Strona 75 z 109 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 1088

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

BartasPL, dzięki za recenzję, jakbym siebie czytał . Mam dokładnie takie same odczucia co do sigmy i opisywalem je trochę wcześniej. Niestety niektórzy zaślepieni nie do końca byli z tym zgodni. Dlatego mam dalej 50L .
    Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Co do S50/1.4A to się nie wypowiadam, bo jak pisałem to samo co ty, to mnie zjechali, że bzdury gadam
    Jak napisałem wyżej, mnie też wytykali. Generalnie widać, że ludzie chyba są mocno zaślepieni tym pierwszym zakupem albo nie mieli możliwości porównania z niczym innym. Szkoda tylko, że na podstawie kilku chwil ze szkłem wygłaszają poematy na temat jej wspaniałości...

jeżeli twierdzisz, że 85L II tak idealnie trafia, to powiedz na jakim body i na jakim punkcie? (mały, zwykły, środkowy, boczny?), bo ja niestety mam inne zdanie o tym obiektywie. Trafia jak jest światło, ale już nieco ciemniej i się gubi (chyba, że ja mam walnięty egzemplarz).
    Moim zdaniem to najcelniejsze z moich szkieł . Tak, to prawda. AF może nie jest zbyt szybki, powiem więcej, jest wolny, ale praktycznie zawsze trafia idealnie w punkt. Z całej imprezy na palcach jednej ręki mogę policzyć nie trafione zdjęcia. Jeżeli jest nieostro, to zazwyczaj moja wina, bo albo bym za długi czas, albo źle przymierzyłem. Na F1.2 głębia jest papierowa, więc trzeba ostrzyć na precyzyjnym. Używam z 5DIII i sporadycznie z 5DII. Z tym pierwszym nie ma problemu - centralny, boczne, najcześciej precyzyjny. Z markiem II nauczony doświadczeniem jedynie centralny. Widocznie moje egzemplarze body i szkła najzwyczajniej w świecie się lubią .

Początki nałogu

jeżeli twierdzisz, że 85L II tak idealnie trafia, to powiedz na jakim body i na jakim punkcie? (mały, zwykły, środkowy, boczny?), bo ja niestety mam inne zdanie o tym obiektywie. Trafia jak jest światło, ale już nieco ciemniej i się gubi (chyba, że ja mam walnięty egzemplarz). Co do S50/1.4A to się nie wypowiadam, bo jak pisałem to samo co ty, to mnie zjechali, że bzdury gadam
    robiłem koleżance ślub i wesele mając do dyspozycji 5d2 i 1dmk2+35L i rzeczone 85. Powiem tak. O ile jakoś miałem problem aby przed imprą ustawić te obiektywy na szybko pod body przy pomocy mAF, to z przygotowań, kościoła, życzeń, i całego wesela mam dosłownie 2-3 zdjęcia, które są z błędnie ustawionym AF ( z 1dmk3). Parę sztuk z rozmytym obrazkiem bo T było za długie, pozostałe zdjęcia są trafiane z punkt. Pracowałem na przysłonach od 1,2 do 2,5 na 85 i 1,4-3,5 na 35. Tańce z lampą lub bez też robiłem tą 85-tką i jakoś szły. Obiektyw trochę mieszał ale zawsze ustawiał. No czasami jak ludziska wyskoczyli z kadru to zdjęć nie robiłem bo nie było sensu. AF głównie na centralnym w oby puszkach. Czasami boczne wewnętrzne na 1dmk3. LV w ogóle nie używałem bo nie mam takiego nawyku. Na swojej 5dc ten fjuczer nie istnieje a obiektywy mierzą w punkt.
    Obiektywy używane zamiennie na obu puszkach.
    Ostatnio edytowane przez darecky ; 20-08-2014 o 09:04

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

No fajnie, ale jak to się ma do Sigmy 50/1.4 Art?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Ano tak,że 35L, 24-70L, 70-200II uchodzą za szybkie szkiełka, które rzadko się mylą. 85L uchodzi za wolnego muła.

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    85L jest ok, ale użyteczność w repo na poziomie czołgu typu Tygrys królewski w działaniach miejskich podczas II wś
    Nawiązując do tego porównania Sigma 50 Art w repo jest łodzią podwodną tłumiacą zamieszki
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 20-08-2014 o 12:09
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

[
    Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta

85L jest ok, ale użyteczność w repo na poziomie czołgu typu Tygrys królewski w działaniach miejskich podczas II wś
    Ale jak już trafi to efekt dokładnie jak strzał z tego czołgu

U mnie szybkosc 50Art nieco mniejsza jak 24-70II celnosc tez niestety (nieco) mniejsza (ale i glebia mniejsza).

Tutaj nie porownywal bym tego jednak do 85L (sporo wolniejsza).

No i ta Sigma wyladowala u mnie i mega wnerw od wczoraj, bez doku ani rusz. Mydlo przeokropne i ta straszna winieta, kiedys robilem sobie testy w sklepie i bylo ok a tu zonk!
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

i dlatego nie kupię Art50/1.4, a zostanę przy ZE50/2 - uwielbiam to szkło i żadna sigma mu do pięt nie dorośnie
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Początki nałogu

Jak ty ostrzysz szkłami CZ? Pytam bo mam ochotę na ostrzenie manualne, ale jak wyłączę AF to jakoś kręcenie pierścieniem ostrości przyprawia mnie o zawrót głowy i ból oczu związany z szukaniem wzrokiem płaszczyzny ostrości.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Bo to nie tak jak robisz i piszesz, cała elektronika działa masz potwierdzenie trafienia tylko zamiast silnika w obiektywie Ty kręcisz.
    I jest to bardzo precyzyjne, więcej dobrze trafionych z Z. 50/1.4 niż C. 50/1.4 z AF, w moim przypadku.

Strona 75 z 109 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów