Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Obiektyw na pikniki lotnicze

Awatar Orionek
    Miasto
    Drezdenko

Domyślnie Obiektyw na pikniki lotnicze

Cześć!
    Otóż jako, że interesuję się lotnictwem, przydałby mi się obiektyw na pikniki lotnicze.
    Miałem EF 75-300 mk III, ale niestety - minimalna ogniskowa jest i tak za duża.
    Przy lądowaniach/startach nie mogłem objąć całego samolotu/motolotni, a więc przydałoby się coś, co ma mniejszą minimalną ogniskową.
    Ograniczają mnie niestety również pieniądze, które mam do wydania, bo mam jedynie 420zł, oczywiście obiektyw kupię używany.
    Mój znajomy spotter używa 55-250mm IS i jest zadowolony, a więc dozbierać stówkę i kupić używanego, czy może jest jakiś lepszy w tej cenie?

Z góry wielkie dzięki za pomoc, cześć!
    Canon 350d + 50 mm f/1.8 II + Helios 44-2 + Mir IB

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Obiektyw na pikniki lotnicze

chyba nie znajdziesz w tej cenie nic ciekawszego niż 55-250 ale czy 55mm już Ci obejmie wszystko to trudno powiedzieć

Awatar Orionek
    Miasto
    Drezdenko

Myślę, że obejmie. Tu nie chodzi o samoloty wielkości MiGów 29, wielkich Airbusów, czy Boeingów, a o malutkie, ultralekkie samoloty i motolotnie. Z 75mm maluuuutko brakowało, by objąć wszystko, a zdarzało się nawet, że i obejmował (zależy od tego, jak maszyna na pasie się "ustawiła").

To jest zdjęcie, które zrobiłem z 75mm - http://wstaw.org/m/2014/05/24/cl4d.jpg, jak widać da się, ale baaaardzo rzadko samolot tak na pasie się ustawiał, że obejmowałem wszystko, a więc 55mm wystarczy. Wielkie dzięki za pomoc!

Za takie pieniądze nic uczciwego nie kupisz.
    Jak dla mnie do zdjęć w powietrzu minimum to Tamron 70-300/4,0-5,6 VC USD.
    Do zdjęć startujących samolotów przydałby się jakiś zoom 17-50(55).
    Jak stoisz na pokazach (Air Show) przy barierce to 2 puchy są nieodzowne.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Pytanie czy następnym korkiem nie bedą Air show'y gdzie raczej nie brakuje szerokości ale długości W Radomiu czy w Ostrawie 250mm może się okazać za krótko.

Awatar Orionek
    Miasto
    Drezdenko

Smile Odp: Obiektyw na pikniki lotnicze

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Za takie pieniądze nic uczciwego nie kupisz.
    Jak dla mnie do zdjęć w powietrzu minimum to Tamron 70-300/4,0-5,6 VC USD.
    Do zdjęć startujących samolotów przydałby się jakiś zoom 17-50(55).
    Jak stoisz na pokazach (Air Show) przy barierce to 2 puchy są nieodzowne.

Oczywiście wiem, że dwie puchy by się przydały i wiem też, że przydałby się inny sprzęt.
    No, ale mnie niestety ograniczają fundusze. W sumie mam 50/1.8 i on na sto procent obejmowałby maszyny, ale pomyślę również o zoomie 17-50 lub podobnym (ale to w przyszłości, przed piknikiem lotniczym. Kurczę, na pewno ten Tamron byłby lepszy, niż Canon 75-300, którego miałem, ale ta minimalna ogniskowa mi nie odpowiada niestety. :/ Wolałbym mieć choć troszkę mniejszą minimalną ogniskową.

A tak w sumie, lepszy jest Canon 75-300 mk III, czy Canon 55-250mm IS?

W tamtym roku miałem miejsce jak zwykli zwiedzający, ale w tym roku będzie inaczej, bo będę asystentem kierownika lotów (lotnictwo to mój konik i będę jeszcze bliżej maszyn, a więc przydałby się szerszy kąt, niż 75, czy 70.

Pomyślę o jakimś zoomie 17-50, poczytam i coś dla siebie wybiorę, ale i coś dłuższego by się przydało do robienia zdjęć w locie - 75-300 mk III, którego miałem, czy 55-250mm IS?

Cytat Zamieszczone przez novy Zobacz posta
    Pytanie czy następnym korkiem nie bedą Air show'y gdzie raczej nie brakuje szerokości ale długości W Radomiu czy w Ostrawie 250mm może się okazać za krótko.
    Bardzo bym chciał, by następnym krokiem był Radom, czy Ostrawa, ale jak na razie się na to nie zanosi niestety. I wiem, że 250mm w takich miejscach to zdecydowanie za mało, ale jak na razie jeszcze tam się nie wybieram, a więc nie ma co się martwić.

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Orionek ; 25-05-2014 o 13:18

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Wg mnie nie mm są problem, a Twoje podejście do tematu. W życiu bym nie zamienił tego co masz na 55-250. Ustaw się inaczej. Ja mam 100-400 i nigdy mi się nie zdarzyło narzekać, że mam za wąsko, no ale to też może zależy od podejścia i tego co chce się focić.

Awatar Orionek
    Miasto
    Drezdenko

Witaj!
    Tak w sumie możesz mnie kojarzyć z Lotnictwa (głównie tematy dotyczące przelotówek, zdjęcia samolotów na wysokości przelotowej itp.).

Ustawić się inaczej... chciałbym, serio. Tylko, że w Trzebiczu Nowym nie jest to takie proste. Wzdłuż pasa jest płotek, wokół którego stoi pełno ludzi, a więc dalej się nie ustawię, bo po prostu ludzie będą mi zasłaniać. No, chyba, że miałbym jakąś drabinkę i z niej pstrykał.

Tylko, że teraz będę kierował lotami, a więc będę zamiast przy barierce, stał za nią, a więc jeszcze bliżej lądowań/startów. :/ No, chyba, że będę stał po drugiej stronie pasa, wtedy będzie szansa na uchwycenie z 75mm całego samolotu. Jednak wątpię, bym stał tam - w tamtym roku kierownika lotów widziałem tylko dwa razy, ale krzątał się on przy barierce. Może jednak jego stanowisko jest po drugiej stronie - oby.

A więc wychodzi na to, że powinienem zostać przy 75-300?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Pytanie, jakie zdjęcia chcesz robić. Chcesz robić przeloty czy samoloty startujące jeszcze będące na ziemi. To że będziesz bardzo (za) blisko startujących samolotów nie oznacza że zrobisz dobre zdjęcie. Na 50mm z dynamiki pozostaje Ci jedynie długi czas i ruch śmigła, panning z takiej odległości raczej odpada. Chyba musisz nam wyjaśnić jaki typ zdjęć masz zamiar robić

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Budżet:
    55-250, 70-300vc

Amator:
    100-400L, 150-600vc

Pro:
    200-400L, 500L4is

To tak w skrócie

PS.
    Poczekaj, uzbieraj więcej.
    Ostatnio edytowane przez Ernest_DLRS ; 26-05-2014 o 00:08
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów