Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Akredytacja na mecze piłkarskie

Domyślnie Odp: Akredytacja na mecze piłkarskie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Każdy zaczynał od darmochy lub taniości. Nikt normalny nie zapłaci początkującemu w jakimś segmencje stawek rynkowych. Ja lata temu zaczynałem w 3 lidze z kompaktem w ręce, kumpel pracujący teraz w TVP zaczynał od portalu internetowego, w którym pracowało się za darmo.

Poza tym uwierzyłbym w to co mówicie gdybym nie znał rynku. Jeżeli klub szanuje się i ma porządną wizję medialno-marketingową to będzie brał gościa, który robi dobre zdjęcia a nie cena nie będzie głównym kryterium. W Warszawie pewnie znalazłoby się sporo fotografów, którzy robiliby zdjęcia za akredytację. Tymczasem np. Legia ma własnego świetnego fotografa.

Natomiast jeżeli klub jest nastawiony za kasę, to weźmie każdego, nawet nastolatkę która na codzień robi dziubki przed lustrem i która chętnie odda zdjęcia za friko. A jak się pofarci to takich jeleni będzie więcej i klub będzie się mógł się pochwalić fotogalerią tego i tamego. Klubu z taką mentalnością nie przekonasz do tego, żeby poważnie traktował fotografów i płacił uczciwie.

I to nie kwestia przyzwyczajenia do darmochy tylko mentalności. W gazetach macie to samo, że oszczędza się kasę i wywala fotoreporterów, zaś zdjęcia najlepiej mieć za darmo. Stąd istnieją "dziennikarze obywatelscy" (za darmo) lub redakcyjni dziennikarze, którzy bardziej przypominają wielorękie bóstwo Brahmę z dyktafonem, notatnikiem i aparatem w każdej ręce. Co więcej zdarzają się przypadki, gdy klub stawia warunek, że akredytacja zostanie przyznana wyłącznie gdy fotograf przekaże ileś tam zdjęć za friko na potrzeby klubu.

Mi osobiście pasuje system niemiecki, gdzie amatorzy robiący zdjęcia dla siebie nie mają większych szans na wejście na murawę w zawodowych ligach (do 3 włącznie). Ludzie przychodzą robić zdjęcia, a nie lansować się czy mieć satysfakcję, że było się tam gdzie inni nie mają wstępu. Nie ma ludzi, którzy przychodzą się polansować lub nażreć za darmo.
    Znam akurat trochę atmosferę na Łazienkowskiej, bo chodzę jako kibic na stadion od 1985 roku. Zgadza się klub ma własnych 2 wyśmienitych fotografów i SKLW chyba też 2 osoby.
    Dlatego proponowałem żeby @Cichy9 raczej próbował od hokeja, bo na akredytację w piłce nożnej na Legii szanse ma nikłe. Ale cuda się zdarzają. Sam nigdy nie myślałem o akredytacji, nawet jednorazowej.

Co do współpracy klubów z fotografami za free, to przeważnie ma to krótkie nogi. Po prawie godzinnej rozmowie z prezesem jednego z klubów dowiedziałem się, że koszt zatrudnienia dla niego fotografa to mały pikuś. Zależy mu na poważnych gościach, na których można liczyć. I nie chodzi tu tylko o przekaz z boiska. Są akcje promocyjne, spotkania z dzieciakami w szkołach itd. Wtedy fotograf też jest potrzebny, bo wypada coś pokazać sponsorom. I w takich przypadkach Pan Student albo jest na wykładzie, albo umówił się z dziewczyną, bo temat dla niego już jest nieatrakcyjny. Z usług takich ludzi szybko się rezygnuje. Inna sprawa, że nie każdy ma oko i w dwa dni po meczy żużlowym przychodzi do klubu 100 "szerokich" zdjęć z ostatniego łuku.

Nie zabieram nikomu chleba, jestem na etapie próby. To co ustaliłem z władzami klubu, to jak stracę zapał, muszę odpowiednio wcześniej poinformować i rozstajemy się bez zbędnych fochów. Oczywiście równie dobrze mogą podziękować mi po 3 meczach, bo nie sprostam ich oczekiwaniom. Sytuacja jest jasna od początku.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 21-02-2014 o 10:27
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

dawniej jas_rambo

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Typowo polskie podejście "jasia kombinatora". Możesz jeszcze przynieść łapówkę w kopercie i masz akredytację załatwioną. Totalna bzdura typowa dla sekciarzy i kombinatorów nie mogących się w inny sposób przebić. Byle nie za darmo - to już rozwala system totalnie.

A właśnie że robienie za darmo to sposób na akredytację. Tak dostałem akredytację na speedway. Prezes klubu wyłowił moje foty i zapytał, czy zgadzam się na opublikowanie jednej z nich na billboardzie w zamian za akredytację.

W PZPN akredytację może otrzymać każdy kto się po nią zgłosi i nie trzeba robić świńskich podchodów. Liczy się portfolio.

Amator dla fotoreportera nie stanowi zagrożenia, bo ten ma podpisany kontrakt i robi zdjęcia na zlecenie. Czasami jest na meczu 20 minut i biegnie na kolejną imprezę. A w nocy robi jeszcze foty z koncertu w klubie.
    Matko jakie Ty głupoty wypisujesz.

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    Ręce mi opadły, ładnie to wszystko nazwałeś, ale prawda jest taka, że dałeś się wydymać na minimum kilkaset złotych (a jak byś dobrze ponegocjował, to kwota bylaby pewnie 4 cyfrowa)
    najgorsze jest to, że Ty nie widzisz durności swojego postępowania, przychodzisz na forum ze spuszczonym spodniami i chwalisz się, że się dałeś wykorzystać. ręce opadają
    [...]
    ciekawa teoria, szkoda tylko, że zupełnie nie prawdziwa
    I chyba nic więcej nie muszę dodawać.

Coś już napisał Awatar Cichy9
    Miasto
    Jasło

Odkopię nieco temat, bo w końcu mam trochę więcej czasu. Orientuje się z Was może ktoś, jak wygląda sprawa akredytacji w Centralnej Lidze Juniorów np na Legii? Mecze są rozgrywane z reguły na weekendzie w popołudniowych porach. Bilety kosztują z reguły od paru do 10 zł.

Cytat Zamieszczone przez Cichy9 Zobacz posta
    Odkopię nieco temat, bo w końcu mam trochę więcej czasu. Orientuje się z Was może ktoś, jak wygląda sprawa akredytacji w Centralnej Lidze Juniorów np na Legii? Mecze są rozgrywane z reguły na weekendzie w popołudniowych porach. Bilety kosztują z reguły od paru do 10 zł.
    Być może, że zainteresowanie tymi rozgrywkami jest tak małe, że akredytacja nie jest wymagana.
    Musisz pytać na Legii. Może: e-mail: biuroprasowe@legia.pl lub tel. +48 22 318 20 10.
    W moim przypadku na CLJ grupa D, Wisła Puławy wchodzę na podstawie akredytacji KS Wisła Puławy. Ale jakoś nigdy mnie to nigdy nie kręciło.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 28-04-2014 o 11:22
    www.cobalt.fr.pl

Cytat Zamieszczone przez jas_rambo Zobacz posta
    Matko jakie Ty głupoty wypisujesz.
    I dzięki temu otrzymałem akredytację (jako fotograf niezależny) na mecz:
    - kadry U21 Polska - Litwa,
    - finał Pucharu Polski w piłce nożnej 2014,
    - akredytacja stała Ekstraklasa - Górnik Łęczna,
    - rugby 3 mecze reprezentacji: Polska - Mołdawia, Polska - Szwecja, Polska - Holandia,
    - Rajd Nadwiślański 2014,
    - akredytacja stała piłka ręczna Azoty Puławy i MKS Selgros Lublin,
    - akredytacja stała koszykówka Wikana Start Lublin i AZS UMCS Lublin,
    - mecz Legia Warszawa - Górnik Zabrze, Legia - Metalist Charków.

I teraz już nie robię zdjęć za free .
    www.cobalt.fr.pl

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów