raty. Dotychczas sądziłem, że z mojej kolekcji obiektywów nadal będą poprawnie funkcjonować z 6D obiektywy EF:
Sigma 50-150 mm f/2.8 II APO EX DC HSM
Tamron 17-50 f/2.8
Canon 50mm f/1.4
Natomiast odpadną EFs:
Canon 10-22
Samyang 8mm f/3.5,
Niestety doczytałem, że nawet te moje obiektywy z gwintem EF nie zafunkcjonują jak trzeba, będzie winieta. Jeden wyjątek to canon 50mm - kupując body zostaję tylko z tym obiektywem. I teraz zaczyna się mój dylemat, czy 6D to już na tyle dobra lustrzanka by ją zakupić i wymieniać cały zgromadzony sprzęt (powolutku, co roku jeden-dwa obiektywy) czy zostać na 60D, nie pakować już w nowe obiektywy do aparatów na cropie 1.6 ... i czekać ze zmianą aż ukaże się jeszcze nowsze FF w przystępnej cenie dla foto hobbysty amatora. Najbardziej boli to, że obiektywy kupowałem nowe, tak jak body 60D (3,5 tyś dałem :/ ). Strata wartości na obiektywach, po sprzedaniu ich jako używki, będzie kolosalna, podobnie z body. Natomiast nie będę w nieskończoność siedział na 60D, w końcu będę chciał wymienić na coś nowszego i jak już wymieniać to na pełna klatkę. Co byście mi poradzili ? Działać już teraz ? Kupować 6D i sprzedawać za 1/2 ceny zgromadzony sprzęt ? Ja już postanowiłem, że kolejne obiektywy będę kupować tylko używki, zbyt duża strata wartości jest. Ehh, szkoda że te obiektywy EF nie podpasują, ta sigma 50-150 to ostatnio mój ulubiony obiektyw, żal mi go bardzo :/ Ciekawe jaki jego odpowiednik Sigmy by pasował do 6D, tak by była podobna jakość, taki bym na dzień dobry musiał kupić oraz chyba Samyang 14mm f2.8 do fotografowania nocnego nieba.
Ostatnio edytowane przez Sesjusz ; 18-09-2014 o 08:36
Po pierwsze bardziej amatorskie wykonanie w 6d obudowy jak i całego aparatu
Po drugie migawka w 5II 150 000 natomiast w 6D 100 000 , jak byłby taki dobry aparat jak niektóre osoby w to wierzą to miałby wytrzymałość migawki również 150 000 .
Zawodowiec nie kupi tego aparatu jako główne body , amator który podróżuje może mieć również dylemat bo z 6D trzeba będzie obchodzić się jak z jajkiem . aparaty z amatorskiej półki nie są już tak wytrzymałe jak to było jeszcze kilka lat temu .
Bo to tani(FF) dla amatorów.
To nie istotne. A różnice i bezsensowne porównywania obu aparatów były już omawiana bardzo dawno temu, poczytaj.
To już problem psychiki podróżującego a nie sprzętu.
Jakieś przykłady?
--- Kolejny post ---
Powyżej zamieściłem więcej informacji dosyć istotnych dla Ciebie
--- Kolejny post ---
Kolego sam użytkuje 5II ale o sprzęt dbam i nie eksploatuje go w ekstremalnych warunkach jak i nie prowadzę działalności komercyjnej .
To że mam kolegów którzy robią bardzo duzą ilość zdjęć to tylko mogę mieć porównanie i informacje nie zasłyszane w necie tylko prawdziwe spostrzeżenia od znajomych
Niektóre osoby nie tylko z tego portalu , komentują a wydaje mi się ze nigdy 5II nie fotografowali i nie znają tego aparatu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
myślę że takie aukcje przedstawiają realną cenę puszki Canon EOS 5D Mark II (MK2) 13 tyś Folie Komplet (4835848678) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
cena może realna ale aparat chyba nie Informacje o Użytkowniku gostek_17 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.