Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Jak pozbyć się kopi zdjęć.

Mieszany widok

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jak pozbyć się kopi zdjęć.

Może bardziej wyjaśnię o co mi chodzi. Zazwyczaj robię foty RAW+JPG, potem z danej „sesji” zgrywam foty do danego katalogu, potem w tym katalogu tworzę podkatalog do którego wrzucam jpg, a RAW zostają w katalogu. Potem wchodzę do podkatalogu z jpg i przeglądam sobie foty, robię ich selekcję (Faststone-em), jak jakieś JPG są od razu do du.. to przerzucam sobie je do katalogu z RAW z tej właśnie „sesji”. Po przejrzeniu wszystkich jpg, wracam do katalogu z RAW, gdzie już będę miał, co do niektórych fot pary RAW+JPG i normalnie je ręcznie zaznaczam i usuwam.
    Teraz pytanie – jak to zautomatyzować? Tzn. przede wszystkim zaznaczanie tych par?

Wiem, że mogę tylko RAW robić i Fastston je obsłuży, ale po prostu szybciej mi się jpg ogląda niż RAW-y.

Domyślnie Odp: Jak pozbyć się kopi zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Wiem, że mogę tylko RAW robić i Fastston je obsłuży, ale po prostu szybciej mi się jpg ogląda niż RAW-y.
    Spróbuj mojej metody. Nie musisz robić RAW+JPG żeby szybciej przeglądać zdjęcia. Jeżeli tylko dlatego robisz RAW+JPG aby szybciej przeglądać foty, to trochę zły pomysł. Ja w coś takiego nie wchodzę, bo potrzebuję czasami szybkiego zapisu w serii.
    Ściągnij sobie XnView i rób tylko w RAW. Zrzucasz RAWy do jednego katalogu i odpalasz XnView. Przeglądasz zdjęcia w RAW tak samo szybko jak JPG. Wszystko oczywiście w dużym formacie, nie jakieś tam miniaturki .
    Jak Ci się zdjęcie podoba to je zostawiasz i przechodzisz "Spacją" do kolejnego. A jak nie to je usuwasz "Delete". Oczywiście po zaakceptowaniu poprzez "Tak" lub "Nie".
    Jak masz ochotę zrobić sobie na szybko obróbkę danego RAWu, to "lewy Alt+1" otwiera Ci go w (Camera Raw) PS. A "F4" w skojarzonym edytorze (np LR).
    Czasami z meczu mam 350 zdjęć i potrzebuję przeprowadzić selekcję zdjęć np 2, albo 3 razy, żeby zostawić tylko dobre foty. Dla mnie XnView działa wygodniej pod tym względem niż np Adobe Bridge.

Wracając do Twojego pytania, to z tego co (prawie) zrozumiałem, chodzi Ci o usuwanie par RAW+JPG (złych zdjęć) i pozostawienie tylko (dobrych) RAW.
    Z pomocą może przyjść np PHP. Ale wtedy trzeba sobie postawić na kompie np serwer Apache i trochę się pobawić. Operacje na plikach i katalogach. Musisz wtedy wrzucić (skopiować) w odpowiednie miejsce twój katalog i odpalić skrypt.
    Który wczyta zawartość katalogu z plikami np z rozszerzeniem .CR2 i gdy znajdzie odpowiednik .JPG, to taką parę usunie. Wtedy zostaną tylko dobre RAW. Dla początkującego amatora w PHP to prosta sprawa .
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 01-06-2014 o 08:55
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uprawnienia umieszczania postów