Ewentualnie pobawiłbym się z jakimiś filtrami. Ale żeby naprawdę konstruktywnie porozmawiać należałoby pokazać RAW'a
Ewentualnie pobawiłbym się z jakimiś filtrami. Ale żeby naprawdę konstruktywnie porozmawiać należałoby pokazać RAW'a
ja myślę wiec jestem ale dopóki nie zobaczę zdjęć to mogę tylko zgadywać?
wiec zgaduje ze to raczej wina operatora...
Jasne. Nikt nie jest wrozbita i doskonale to rozumiem. Chwilowo nie mam mozliwosci, ale postaram sie wrzucic te 3 konkretne zdjecia![]()
w sumie to ciekawa sprawa żeby na forum fotograficznym opisywać zdjęcia zamiast je pokazywać
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
Na dwoch pierwszych zdjeciach widac przepalenia. Co do dwoch ostatnich prosze powiedzcie u kogo widac banding. Mam macbooka air 11 i osobiscie uwazam, ze matryca w nim nie jest rewelacyjna. Na innym laptopie to zjawisko jest widoczne w mniejszym stopniu, ale dalej widac patrzac na zdjecie pod katem. Co moge na to poradzic?
Pierwsze dwa to normalny efekt ograniczeń w rozpiętości tonalnej matrycy. Na dwóch kolejnych niestety bandingu nie widzę.
ja też bandingu nie widzę, a dwa pierwsze po prostu lepiej naświetlaj, dawaj koretkę EV i używaj pomiaru jakiegoś uśrednionego/matrycowego czy jak się tam nazywa
bandingu nie widać
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień