Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012-2014

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Ufff, intensywne poszukiwania zakończone (mam nadzieję). Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.

Wyszedłem z założenia że transportowanie statywu nie będzie dla mnie problemem, w 80% kupuję go do pracy a nawet reszta jego funkcji to dojazd samochodem jak najbliżej miejsca fotografowania. Podczas sesji tak czy inaczej trzeba zwracać podwójną uwagę na sprzęt i przemieszczanie się więc +/- 20% do gabarytów chyba nie robi różnicy. Po prostu kupuję woła roboczego. Na ostatnich targach "macałem" Triopo do 12kg i szczerze mówiąc nie sprawiał wrażenia mega stabilnego urządzenia (nie mam doświadczenia więc to może być subiektywne odczucie).

To samo dotyczy głowicy, zgodnie z sugestią biorę Sirui K-40X zamiast Benro B-4.

Ogólnie uznałem że kupię największy i najmocniejszy na jaki mnie stać a jak się okaże że potrzebuję też czegoś mniejszego i lżejszego to dokupię coś w pokroju Fotopro z mniejszą głowicą za urzędową, allegrową cenę 555 zł.

Zastanawia mnie jeszcze tylko kwestia wysokości statywu. Ten przeze mnie wybrany, bez kolumny to już wysokość ok. 170 cm, + głowica i odległość do wizjera aparatu daje ok. 190 cm, rzeczywiście sporo. Rozumiem że wysokość statywu można płynnie obniżać poprzez wsuwanie w siebie sekcji i zakręcanie ich? Druga opcja to szersze rozłożenie nóg? Wolę dopytać niż potem podskakiwać, chociaż mam 190 cm wzrostu.
    No to nieco przesadziłeś z tą wysokością, może chodaki z wysoką cholewką ?
    Na poważnie, obie wymienione przez Ciebie opcje są dostępne ..... jak również wymiana statywu do 10 dni.

1.
    Można ustawiać szerzej ale to na ogół są 2-3 pozycje/możliwości wybrane przez producenta (wtedy stabilnie) lub "na wariata" w dowolnym kącie ale wtedy stabilność "diabli biorą"
    Szerzej to znaczy z kłopotami przy obsłudze.

2.
    Można wysuwać do dowolnego miejsca ale są kłopoty z powtarzalnością, wstępnym wypoziomowaniu itd.

Jeśli jesteś pewien że już nie urośniesz () to po co Ci te dodatkowe kłopoty ?

Zamień na taki, który po założeniu aparatu na statyw daje wysokość wizjera na poziomie brody.
    Widzisz górny wyświetlacz, przyciski sterowania (potrzebne !!) a lekkie pochylenie głowy i patrzysz przez wizjer

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-04-2014 o 18:12
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów