Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Menu w body -błąd w pisowni

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Odp: Menu w body -błąd w pisowni

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    To nie nedznosc programistow, tylko wina testerow ktorzy tego nie wylaplali.

Ja bym powiedział inaczej: to nie wina programistów (literówka może się zdarzyć każdemu...), ale firmy odpowiedzialnej za spolszczenie systemu, która poskąpiła dodatkowych paru groszy na wynajęcie redaktora / korektora...

Dla mnie to aż śmieszne: wielkie, zamożne, dbające o swój wizerunek firmy żałują _naprawdę_ niewielkich pieniędzy na dopracowanie takich szczegółów...

Ale to samo jest wszędzie indziej. Pracuję na Macu - spolszczone wersja systemu zawiera całą masę takich "drobiazgów" (większość ich zapewne nie zauważa, ja mam zboczenie zawodowe i każdą literówkę od razu widzę...).

W Windowsach jest tak samo... Kiedyś w windowsowym kalkulatorze (jeszcze w XP), w przeliczniku jednostek, znalazłem jednostkę długości o nazwie "SĄŻENIE". Czy tłumacz nie zajrzał nawet do słownika? Czy nigdy w życiu nie czytał żadnej książki, której akcja działa się na morzu - i nie widział, że po polsku liczba mnoga od "sążeń" to "sążnie"?

Takich kwiatków jest mnóstwo. Co gorsza, podobne błędy coraz częściej zdarzają się w gazetach, a nawet w książkach (nawet tych z niezłych wydawnictw, które najwyraźniej także oszczędzają na redakcji i korekcie...).
    Ostatnio edytowane przez janhalb ; 13-07-2014 o 09:52
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Uprawnienia umieszczania postów