Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Jak pozbyć się kopi zdjęć.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jak pozbyć się kopi zdjęć.

Wystarczy, ale jak mam kilkaset plików to ręczne zaznaczanie takich par jest po pewnym czasie irytujące.

Pełne uzależnienie

Jak w jednym katalogu to posirtuj po rozszezeniu. Problem bedzie jak to jest kilkadziesiat katalogow.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Może bardziej wyjaśnię o co mi chodzi. Zazwyczaj robię foty RAW+JPG, potem z danej „sesji” zgrywam foty do danego katalogu, potem w tym katalogu tworzę podkatalog do którego wrzucam jpg, a RAW zostają w katalogu. Potem wchodzę do podkatalogu z jpg i przeglądam sobie foty, robię ich selekcję (Faststone-em), jak jakieś JPG są od razu do du.. to przerzucam sobie je do katalogu z RAW z tej właśnie „sesji”. Po przejrzeniu wszystkich jpg, wracam do katalogu z RAW, gdzie już będę miał, co do niektórych fot pary RAW+JPG i normalnie je ręcznie zaznaczam i usuwam.
    Teraz pytanie – jak to zautomatyzować? Tzn. przede wszystkim zaznaczanie tych par?

Wiem, że mogę tylko RAW robić i Fastston je obsłuży, ale po prostu szybciej mi się jpg ogląda niż RAW-y.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Czy focenie w RAW + JPG dalej daje jakies wieksze benefity? Importujac rawy do Lightrooma, po paru minutach mamy pliki w bazie z ich podgladami. Wtedy mozna sobie zrobic selekcje, oznaczajac flagami czy jak ktos chce i reszte (odrzut) wywalic Zaoszczedza sie miejsce, energie i czas

Jesli chodzi o wyszukiwanie duplikatow zdjec to na Maca jest swietny program Gemini, ktory potrafi dobrze posprzatac dysk ze zbednych plikow ktore sa zdublowane.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 28-05-2014 o 12:49
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Coś już napisał Awatar misiek_lublin
    Miasto
    Lublin

Irfanview czyta rawy niewiele wolniej niz duze jpgi a i sam windows (vista) zaczal pokazywac miniaturki po zainstalowaniu jakiejs latki (moge sprawdzic co to bo nie pamietam) tak wiec raw+jpg to (dla mnie osobiscie) strata czasu i miejsca.

Do przeglądania używam XnView. Robię najczęściej w RAW, a jak chcę zapisać więcej zdjęć i wiem, że nie będę ich obrabiał to przełączam na JPG. Nigdy nie dubluję zapisu RAW+JPG.
    Plus przeglądania zdjęć w XnView - czyta spokojnie RAW i można przejść do edycji zdjęcia w PS (Camera Raw) - Alt+1.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

No dobrze, ale jak już mam tak jak mam, to macie jakieś pomysły?

Mozesz np. zamiast przerzucać do katalogu gorsze jpg, oznaczyc je "/" na różowo , a potem przerzucic do nich wszystkie RAW. Wtedy zawsze tam, gdzie róż, bedziesz mieć parę do wyrzucenia. Tylko to niestety nadal robótki ręczne...
    Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
    c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
    mój FB
    mój Flickr

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Wiem, że mogę tylko RAW robić i Fastston je obsłuży, ale po prostu szybciej mi się jpg ogląda niż RAW-y.
    Spróbuj mojej metody. Nie musisz robić RAW+JPG żeby szybciej przeglądać zdjęcia. Jeżeli tylko dlatego robisz RAW+JPG aby szybciej przeglądać foty, to trochę zły pomysł. Ja w coś takiego nie wchodzę, bo potrzebuję czasami szybkiego zapisu w serii.
    Ściągnij sobie XnView i rób tylko w RAW. Zrzucasz RAWy do jednego katalogu i odpalasz XnView. Przeglądasz zdjęcia w RAW tak samo szybko jak JPG. Wszystko oczywiście w dużym formacie, nie jakieś tam miniaturki .
    Jak Ci się zdjęcie podoba to je zostawiasz i przechodzisz "Spacją" do kolejnego. A jak nie to je usuwasz "Delete". Oczywiście po zaakceptowaniu poprzez "Tak" lub "Nie".
    Jak masz ochotę zrobić sobie na szybko obróbkę danego RAWu, to "lewy Alt+1" otwiera Ci go w (Camera Raw) PS. A "F4" w skojarzonym edytorze (np LR).
    Czasami z meczu mam 350 zdjęć i potrzebuję przeprowadzić selekcję zdjęć np 2, albo 3 razy, żeby zostawić tylko dobre foty. Dla mnie XnView działa wygodniej pod tym względem niż np Adobe Bridge.

Wracając do Twojego pytania, to z tego co (prawie) zrozumiałem, chodzi Ci o usuwanie par RAW+JPG (złych zdjęć) i pozostawienie tylko (dobrych) RAW.
    Z pomocą może przyjść np PHP. Ale wtedy trzeba sobie postawić na kompie np serwer Apache i trochę się pobawić. Operacje na plikach i katalogach. Musisz wtedy wrzucić (skopiować) w odpowiednie miejsce twój katalog i odpalić skrypt.
    Który wczyta zawartość katalogu z plikami np z rozszerzeniem .CR2 i gdy znajdzie odpowiednik .JPG, to taką parę usunie. Wtedy zostaną tylko dobre RAW. Dla początkującego amatora w PHP to prosta sprawa .
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 01-06-2014 o 08:55
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Na Windowsie używam DPP z włączoną opcją „Display only CR2 images for CR2 and JPEG files of the same name” która łączy jpg+cr2 i pozwala usuwać razem.

Na Ubuntu jest doskonała przeglądarka Geeqie która potrafi łączyć pliki po nazwie i nie zwraca uwagi na rozszerzenie co pozwala trzymać kopie i wersje zdjęcia jako jedna miniaturka którą jednym klikiem można rozwinąć.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów