Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: 70D - bardzo szumi czy się czepiam?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: 70D - bardzo szumi czy się czepiam?

Pozwolilem sobie podbic expozycje, jedna o 1EV, drugie o 1.8EV

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Pozwolilem sobie podbic expozycje, jedna o 1EV
    No i przejarałeś chmurke

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    No i przejarałeś chmurke
    i myslisz ze to w czyms przeszkadza?
    Ale jak trzeba faktycznie absolutnie czyto technicznie to przeciez pozbycie sie tego nie stanowi problemu.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez agness Zobacz posta
    Mam do Was prośbę o ocenę jakości zdjęć robionych moim Canonem 70D.

Ja już nie wiem czy może oczekuję zbyt wiele (może się czepiam, chociaż wydaje mi się, że 40D nie miała takich szumów), czy też mój aparat szumi za bardzo.
    Odesłałam go nawet do serwisu na Żytnią, który stwierdził, że coś wyregulował na matrycy. Ja jednak nie widzę poprawy.

Na stronie Index of /canon wrzuciłam zdjęcie z ISO 100, F 13 (IMG_4710) i 200 F 8 (IMG_4789). Są pliki RAW (w których zawsze fotografuję) i zrobione z nich JPG bez żadnej korekty.

Dlaczego widoczne są takie szumy? Czy wina leży po stronie matrycy czy to ja robię coś źle? Pomóżcie!
    40D ma 10.1 Mpix i maksymalną rozdzielczość zdjęcia 3888 x 2592 (RAW, JPEG).

70D ma 20 Mpix i maksymalną rozdzielczość zdjęcia 5472 x 3648 (RAW, JPEG).

Gdy większa liczba Mpix to wszystko inne też większe. Żeby odbierać zdjęcia tak jak odbierałaś je na 40D to ustaw sobie "Jakość obrazu" w menu aparatu na MRAW (4104 x 2736) + JPEG M (bez "schodków" czyli 3648 x 2432).

Jeżeli nie masz porządnie (nie "na oko") skalibrowanego AF za pomocą mikro regulacji AF z poziomu aparatu, musisz robić zdjęcia tylko i wyłącznie za pomocą Live View bo tylko wtedy będą one najostrzejsze. W ostateczności możesz przełączyć się na obiektywie na MF i ostrzyć ręcznie. Po przełączeniu się na Live View AF musi być w trybie "FlexiZone - Single". Jeżeli byś chciała przestawić się na robienie zdjęć np. dzieciom to wychodzisz z trybu Live View i dopiero wtedy ustawiasz sobie AI FOCUS i/lub AI SERVO. Podejrzałem w oprogramowaniu Digital Photo Professional parametry jednego z Twoich plików RAW - używanie AI FOCUS przy zdjęciach krajobrazu jest zupełnie niepotrzebne. Źródło tych informacji? Canon EOS 70D Review: Digital Photography Review - tu jest bardzo dokładnie omówiony ten temat.

Cytat Zamieszczone przez agness Zobacz posta
    No ale cóż, wszędzie dźwigać statyw...i walczyć z parametrami :-)
    Zawsze możesz spróbować ze znacznie lżejszym i poręczniejszym monopodem.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 27-08-2014 o 01:31

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    40D ma 10.1 Mpix i maksymalną rozdzielczość zdjęcia 3888 x 2592 (RAW, JPEG).

70D ma 20 Mpix i maksymalną rozdzielczość zdjęcia 5472 x 3648 (RAW, JPEG).
    Dobrze pisze !

Jakieś 3 lata temu przesiadłem się z 12Mpix na 24Mpix i od razu chciałem wysyłać aparaty do CSI, ISO 100 tak szumiało że szok, ale tak to jest jak się powiększa do 100% i ogląda pod lupą !

Nic nie jest Twojemu 70D, też mam ten aparat i podobnie szumi !

Tak ma być i jest dobrze !

Ciesz się że nie władowali więcej Mpix-li bo jeszcze bardziej by szumiało :P
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

... swoją drogą porównałem na Digital Photography Review: Digital Photography Review 70D 60D i 6D i o dziwo 70D przy ISO800 jest praktycznie ok, porównywalnie do 6D gdzie 60D just szumi mocniej. Czy mi się tylko tak wydaje czy tak jest faktycznie, że 70D ma dużo lepszą matrycę od 60D ?
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ma lepszą, czy dużo, to pojęcie względne... Moje doświadczenia są takie, że obrazek z 70d na wysokim ISO ładniej się odszumia (tzn. z niewielką utratą szczegółów) niż z 60d czy 7d.

P.S. Spojrzałem na dpreview i porównałem z 700d. Na podstawie tych zdjęć powiedziałbym, że różnica jest pomijalna...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 02-09-2014 o 16:18

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Eee tam, taki szum to nie szum.

Szumi poważnie to 50D powyższej 800 ISO.

Obrazek po odszumieniu za pomocą Topaz DeNoise i lekko podrasowany w PSE, wołany w DPP.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów