Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Nikon D810

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Nikon D810

1/320 z hss chyba bo cos pisali o mniejszej mocy flasha.

Merde - niezle to wyszlo
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 26-06-2014 o 17:50

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Uzywam puszek Nikona w pracy. Prywatnie jestem zagorzaly Canoniarz i nijak nie moge sie przestawic na te Nikonowe niuanse (obiektywy wkrecaja sie w przeciwna strone itp. itd.)

Tak jak zdebik wspomnial - Nikon za duzo wtop zaliczyl ostatnio zeby mu ufac
    To Canonowskie wkręca się odwrotnie

A na poważnie - Nikon faktycznie zalicza "ostatnio" sporo wpadek i dlatego uważam, że ta puszka będzie OK.

Mój problem polega na tym, że w dalszym ciągu nie mam sensownego następcy dla mojego D700...
    36mpix to dla mnie już zdecydowanie za dużo - nie potrzebuję tyle a brak sensownego ograniczenia wielkości pliku (sRAW 9pix = porażka) nie przekona mnie raczej do D800/810. D600/610 to już jednak nie ta budowa i AF (matryca BDB). Df nie na moje łapy a na D4/4s najzwyczajniej mnie nie stać.

I tak wychodzi na to, że najlepszym aparatem dla mnie byłby 5DmkIII O_O
    Bartek (zapewne stary forumowicz ) już tyle mnie przekonuje do zmiany systemu i gdyby nie szkła to hmmmmm......
    NIKON

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

No tak, ale chyba są jakieś sRAWy w tym Nikonie?
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Cytat Zamieszczone przez Badol Zobacz posta
    sRAW 9pix = porażka
    To jedyny sensowny rozmiar jaki można uzyskać z 36MPx
    Aby zachować dane z filtra bayera, prawdopodobnie Nikon uśrednia 4 piksele co daje 9MPx.

Dokładnie to widać w 5D3 w trybie video, uśrednia on 9 pikseli dając full HD bez mory (dobrej jakości na wysokich ISO). Pozostałe (tańsze) puszki Canona uśredniają w poziomie 3 piksele a w pionie pomijają 2 linie, więc powstaje mora i szum jest nieco większy.

Nie wiem jak dokładnie działa tryb sRaw w Canonie, ale z tego co patrzę to sRawy są już demozaikowane na poziomie puszki. Można je nazwać takimi lepszymi plikami jpg bez kompresji

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Cytat Zamieszczone przez Badol Zobacz posta
    To Canonowskie wkręca się odwrotnie

A na poważnie - Nikon faktycznie zalicza "ostatnio" sporo wpadek i dlatego uważam, że ta puszka będzie OK.

Mój problem polega na tym, że w dalszym ciągu nie mam sensownego następcy dla mojego D700...
    36mpix to dla mnie już zdecydowanie za dużo - nie potrzebuję tyle a brak sensownego ograniczenia wielkości pliku (sRAW 9pix = porażka) nie przekona mnie raczej do D800/810. D600/610 to już jednak nie ta budowa i AF (matryca BDB). Df nie na moje łapy a na D4/4s najzwyczajniej mnie nie stać.

I tak wychodzi na to, że najlepszym aparatem dla mnie byłby 5DmkIII O_O
    Bartek (zapewne stary forumowicz ) już tyle mnie przekonuje do zmiany systemu i gdyby nie szkła to hmmmmm......
    Nie warto zmieniać systemu. Mówię to ja, "przechodzień" z Canona na Nikona Absolutnie nie żałuję ale co jakiś czas gdzieś jest "lepiej". Raz "tu", innym razem "tam"
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Dopiero zaczyna
    Miasto
    DJ

Fakt - D700 nie ma ciągle następcy. Ja zmieniłem D700 na 6D na początku roku i kilka miesięcy "przyzwyczajałem się" do kolorów ... dziś mnie rażą te z Nikona
    Każdy system ma swoje plusy i minusy - mi odpowiadają szkła Canona, mam wrażenie, że Canon aż tak nie oszczędza np. przenosząc produkcję poza Japonię (810 jest robiony w Tajlandii) albo wstawiając silniki micro-motor niemal do wszystkich szkieł.

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Trzeba szukac klienta na 5d3 i zamawiac d810.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Trzeba szukac klienta na 5d3 i zamawiac d810.
    Nie lepiej chwilę poczekać i kupić d820? Tym bardziej, że będzie już znana specyfikacja 5d mark IV i 3d.

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Zalezy ile ta chwila bedzie trwac?

Pełne uzależnienie

Lepiej kupić to co jest aktualnie dostępne za rozsądne pieniądze zamiast czekać na niesprawdzone i niemiłosiernie drogie nowinki
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów