Strona 79 z 134 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012-2014

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Z tym zwiększeniem wagi i wysokości to trochę zaszalałeś - tak ok 5dag i 1-2cm w odniesieniu do płytki 200PL
    Przykręcanie i odkręcanie też mnie wkurza, chyba, że używa się kilka godzin non stop np. idąc i trzymając zestaw w ręce.
    Zapomniałem dodać że do statywów i głowic mam przymocowane adaptery sześciokątnych płytek manfrotto (626), a te cuda już są dość duże i ważą 1/3 kg.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak
    Szkoda że nie wypowiedział się, jak do tej pory, lubiący bez (szybkozłączki).
    A takie głowice są sprzedawane, pytałem w zaprzyjaźnionym sklepie.

Dlaczego je stosują ?
    Podejrzewam że do "zwykłego" fotografowania głowica bez szybkozłączki to niefortunny układ.

Systemy są modułowe i można samemu złożyć interesujący zestaw. Inwestując w drogą głowicę może lepiej nie trzymać się jednego rodzaju płytki i tylko zamontować odpowiedni adapter a w przyszłości móc wymienić na inny?
    Inny przykład - Jeżeli ktoś już posiada płytki jakiejś firmy i nie chce zmieniać całego systemu to pewnie zakupi wybraną głowicę nowej firmy z samym gwintem i tylko dokręci "stary" adapter.

Pełne uzależnienie

Płytkę 410PL można spokojnie przykręcić monetą i nie stanowi to żadnego problemu. Poza tym przykręcam raz i przez dłuższy czas nie zdejmuję.
    Jeśli chodzi o gripa, to nie wyobrażam sobie focenia bez niego i to nie ze względu na drugą baterię. Sprzęt lepiej leży w dłoni, puszki nie obedrę o statyw no i te pionowe kadry z ręki.
    Jednym słowem spora wygoda a że trochę waży , no cóż, nie jest źle.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Jeśli chodzi o gripa, to nie wyobrażam sobie focenia bez niego i to nie ze względu na drugą baterię. Sprzęt lepiej leży w dłoni, puszki nie obedrę o statyw no i te pionowe kadry z ręki.
    Jednym słowem spora wygoda a że trochę waży , no cóż, nie jest źle.
    Jakbyś czytał w moich myślach
    co nieco Canona

Zastanawiam się nad zakupem statywu Triopo 3230X8C tylko mam dylemat, wybrać serię ME czy MT, różnią się w zasadzie tylko sposobem blokowania nóg, zatrzaski kontra śruby. Które rozwiązanie w przypadku Triopo jest lepsze ?

Pełne uzależnienie

Zatrzaski są bardziej praktyczne i mniej zawodne od tych śrubowych.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony

Zatrzaski są bardziej praktyczne i mniej zawodne od tych śrubowych.
    Wygodniejsze są zdecydowanie, ale mniej zawodne nie są - wręcz przeciwnie. Poza tym, śmiem twierdzić, że skręcane nogi rozstawia się szybciej niż z zaciskami (moje zdanie). Jedynie w sytuacji wyciągania sekcji na niepełną długość, zaciski się wygodniej blokuje. Przy rozstawianiu na pełną długość już nie widzę różnicy. W sumie, rozstawianie każdego statywu jest upierdliwe i mnie tak samo wkurza .

O co chodzi z tą zawodnością ?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Mam oba rozwiązania.

Rzeczywiście szybciej się składa/rozkłada statyw "skręcany" i nie zauważyłem, aby na dowolnej wysokości była jakaś różnica.
    Jest "szybszy"

Dla mnie ma dodatkową zaletę, noszę statyw w bocznej kieszeni plecaka, przy wkładaniu/wyjmowaniu skręcany wchodzi zdecydowanie płynniej.

Nie uważam aby były jakieś różnice z zawodności, prawdą jest natomiast że skręcane wymagają większej uwagi/starań aby pył/brud nie gromadził się na nogach. Gitzo w każdej nowej wersji do-uszczelnia zaciskacz.
    Manfrotto produkuje tylko zatrzaskowe a Gitzo tylko skręcane.

Na Twoim miejscu kupiłbym skręcany ale jeśli będziesz go woził na rowerze, na zewnątrz torby to albo w jakimś pokrowcu albo.... kup zatrzaskowy.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 04-04-2014 o 17:36
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

zatrzaski sa o tyle bardziej "niezawodne" czy tez "pewne", ze tam widac na oko, czy nogi sa zablokowane i to jest praktycznie binarne, tj. blokada ma dwa stany: jest albo jej nie ma - i watpliwosci tu nie ma. w przypadku nakretki trzeba sie nauczyc sprawdzac.

co do szybkosci pracy to nie potrafie powiedziec, bo to chyba od nog zalezy. sam mam zakretke, pracuje mi sie tym wygodnie. wydaje mi sie, ze zakretki daja konstrukcyjnie nieco lepsze prowadzenie segmentu, dzieki czemu mozna jednym szybkim ruchem odkrecic blokade dwoch (trzech) segmentow na raz i potem pozwolic grawitacji samej wyciagnac nogi do konca. na zawiasach, tych ktorych uzywalem, tego sie nie da zrobic. w plenerze, gdzie czasem sie biegnie do ujecia, taka mozliwosc szybkiego "samorozstawienia" nog jest bardzo fajna.

mankamentem zakretki jest, dla tych co jeszcze nienauczyli sie dokrecac, okazjonalne zwijanie sie nogi pod ciezarem aparatu. tego trzeba niestety pilnowac i trzeba wyrobic sobie nawyk kontrolowania. ale mimo to, przynajmniej mnie osobiscie, zdarza sie z raz w miesiacu, ze nogi sie same zwijaja...

jeszcze jedna zaleta zakretki - nie zaczepia sie o nic przy bieganiu po chaszczach...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

No nie do końca się zgadzam z akustyk.

Widziałem, jak "złożył" się Manfrotto (zatrzaski) pod wpływem ciężaru sprzętu, na szczęście właściciel miał refleks.
    Zatrzask był "zamknięty" ale nie trzymał (nie dociśnięty/wyregulowany)

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 79 z 134 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów