Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: Fuji X-T1

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Fuji X-T1

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    To fakt zaprzeczalny. Porownaj chociazby XF14/2.8 (ca. 21mm na FF) i Canonowskie EF20/2.8. Obiektyw Fuji jest bardziej porownywalny z odpowiednikiem Zeissa, Canon nie ma najmniejszych szans. Nastepny przyklad XF35/1.4 i Canon EF50/1.4 - Canon rowniez bez szans.
    nie no... 20/2.8 to jest kopanie lezacego. a fanem canonowskich 50-tek tez nigdy nie bylem, chociaz spodziewalbym sie jednak troche mniejszej roznicy, to szklo nie jest tak zle.

inna kwestia, ze osobiscie nie widze potrzeby porownywania canonowskiego FF z Fuji X pod wzgledem obrazka. jesli kogos interesuje Fuji (E/T/Pro1, A i M pomijam) to dlatego, ze to jest bardzo optymalny system jesli szuka sie mniejszego gabarytu, dobrej matrycy i optyki (glownie krotszych ogniskowych) przy zachowaniu wygodnej kontroli nad aparatem. to jest zupelnie inny system niz canonowski EF i w zadnym wypadku nie sa one ekwiwalentne. zestaw XE-1 + 14 + 23 + 35 + 18-55 zajmuje polowe torby, ktora trzeba miec, zeby upakowac nawet 6D ze sloiczkarnia 20, 35 (zalozmy chwilowo nie IS, zeby bylo mniejsze), 50 i 24-70. i nie rozchodzi sie w tym o to, ktory obrazek jest lepszy, tylko ktory jest wystarczajacy do zastosowan konkretnego aparatu. ja wole 6D do zwyklego landszfcenia i plenerow z workiem sloikow na plecach (bo matryca 6D urywa tylek tonalnie), ale X-E1 bez zastanowienia na wypad piknikowy czy tego typu okolicznosci, gdzie nie mam checi targania 10 kg na grzbiecie a nadal chce focic czyms, co zrobi dobre zdjecia i czym bedzie mi sie wygodnie pracowac.

dla jasnosci - X-E1 nie mam. jeszcze. dzisiaj wieczorem wraca rodzinny pion ksiegowy, przez ktory musze przepuscic takie zamowienie ale jak dobrze pojdzie to juz w weekend... a canonowski crop pojdzie do ludzi, bo jak nie mam zastrzezen jakosciowych do 600D + 15-85, tak nie jest to na tyle mniejsze od 6D + 24-105, zeby nadal trzymac...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 29-04-2014 o 10:18
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie no... 20/2.8 to jest kopanie lezacego.
    Jak nie ma stojacego, to kogo mam kopac? Staralem sie porownac dostepne szkla systemowe Fuji i Canona o zblizonych parametrach w odpowiedzi na stwierdzenie, ze te Caanonowskie sa niezaprzeczalnie lepsze optycznie.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    inna kwestia, ze osobiscie nie widze potrzeby porownywania canonowskiego FF z Fuji X pod wzgledem obrazka. jesli kogos interesuje Fuji (E/T/Pro1, A i M pomijam) to dlatego, ze to jest bardzo optymalny system jesli szuka sie mniejszego gabarytu, dobrej matrycy i optyki (glownie krotszych ogniskowych) przy zachowaniu wygodnej kontroli nad aparatem. to jest zupelnie inny system niz canonowski EF i w zadnym wypadku nie sa one ekwiwalentne. zestaw XE-1 + 14 + 23 + 35 + 18-55 zajmuje polowe torby, ktora trzeba miec, zeby upakowac nawet 6D ze sloiczkarnia 20, 35 (zalozmy chwilowo nie IS, zeby bylo mniejsze), 50 i 24-70. i nie rozchodzi sie w tym o to, ktory obrazek jest lepszy, tylko ktory jest wystarczajacy do zastosowan konkretnego aparatu. ja wole 6D do zwyklego landszfcenia i plenerow z workiem sloikow na plecach (bo matryca 6D urywa tylek tonalnie), ale X-E1 bez zastanowienia na wypad piknikowy czy tego typu okolicznosci, gdzie nie mam checi targania 10 kg na grzbiecie a nadal chce focic czyms, co zrobi dobre zdjecia i czym bedzie mi sie wygodnie pracowac.

dla jasnosci - X-E1 nie mam. jeszcze. dzisiaj wieczorem wraca rodzinny pion ksiegowy, przez ktory musze przepuscic takie zamowienie ale jak dobrze pojdzie to juz w weekend... a canonowski crop pojdzie do ludzi, bo jak nie mam zastrzezen jakosciowych do 600D + 15-85, tak nie jest to na tyle mniejsze od 6D + 24-105, zeby nadal trzymac...
    Z ta czescia wypowiedzi wlasciwie sie zgadzam, jedynie chcialbym zaznaczyc, ze w pewnych obszarach X-E1 przerasta Canona 6D, jako przyklad podam wyciaganie z cieni. Jesli chcesz moge podeslac Ci jakiegos RAW-a do zabawy.
    Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Z ta czescia wypowiedzi wlasciwie sie zgadzam, jedynie chcialbym zaznaczyc, ze w pewnych obszarach X-E1 przerasta Canona 6D, jako przyklad podam wyciaganie z cieni. Jesli chcesz moge podeslac Ci jakiegos RAW-a do zabawy.
    chce! dawaj ile mozesz, przyjme kazda ilosc, na upartego moze byc emailem

wystarczy 18-55, bo to doraznie bedzie podstawowe szklo. a jako zintegrowany kulturowo holenderski centus nadal mam moralne obiekcje przed cena tej przyjemnosci, wiec bedzie mi latwiej

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Chodziło mi o to, że systemu FF nikona nie można zastąpić systemem Fijifilm .
    no ale mozna go uzupelnic. w konkretnych zastosowaniach lepiej Fuji niz nikonowskim cropem. na pewno w przypadku Canona, jesli sie chce male i z dobrymi szerokimi stalkami - to crop lezy i kwiczy zalosnie, ze boli. Nikon wiele lepszy nie jest.

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ja mam 5d +7d i nie uważam ze to inny system, 7d jest do zoomow
    Zgadzam sie, pod warunkiem, ze targasz ze soba obydwa systemy. Jesli uzywasz ich do roznych celow i zabierasz z domu tylko jeden, wyglada to inaczej.
    no wlasnie mnie tez o taki przypadek chodzi. drugi aparat robi u mnie rzadko za dodatkowy korpus do pierwszego (jako wydluzacz telerurki / gibany ekranik do zdjec z perspektywy zaby) a przede wszystkim jako osobny zestaw na lzejsze wypady. i zamiast canonowskiego cropa moge tu zrobic sobie znacznie mniejszy i de facto dajacy lepszy obrazek zestaw. w moim przypadku to bedzie X-E1.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 29-04-2014 o 10:51
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów