No to trochę przesadziłeś z tą kilka razy wydajniejszą baterią bo 6d nie zrobi kilka razy więcej zdjęć na ładowaniu. Co do obudowy też bym się kłócił. Ogólnie te nowe aparaty jakoś tak oszczędniej z materiałami są traktowane. Znacznie lepszy AF. Wcale nie tak znacznie. Znacznie to ma 5dmk3, tu jest trochę lepiej niż w 5dmk2(a jego się aż tak bardzo nie różni od pierwszej wersji) mniejszy lżejszy to kwestia preferencji, nie każdy lubi takie aparaty (mi lepiej w ręce leży 5d) auto ISO w 5d tez było.
Generalnie 6d jest nowym aparatem więc powinno być duuużo lepiej po 7 latach, ale czy jest aż tak dużo? odrzucając pierdoły wychodzi że wcale tak wiele się nie zmieniło.
Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 19-08-2014 o 10:06
Aku w 5D dawało mi max 300 zdjęć. W 6D ponad 1000.
Obudowa - w rękach pewniej leży 6D, mi przynajmniej sprawia wrażenie bardziej pancernego. Super guma na uchwycie, minus tylko taki, że wykończenie matowe i łatwo się brudzi.
AF w 5D nie nadążał za psiakiem, w 6D spokojnie mogę sport robić.
Autoiso w 5D1? ciekawe, nigdy tego w menu nie znalazłem, może miałem stary firmware?
A przede wszystkim 6D rządzi w kiepskim świetle.
Takie są moje wnioski po 5.5 roku pracy z 5D i 2 miesiącach z 6D. Fakt, 6D nie ma 1/8000 i kolorki musiałem trochę dopasowywać, skorygować magentę, żeby było mniej czerwieni. Ale to tyle. Reszta same plusy over 5D1.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner