Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Canon 600d, Powoli trace cierpliwosc..

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Odp: Canon 600d, Powoli trace cierpliwosc..

To nie banding tylko efekt wołania. W czym dokładnie problem, to nie wiem( kompresja a może coś innego)

Początki nałogu
    Miasto
    022

ja tu widze klasyczny problem każdego początkującego:
    ostrze na ciemne to wypala niebo, ostrzę na niebo to wszystko inne jest w cieniu
    rozwiązań jest kilka:
    a. fitr połówkowy
    b. statyw i HDR
    c. powrót do Nikona, bo on robi dobrze
    d. ciąganie na siłę RAWa

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

a wygrał.......
    opcja "c. powrót do Nikona, bo on robi dobrze"
    jak pisałem wyżej, aparat ok,tylko operatora trzeba zmienic

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Tylko Nikon tu pomoże. Przy tych plamach na matrycy, które najkon gwarantuje w standardzie niebo winno się przyciemnić, a i banding zniknie.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Panowie nikon nie jest taki zly jak sie kupuje wer. x10

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Zrobic pomiar na niebo, dodac do tego korekte i wtedy nieba sie nie przepali.

Takie przypadki bardzo latwo mozna w Lightroomie potraktowac, bez wiekszej straty jakosci.

Swoja droga, banding czesto pojawia sie na kiepskich wyswietlaczach LCD, np. laptopowe. Takie samo zdjecie wyswietlone na lepszej klasy monitorze moze nie miec zadnego bandingu.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 22-07-2014 o 17:47
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dzieki za pomoc. Mimo wszystko niepokoi mnie ten banding, poniewaz zetknalem sie z nim po raz pierwszy. Bede musial poeksperymentowac na innych monitorach. Co do przepalen, to w zyciu bym sie nie spodziewal, ze aparat tak renomowanej marki moze miec z tym problem. No coz, faktycznie musze sie rozejrzec za jakims filtrem polowkowym. Gdyby ktos mial jeszcze jakies sugestie to bede bardzo ale to bardzo wdzieczny. Pozdrawiam

aha: dla wszystkich, ktorzy tak mocno tkwia przy tym, ze to wina operatora Panowie. Jak juz wspomnialem. Pomimo korekcji ekspozycji, dalej jest ciezko uzyskac zamierzony efekt, a choc nie jestem profesjonalnym fotografem, to naprawde wiem co to jest pomiar matrycowy, czas naswietlania, przyslona i ISO. Histogramem tez potrafie sie obslugiwac, stad tez niejako powyzszy post Jednak kazda uwaga jest dla mnie cenna i jesli ktos ma pomysl jak zwalczyc te dwa problemy to bede wdzieczny za podpowiedz

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez pggawronek Zobacz posta
    Co do przepalen, to w zyciu bym sie nie spodziewal, ze aparat tak renomowanej marki moze miec z tym problem.
    No ale przecież rozumiesz, że na pochyłe drzewo nawet Salomon nie naleje.

Na Twoich zdjęciach niebo jest już przepalone a drzewa i krzaki ciagle niedoświetlone. Nie ma takiego naświetlenia, które zachowa wszystko, bo kołderka jest po prostu za krótka. Żaden aparat nie zgadnie, czy chodzi Ci bardziej o chmurki czy o krzaczki nawet gdybyś był połaczony przez wifi z najszybszym superkomputerem świata w Chinach.

Kontrast w naturze po prostu przekracza rozpiętość tonalna matrycy Canona i to jest fakt.
    Nikon ma trochę szerzej i może być lepiej bez stosowania żadnych tricków typu HDR (który nie działa jeżeli coś się rusza) albo połówka (która jest śtuczna i nie działa jeśli horyzont nie jest prosty). Jeżeli to jest w twoim fotografowaniu najważniejsze, to może rzeczywiście powinieneś rozważyć powrót do Nikona.

Cytat Zamieszczone przez pggawronek Zobacz posta
    Witam serdecznie Jestem tu pierwszy raz i niestety mam problem do rozwiazania. Licze na fachowcow! Fotografuje kilka lat i nie jestem laikiem, jednak jest to moj pierwszy aparat Canon.

W niedawno kupionym Canonie 600d na niektorych zdjeciach wystepuje Banding (dla tych ktorzy nie znaja fachowego okreslenia) Banding koloru – Wikipedia, wolna encyklopedia Wystepuje on, najczesciej na obszarze blekitnego nieba w punktach przejsc tonalnych. Uniemozliwia mi to jakakolwiek obrobke zdjecia poniewaz przy minimalnie wiekszych korekcjach efekt bandingu staje sie jeszcze bardziej widoczny. Drugi problem to przeswietlone zdjecia i koniecznosc korekcji ekspozycji co najmniej o -1/3 EV, a czasem wiecej. Powoli zaczynam tracic cierpliwosc, poniewaz wczesniej fotografujac Nikonem nie spotykalem sie z takowymi problemami, czyt. troche jasniejsze niebo nie bylo przepalone do granic mozliwosci przy ekspozycji ustawionej na 0,0. Obiektyw 18-55, zalozony filtr UV. Pomozcie. Dodam, ze nie bylem z gory uprzedzony do systemu Canona. Wrecz przeciwnie. Chcialem zmienic system, ze wzgledu na wieksze walory filmowania Canona. Czy to moze byc wada aparatu? Czy moze kitowy obiektyw to takie padlo? A moze jeszcze inna przyczyna? Pozdrawiam

Podsumowanie: 1. Banding na niebieskim tle(najczesciej niebo) w miejscach przejsc tonalnych. Nie wystepuje na kazdym zdjeciu
    2. Przepalone niebo. Najczesciej gdy na niebie sa biale chmury i nierownomiernie swieci slonce.

Dziekuje za wszystkie konstruktywne odpowiedzi i rady. Pozdrawiam
    Na początek ściągnij filtr UV z obiektywu. Jeżeli to tanie szkiełko, to obrazek bez niego powinien być już lepszy (bardziej kontrastowy). W przypadku Canona 18-55 dobry filtr to prawie cena tego obiektywu.
    Foty oczywiście trzaskasz w RAWach. W podobnych przypadkach wołam w PS (Camera Raw) jako 16 bit na kanał.
    Zrób 2 zdjęcia z pomiarem: wielosegmentowym i centralnie ważonym uśrednionym.
    Co do rozpiętości tonalnej 2 pierwsze zdjęcia to tylko 2- krotne wołanie RAW i nałożenie na siebie może pomóc. Pierwsze normalne, a drugie z przyciemnionym niebem. Potem sobie (na drugim zdjęciu) zamaskujesz wszystko i odsłonisz pędzelkiem tylko niebo. Dodatkowo w PS można zastosować jakiś filtr żeby podkreślić niebo.
    Ale takie radzenie na odległość jest dość trudne. Jak możesz to prześlij mi na cobalt@fr.pl pierwszy i ostatni RAW.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

kup nikona fotografia ma być przyjemnością a nie ciągłą męczarnią.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów