Strona 52 z 57 PierwszyPierwszy ... 2425051525354 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 570

Wątek: Canon EOS M

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon EOS M

Ceny korpusu rzeczywiście dopiero teraz są rozsądne. Ceny szkieł biorąc pod uwagę wykonanie (metal) i jakość optyczną również na rozsądnym poziomie. Skoro Canon nadal wypuszcza nowe obiektywy EF-M (np.55-200), to zakładam, że będą też i nowe korpusy. I to one raczej zadecydują dopiero o przyszłości systemu. Mam nadzieję, że tym razem Canon nie powtórzy tych samych błędów.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Nie sadzę, żeby Canon odzyskał pieniadze włożone w M przy takiej cenie, za jaka ja go kupiłem. Nawet chciałem kupić drugi na zapas (przyzwyczajenie z PRL, kidy coś rzuca tanio, trzeba brać ). Może ta investycja zaowocuje dla Canona w przyszłości, ale obecnie to musi być strata.

Ostatecznie moja opinia na ten temat jest taka. Grupie projektujacej 100d na pewno nie podobała się konkurencja w postaci M i Canon zdecydował na razie się wstrzymać. Gdyby M miał super szybki AF i był reklamowany jak 100d, to Canon strzeliłby sobie w stopę. M ciagle byłby tylko jednym z wielu bezlusterkowców, a SL1 to obecnie najmniejsza lustrzanka świata oparta na technologii AF której żadne Panasoniki ani Sony ani inne nie maja za ta cenę. Biorac pod uwagę ilość poruszajacych się części wymagajacych precyzyjnego montażu, Canon osiagnał zadziwiajaca niezawodność. D100/sL1 jest konkurencyjne z bezlusterkowcami i sprzedaje się bardzo dobrze. Canon po prostu gra w to w co wygrywa.

A przyszły super M jest ciepły i gotowy, tylko na tzw. tylnym palniku.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez motoko Zobacz posta
    No jesli 55-250 to szklo ef-s podpiete przez adapter to szybkoscia AF na pewno nie pobije szkiel ef-m.
    Na dpreview jeden gość twierdzi wręcz przeciwnie:

EF-S 55-250mm IS STM on EOS M Revelation: Canon EOS M Talk Forum: Digital Photography Review

I wcale mnie to nie dziwi, sam adapter nie ma żadnego wpływu na działanie AF.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Mam małą zagwozdkę - adapter działa pięknie ze szkłami z AF, natomiast ze szkłami manualnymi dość loteryjnie tzn. z jednymi działa, a z innymi wyskakuje błąd. Miał ktoś taki przypadek? Da się coś z tym zrobić (np. aktualizacja) poza wymianą przejściówek ?
    Chyba nie ma na rynku przejściówki M42-EOS z dandelionem która współpracowałaby bez problemów z oryginalną przejściówką EF-EOS M a co za tym idzie dawała potwierdzenie ostrości na wszystkich obiektywach z mocowaniem M42. Jeżeli coś się zmieniło od roku 2013 bo wtedy kupowałem swojego EOS M to proszę o podpowiedź jaki model przejściówki M42-EOS z dandelionem (lub sam dandelion) współpracuje bezproblemowo z EOS M.

Ja mam przejściówkę M42-EOS z dandelionem i kiedy ją podepnę do przejściówki EF-EOS M i włączę aparat, to coś (już nie pamiętam dokładnie co) domaga się aktualizacji oprogramowania a potem aparat zachowuje tak jakby się zawiesił i trzeba trochę pokombinować aby go odwiesić. Sama przejściówka M42-EOS z dandelionem współpracuje bezproblemowo z moim 6D.

Problem da się ominąć stosując widoczną na powyższym zdjęciu przejściówkę M42-EOS M, niestety za cenę braku potwierdzenia ostrości - jest to tylko odpowiednio przycięty, obrobiony i pomalowany kawałek aluminium? Za to na plus można zaliczyć to, że można pod nią podpiąć każdy nawet najbardziej egzotyczny pod względem budowy obiektyw z mocowaniem M42, chociażby taki jak widoczny na zdjęciu Super Reflecta 55mm f/1.4 którego niestety nie mogę podpiąć pod 6D.

Musisz miec kompatybilny Dandelion i oczywiscie ze takie sa.

Uzależniony Awatar jac+

Czy ktoś z Was miał do czynienia z adapterem EF-M - EF firmy Meike? Na oryginał nie wydam tyle, ile oczekuje canon, a z zamienników Meike to jedyna firma jako - tako rozpoznawalna w PL.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Ceny korpusu rzeczywiście dopiero teraz są rozsądne
    Cena bardzo atrakcyjna, wczoraj zakupiłem eos M za 199 funty w argosie w UK, a dziś dokupiłem do zestawu obiektyw ef-m 22/f2 i adapter canona za 92 funty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

No właśnie, sporo ludzi już kupiło EOS M. Wielu z nich to użytkownicy zwykłych EOSów i szkieł EF/EF-S. I wiecie co mnie zastanawia? Kto stoi za tym, że nadal nie ma Metabones Speed Boostera dla bagnetu EF-M. Przecież to nie tylko najbardziej naturalne zastosowanie tego adaptera ale w dodatku nie wymagające żadnego dodatkowego R&D. Sama optyka, żadnej elektroniki, a AF będzie działać tak samo!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Może to stoi że nie opłaca się go robić.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Może to stoi że nie opłaca się go robić.
    Hehe, że też na to nie wpadłem Z pewnością np. adapter Contarex na Fuji X sprzedaje się w oszałamiających ilościach

A na poważnie, to podejrzewam, że Canon kupił po prostu to rozwiązanie. W jakim celu, to osobna kwestia.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 03-10-2014 o 18:40

Strona 52 z 57 PierwszyPierwszy ... 2425051525354 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów