Strona 40 z 109 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1088

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    ...Nawet kiedyś zanim kupiłem Sigmę EX myślałem o Zeissie Planarze 1.4, ale zniechęciło mnie to, że musiałbym wywalić matówkę z liniami (która też jest przydatna), a i tak ostrzenie nie byłoby jakieś mega. Mam sporą wadę wzroku niestety. ... Może za kilka lat Sigma przejmie Zeissa i posiądą technologie powłok antyrefleksyjnych.
    ....
    Fotografuję tym Z.50mm/1.4 juz koło 4-ech lat najpierw C. 7D teraz C. 5DIII i naprwdę nie ma tu problemu z ostrzeniem, to potwierdzenie działa i to często lepiej niż AF w innych 50-tkach. O czym zresztą wielu tu pisało.
    Ps. A o Zeissa bym się nie martwił.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Fotografuję tym Z.50mm/1.4 juz koło 4-ech lat najpierw C. 7D teraz C. 5DIII i naprwdę nie ma tu problemu z ostrzeniem, to potwierdzenie działa i to często lepiej niż AF w innych 50-tkach. O czym zresztą wielu tu pisało.
    Z 20D i 7D też jest OK?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Z C. 7D jak najbardziej o czym pisałem , do C. 20D nie podpinałem. A testować mi się nie bardzo chce, trzeba z tym przecież pochodzić trochę, żeby opinia była miarodajna.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 17-04-2014 o 13:52

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    W jaki sposób działa potwierdzenie ostrości w tym Zeisie ? Wkrótce będę robił testy Planara 1.4 z 6D dlatego pytam
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Wow! kozak obiektyw.
    Wkońcu doczekałem się super optycznie 50/1.4 z AF, oraz spoko konstrukcją.
    Cena imho bardzo atrakcyjna.
    Ale i tak poczekam z zakupem kolejny rok, bo do ślubów 50mm mi się nie przyda, a pewnie za rok Sigma 50/1.4 Art stanieje do ~ 2800 pln
    50mm bardzo dobrze wspominam przy foceniu modelek, i mam w planach w przyszłości powrót na maxmodels.pl
    Nowa Sigma 35/1.4 Art po premierze też kosztowała 3600 pln (tyle dałem za swoją), a teraz można już za 2800 pln wyrwać.
    Obiektyw Sigma 35mm F1.4 DG HSM Canon (340954) - Ceneo.pl
    Mimo, iż S50/1.4 Art nie była jeszcze przetestowana w boju, to zaryzykuję stwierdzenie, że teraz kwestia wyboru stałki 50mm wkońcu się wyjaśniła.
    Dotychczas wszystkie modele z nowej serii Sigmy "Art" pracują rewelacyjnie, mają pewny AF, dają superb jakość obrazu.
    Z tego co się orientuję, to większość (jak nie wszyscy) ślubniacy z mojego miasta lub okolic, z powodzeniem używają Sigma 35/1.4 i wszyscy bardzo chwalą to szkło.
    ... przynajmniej taką opinie poznałem na tegorocznych, szczecińskich targach ślubnych - gdzie miałem okazję pogadać z większością z konkurencji ( było chyba ze 40 wystawców foto ślubnego, większość b. ogarnięci)
    Prawda jest taka, że jedyne osoby od których słyszałem narzekania na S35/1.4 Art, to jest parę osób z tego forum
    Ciekawe, nie?
    Podejrzewam, że podobnie dobrze będzie z S50/1.4 Art.
    Bo czemu miałoby być inaczej?

Ja to widzę tak:
    Nie masz kasy, nie masz potrzeb na jakość i światlo - kupujesz C50/1.8
    Masz więcej kasy, zależy Ci na jakości, budowie itp, kupujesz S50/1.4 Art
    Masz dużo kasy, jesteś fanboyem Canona, kieruje Tobą irracjonalizm, kupujesz 50L
    Masz od cholery kasy i pragnienia typu "chce mieć cztery ferrari, każde w innym kolorze", kupujesz Zeiss Otus.

PS. Jak Sigma pójdzie za ciosem i odświeży model 85/1.4 EX, wedle nowej polityki serii ART, to będę w siódmym niebie.
    Trzymajcie kciuki, obym dobrze wróżył
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    W jaki sposób działa potwierdzenie ostrości w tym Zeisie ? Wkrótce będę robił testy Planara 1.4 z 6D dlatego pytam
    Normalnie. Wciskasz spust migawki do połowy (lub przycisk AF-ON w zależności od konfiguracji aparatu) i kręcisz pierścieniem ostrości aż zaświeci się kropa w rogu wizjera. I tyle.

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    PS. Jak Sigma pójdzie za ciosem i odświeży model 85/1.4 EX, wedle nowej polityki serii ART, to będę w siódmym niebie.
    Nie jesteś jedyny
    Follow-up to the "Next Sigma Lens" Poll ť Sigma Rumors | dp Quattro Cameras, Art Lenses, and More

Ja bym wolał wcześniej 24 1,4A lub nowe 24-70 2,8A w rozsądnej cenie.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Wow! kozak obiektyw.
    Wkońcu doczekałem się super optycznie 50/1.4 z AF, oraz spoko konstrukcją.
    Nie podzielam Twojego optymizmu :-).
    W teście na optyczne.pl 35/1.4A ma 2.5% pomyłek AF, natomiast wersja 50/1.4A już 6-7% czyli 3 razy gorzej. To jeszcze nie musi o niczym przesądzać, może zależeć od egzemplarza, korpusu, kalibracji itp., ale wstrzymałbym się z entuzjazmem :-)

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Będzie dobrze
    Nie bój żaby
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Normalnie. Wciskasz spust migawki do połowy (lub przycisk AF-ON w zależności od konfiguracji aparatu) i kręcisz pierścieniem ostrości aż zaświeci się kropa w rogu wizjera. I tyle.
    U mnie to tak nie działa, po prostu jak trafi zapiszczy i zapali na czerwono środkowy punkt potwierdzenia ostrości.
    W pytaniu chodziło mi raczej na ile skuteczne jest to potwierdzenie ostrości.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 40 z 109 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów