Ostatnio edytowane przez Yaru ; 24-02-2014 o 10:32
Jasne mieć jasna sprawa, że fajnie.
Wszystko ta kasa.Napisałem, bo może wtedy pozbyłbym się tej 85/1.8. Choć faktycznie jest duuużo jaśniejsza niż 70-200/4. Wybór niestety trudny.
![]()
Słowo "jasne" oznaczało że zgadzam się w wypowiedzią, nie odnosiło się do światła obiektywu.
Reasumując 70-200/4 warto mieć ( sam się zastanawiam czy nie kupić rozważam czy wybrać F4 czy dopłacić do 2.8 ) jednak tedybym miał dylemat jak ww. kolega, do celów "ślubniaka" spieniężyłbym go na rzecz 18-35.
Ostatnio edytowane przez Yaru ; 24-02-2014 o 11:10
Poprę wypowiedź kolegów, lepiej zainwestować w Sigmę 18-35mm. Mogę nawet dać sobie rękę odciąć, że nie odpinałbyś go od body, przynajmniej ja tak mam, jak założyłem go po zakupie to ani razu jeszcze nie odpinałem. 70-200mm owszem może się przydać ale bardziej w plener, tam jest jednak więcej przestrzeni żeby działać z tym szkłem no i światło też dosyć słabe f4. Zrobiłem już parę ślubów, i prawdę powiedziawszy przy APS-C w kościele chyba nigdy nie wyszedłem po za ogniskową 50-60mm bo powyżej zawsze za wąsko dla mnie było.
I nie piszę tego tylko dlatego, że mam to szkło i muszę je wychwalić, ale sam miałem ten dylemat jakoś w styczniu, przy czym ja wymieniłem stałkę z innym zoomem właśnie na to szkło, i teraz przynajmniej nie muszę mieszać szkłami co chwilę. Tak samo poluję teraz na jakąś fajną 50mm ale chyba poczekam aż w końcu wyjdzie ta Sigma A 50mm i zobaczymy co potrafi![]()
Ostatnio edytowane przez 5pirit ; 24-02-2014 o 12:09
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
Jakie tam body, kupiłem właśnie starego 40DDziś odbiór na poczcie, mam nadzieję, że wszystko z nim ok, bo przecież to aparat specjalnie na ślub
Lampa natomiast jest mi potrzebna do zabawy w makro kropelki i takie tam inne
. Tak do końca w ten darmowy ślub aż tak bardzo się nie angażowałem
--- Kolejny post ---
Pytam tylko, bo też chcę.
Spokojnie daje radę - problemem jest tylko maksymalne dostępne w jakiejś sensownej jakości ISO w puszkach APS-C - dla 40d to było u mnie 800, dla 7d jest 1600. W przypadku ciemniejszego miejsca trzeba lampy niestety... Gdyby matryca APS-C dawała dobrej jakości ISO 6400, to z tą Sigmą nie myślałbym o przesiadce na ff. Teraz niestety (dla mojego portfela) to planuję właśnie dlatego, że "brakuje" mi ISO.