Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 119

Wątek: Warto kupić jeszcze 5dmkII?

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie Odp: Warto kupić jeszcze 5dmkII?

Ja też uważam, że zarówno 5d, 5d2, 6d i 5d3 to kapitalne puszki. Ja tylko napisałem, subiektywnie, jaki ruch ja bym wykonał. Dla mnie po prostu nie ma sensu pakować się w używkę 5d2 za 4500pln igła, jak można mieć za 5800 nówkę 6d.
    Namoamo - nie bardzo rozumiem? Chodzi o fakt, że 6D nie jest w bilansie uwzględniony?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Np czas 1/8000, kompensacja błysku lampy pod przyciskiem, WB pod przyciskiem(mało istotne robiąc w rawach)
    To jedne z niedogodności. Dla mnie ergonomia jest bardzo ważna i po całym dniu spędzonym z aparatem wiem czy mi leży czy nie. Najpoważniejszym zaskoczeniem była komoensacja błysku która nie wyświetla się z kompensacją dla zastanego. Pominę już brak dżoja bo można jakoś przywyknąć. Ograniczenie czasu to dla mnie spora niedogodność. Nie po to kupuję jasne szkła żeby unikać pełnej dziury bo mam aparat za 6000 zł który wymusza na mnie domykanie. Ja mam mieszane uczucia bo aparat wcale mało nie kosztuje a nie ma parametrów jakie w tej cenie powinny być obligatoryjne. Marketing canona zrobił swoje i jest jak jest. Wychodzi na to że z takimi wygórowanymi wymaganiami jak moje muszę kupuć 5d3. Szkoda tylko, że miałem to w starym poczciwym 5d2.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Chodzi o fakt, że 6D nie jest w bilansie uwzględniony?
    NIE
    jego tam po prostu nie ma
    no ale to nie zawodowcy

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Namoamo - nie bardzo rozumiem? Chodzi o fakt, że 6D nie jest w bilansie uwzględniony?
    Nie uwzględniono bo nikt nim nie fotografuje(zobaczymy za rok), chodziło mi o kategoryczny zwrot "czołowi fotografowie".
    Same 6d uważam za najlepszą amatorską puszkę w dorobku Canona.

Miasto
    Poland - Poznań

namoamo - okej, w statystykach nie ma 6D, owszem. Sam znam z Poznania co najmniej kilku 'czołowych fotografów' z branży ślubnej, którzy mieli 5d2, kupili 5d3 i zamienili to na 6D. To o czymś chyba świadczy? Może nie koniecznie o tym że 'to najlepszy możliwy sprzęt' no ale...
    Sam jestem daleki od stwierdzenia że 6D to debeściak, ale jak za cenę ca. 6koła, to najlepsze FF na rynku. Ma wiele minusów, ale czy jest coś co nie ma minusów? Dla mnie 1Dx ma ogromny minus w postaci gabarytów i wagi. Każdy znajduje coś dla siebie.

Wiesz, z tym rankingiem, który wkleił namoamo (nie polemizuję) ale trochę kojarzy mi się test zderzeniowy ADAC i marki Audi i słynnej afery nt. kupna 'gwiazdek' Statystyki statystykami, a w piłkę i tak wygrywają Niemcy Wiecie o co chodzi

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    No to trochę przesadziłeś z tą kilka razy wydajniejszą baterią bo 6d nie zrobi kilka razy więcej zdjęć na ładowaniu. Co do obudowy też bym się kłócił. Ogólnie te nowe aparaty jakoś tak oszczędniej z materiałami są traktowane. Znacznie lepszy AF. Wcale nie tak znacznie. Znacznie to ma 5dmk3, tu jest trochę lepiej niż w 5dmk2(a jego się aż tak bardzo nie różni od pierwszej wersji) mniejszy lżejszy to kwestia preferencji, nie każdy lubi takie aparaty (mi lepiej w ręce leży 5d) auto ISO w 5d tez było.
    Generalnie 6d jest nowym aparatem więc powinno być duuużo lepiej po 7 latach, ale czy jest aż tak dużo? odrzucając pierdoły wychodzi że wcale tak wiele się nie zmieniło.
    Aku w 5D dawało mi max 300 zdjęć. W 6D ponad 1000.
    Obudowa - w rękach pewniej leży 6D, mi przynajmniej sprawia wrażenie bardziej pancernego. Super guma na uchwycie, minus tylko taki, że wykończenie matowe i łatwo się brudzi.
    AF w 5D nie nadążał za psiakiem, w 6D spokojnie mogę sport robić.
    Autoiso w 5D1? ciekawe, nigdy tego w menu nie znalazłem, może miałem stary firmware?
    A przede wszystkim 6D rządzi w kiepskim świetle.

Takie są moje wnioski po 5.5 roku pracy z 5D i 2 miesiącach z 6D. Fakt, 6D nie ma 1/8000 i kolorki musiałem trochę dopasowywać, skorygować magentę, żeby było mniej czerwieni. Ale to tyle. Reszta same plusy over 5D1.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Bywalec

Goomex Ja również uważam, ż hasselblada h4d który waży ok. 2,5 kg powinni na stałe montować na lawetach samochodowych. Bo jak to podnieść do oka, no jak? A tak na poważnie. Waga korpusu jest chyba ostatnią rzeczą na jaką powinno się zwracać uwagę. Nie chce mi się sprawdzać ale wydaje się, że lekkie body z 300mm 2.8 waży mniej więcej tyle ile ciężkie z 85mm 1.8. I nie pisz mi, że są statywy czy monopody bo je też trzeba nosić. Kiedyś kiedy służba wojskowa była obowiązkowa i nie było takich problemów.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    Goomex Waga korpusu jest chyba ostatnią rzeczą na jaką powinno się zwracać uwagę.
    dopóki nie musisz dźwigać tych kg na szlaku przez kilkanaście godzin dziennie przez kilka/kilkanaście dni pod rząd Jak ktoś pracuje w studio albo nie zabiera sprzętu dalej niż pół km od samochodu to waga pewnie nie ma znaczenia Mi się udało zredukować 2.5kg do 1.3kg i to jest całkiem odczuwalna różnica. Zamiast tego wrzucam do plecaka dodatkowy prowiant i koszulkę na zmianę.

Ale jak ktoś chce i może to niech tacha 300/2.8 + 1Dx, a co
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 19-08-2014 o 12:23
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    dopóki nie musisz dźwigać tych kg na szlaku przez kilkanaście godzin dziennie przez kilka/kilkanaście dni pod rząd
    I tutaj zasadne jest pytanie, o trwałość/solidność.
    Niestety statystyk National Geographic nie umiem znaleźć.

Miasto
    Poland - Poznań

Cauchy - napisałeś dokładnie to co ja miałem na myśli i też tu chciałem przelać dzieki

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów