Strona 90 z 109 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 891 do 900 z 1088

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Ciekawe porównanie
    https://www.youtube.com/watch?v=3sDoqjQkmjg
    W 8:28min jest błąd w opisach powiekszenia bokeh - Sigma jest po lewej.
    Ostrość to Sigma, rozmycie ładniejsze w Canon.

A i tak to wszystko nie rozwiąże braku umiejętności

Dopiero zaczyna

Witam wszystkich!

Poruszyliście kwestie manualnego ostrzenia, dla mnie niezwykle istotną, bo potrzebuję tej Sigmy do filmowania. Pierścień ostrości niedokładny, ale znalazłem ciekawą informację:

The 50 Art's manual focus ring is very nicely-sized, ideally positioned and, being raised just slightly from the barrel, easy to find. The focus ring is smooth and has ideal resistance. With only 92° of rotation, focusing happens more quickly than I prefer. Interesting is that, according to the owner's manual, "You can [snip] adjust the amount of focus ring rotation to operate Full-time MF function." via the dock. Especially appreciated is that there is no play in the focus ring.

Podaję źródło:
    Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens Review

Czy posiadacze USB dock zauważyli taką opcję?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

No opcja jest, ale szczerze mówiąc nie do końca zrozumiałem, co ona daje, no bo przecież nie zwiększa promienia obrotu pierścienia.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

W nowych Zeiss Batis działa to tak,że przy takim samym obrocie pierścienia ważne jest jeszcze tempo tego obrotu. Obracasz wolno - zmiana mała, obracasz szybko - zmiana większa przy takim samym obrocie pierścienia ostrości. Może podobne rozwiązanie zastosowano w Sigmie?
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

To nie o to chodzi. W 85L taki numer mógłby być możliwy, ale nie w Sigmie.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez KACEL Zobacz posta
    Witam wszystkich!

Poruszyliście kwestie manualnego ostrzenia, dla mnie niezwykle istotną, bo potrzebuję tej Sigmy do filmowania. Pierścień ostrości niedokładny, ale znalazłem ciekawą informację:

The 50 Art's manual focus ring is very nicely-sized, ideally positioned and, being raised just slightly from the barrel, easy to find. The focus ring is smooth and has ideal resistance. With only 92° of rotation, focusing happens more quickly than I prefer. Interesting is that, according to the owner's manual, "You can [snip] adjust the amount of focus ring rotation to operate Full-time MF function." via the dock. Especially appreciated is that there is no play in the focus ring.

Podaję źródło:
    Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens Review

Czy posiadacze USB dock zauważyli taką opcję?
    włączyłem po pierwszym podpięciu docka ale moja sigma trafia autofocusem więc MF chyba jeszcze nigdy nie użyłem mz ta sigma nie trafia ale tylko tym co jej nie mają
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Czy ktoś posiada USB DOCKA, żeby sprawdzić co to daje?

Pełne uzależnienie

wedle instrukcji obsługi sigmy 50A - Full Time MF jest defaultowo wyłączony na canonie - więc ja się chce mieć FT MF to sobie trzeba włączyć dockiem (ja se włączyłem od razu po zakupie czyli ponad rok temu)
    wedle instrukcji obsługi docka str 16/17 (online help bo w instrukcji drukowanej jest tylko odsyłka do online helpa)
    przesuniecie pierścienia inicjuje FT MF można ustawić jak duży ruch pierścienia ma inicjować FT MF (jak rozumiem mechanikę ale może nie rozumiem coś się wtedy sprzęga) - u mnie było na 4 zmieniłem na 15 (maksymalną wartość) czyli duży ruch i nie czuję jakiejś specjalnej różnicy.

czemu twierdzisz że pierścień ostrości jest niedokładny? bo ma tylko 92 stopnie, a nie 270 jak w manualach? miałeś w ręku? używałeś czy jesteś kolejnym wielkim teoretykiem, bo ja się bawiłem przez moment (nawet przed chwilą) i moim zdaniem ten pierścień jest całkiem dobry, a jak na obiektyw af to zaryzykuję że doskonały - mz chodzi może nawet lepiej niż w elkach przynajmniej w tych które posiadam lub używałem - żadnych luzów bardzo precyzyjny ruch, a jeśli chodzi o szkła manualne to kręcę nimi od kilkudziesięciu lat i na podstawie tych doświadczeń też bym tej sigmy tak nie deprecjonował oczywiście na skali sigmy nie przeczytasz dokładnych wartości w metrach jak na manualnym szkle ale taka jest uroda szkieł af jak maja szybko kręcić to nie mogą kręcić po 270 stopni tylko odrobinę mniej.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 14-05-2015 o 23:47
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    wedle instrukcji obsługi sigmy 50A - Full Time MF jest defaultowo wyłączony na canonie - więc ja się chce mieć FT MF to sobie trzeba włączyć dockiem (ja se włączyłem od razu po zakupie czyli ponad rok temu)
    wedle instrukcji obsługi docka str 16/17 (online help bo w instrukcji drukowanej jest tylko odsyłka do online helpa)
    przesuniecie pierścienia inicjuje FT MF można ustawić jak duży ruch pierścienia ma inicjować FT MF (jak rozumiem mechanikę ale może nie rozumiem coś się wtedy sprzęga) - u mnie było na 4 zmieniłem na 15 (maksymalną wartość) czyli duży ruch i nie czuję jakiejś specjalnej różnicy.

czemu twierdzisz że pierścień ostrości jest niedokładny? bo ma tylko 92 stopnie, a nie 270 jak w manualach? miałeś w ręku? używałeś czy jesteś kolejnym wielkim teoretykiem, bo ja się bawiłem przez moment (nawet przed chwilą) i moim zdaniem ten pierścień jest całkiem dobry, a jak na obiektyw af to zaryzykuję że doskonały - mz chodzi może nawet lepiej niż w elkach przynajmniej w tych które posiadam lub używałem - żadnych luzów bardzo precyzyjny ruch, a jeśli chodzi o szkła manualne to kręcę nimi od kilkudziesięciu lat i na podstawie tych doświadczeń też bym tej sigmy tak nie deprecjonował oczywiście na skali sigmy nie przeczytasz dokładnych wartości w metrach jak na manualnym szkle ale taka jest uroda szkieł af jak maja szybko kręcić to nie mogą kręcić po 270 stopni tylko odrobinę mniej.

Sugerowałem się tym co koleś mowi w 2:30

https://www.youtube.com/watch?v=zKKjFdsc0TA

W ręku jej nie miałem ponieważ w Rzeszowie nie mam gdzie tego obiektywu obejrzeć ale skoro mówisz, że daje radę, to zamawiam! Zawsze mam te 10 dni na ewentualne oddanie

Dzięki za konkretną odpowiedź!

Strona 90 z 109 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów