Strona 15 z 20 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 192

Wątek: Olympus OMD E-5

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Domyślnie Odp: Olympus OMD E-5

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    ...A podstawowa różnica pomiędzy obiektywami m43 a tymi do FF jest taka, że obiektywy dl m43 maksymalną rozdzielczość osiągają już od pełnej dziury, a obiektywy FF trzeba przymykać do f=8 czy nawet więcej.
    Dosyć optymistyczna wizja...
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie

Niestety jest gorzej dla FF, gdyż 16Mpix to raczej zamierzchła przeszłość (poza jednym wyjątkiem) teraz tam rządzi 36Mpix czyli limit spadł jakby do f=6.7.

A podstawowa różnica pomiędzy obiektywami m43 a tymi do FF jest taka, że obiektywy dl m43 maksymalną rozdzielczość osiągają już od pełnej dziury, a obiektywy FF trzeba przymykać do f=8 czy nawet więcej.
    tak się można długo przepychać więc będę powoli kończył:

obiektywy m4/3 uzyskują pełną rozdzielczość od pełnej dziury bo pracują w limicie dyfrakcyjnym, przymykanie przysłony nie pomaga bo zamiast ostrzej jest większe mydło - dyfrakcja zabija ostrość i to cała tajemnica "ostrości uzyskiwanej od pełnej dziury" dyfrakcja limituje rozdzielczość a nie jakość obiektywu.

jakaś premiera canona mnie ominęła i tak bym nie kupił 35mpix bo nie chcę zmieniać komputera .

nie wiem jakich ty obiektywów FF używasz wrzucę jakieś wykresiki z ciemnej w miarę popularnej, a nawet taniej (w porównaniu do cen olympusa) optyki:

Canon EF 70-200mm f/4 USM L IS (full format) - Review / Test Report - Analysis
    gdzie na tych wykresach widać potrzebę przymykania? niestety nie widać, wiem bo używam (opieram się na doświadczeniu a nie testach) - obiektyw doskonale rysuje na f4 bo czasem używam go do ciasnych portretów jak nie mam nic innego pod ręką, a z drugiej strony doskonale się sprawdza w krajobrazie kiedy przymykam do f11 lub f13 , nawet robiłem kiedyś test (choć nie lubię testować) i przymknąłem do końca.

i drugi bardziej kontrowersyjny bida elka, taniocha, wg. często spotykanych opisów tragedia:
    Canon EF 17-40mm f/4 USM L (full format) - Review / Test Report - Analysis
    też nie widzę po co przymykać.

to były takie dwa przykłady popularnej optyki - typowe ciemne zoomy, a są znacznie lepsze szkła w systemie.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 11-02-2014 o 21:13
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    tak się można długo przepychać więc będę powoli kończył:

obiektywy m4/3 uzyskują pełną rozdzielczość od pełnej dziury bo pracują w limicie dyfrakcyjnym, przymykanie przysłony nie pomaga bo zamiast ostrzej jest większe mydło - dyfrakcja zabija ostrość i to cała tajemnica "ostrości uzyskiwanej od pełnej dziury" dyfrakcja limituje rozdzielczość a nie jakość obiektywu.

jakaś premiera canona mnie ominęła i tak bym nie kupił 35mpix bo nie chcę zmieniać komputera .

nie wiem jakich ty obiektywów FF używasz wrzucę jakieś wykresiki z ciemnej w miarę popularnej, a nawet taniej (w porównaniu do cen olympusa) optyki:

Canon EF 70-200mm f/4 USM L IS (full format) - Review / Test Report - Analysis
    gdzie na tych wykresach widać potrzebę przymykania? niestety nie widać, wiem bo używam (opieram się na doświadczeniu a nie testach) - obiektyw doskonale rysuje na f4 bo czasem używam go do ciasnych portretów jak nie mam nic innego pod ręką, a z drugiej strony doskonale się sprawdza w krajobrazie kiedy przymykam do f11 lub f13 , nawet robiłem kiedyś test (choć nie lubię testować) i przymknąłem do końca.

i drugi bardziej kontrowersyjny bida elka, taniocha, wg. często spotykanych opisów tragedia:
    Canon EF 17-40mm f/4 USM L (full format) - Review / Test Report - Analysis
    też nie widzę po co przymykać.

to były takie dwa przykłady popularnej optyki - typowe ciemne zoomy, a są znacznie lepsze szkła w systemie.
    A ja czasami używam mZD9-18 taki odpowiednik 17-40 - podobna taniocha, nawet może większa.
    A tu małe porównanie: Compact Camera Meter

Jeśli chodzi o 70-200 IS to w m43 mamy teraz 35-100mm2.8 Panasonic - oba po tych samych pieniądzach.
    A tu małe porównanie Compact Camera Meter

Za wszystko zapłacisz kartą Mastercard. Ochrona kręgosłupa bezcenna

Pełne uzależnienie

dobra to mój ostatni post w tym wątku, ja o jakości ty o wielkości i tak bez końca, mi się kremowy kolor elki bardziej podoba, uważam że jest dużo ładniejszy niż czarny - żeby ustawić dyskusję na odpowiednim poziomie. tak ogólnie to wątek jest o om-d a nie o penie który jest na obrazkach znów manipulacja - om-d był za duży i trzeba było użyć pena lite aby podkręcić porównanie. no i schowaj sobie teraz tego pena z tym 35-100 do kieszeni portek - nie da się, to podobnie jak 5D z 70-200, pod tym względem i tylko pod tym to porównywalne zestawy.
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu

tak ogólnie to wątek jest o om-d a nie o penie który jest na obrazkach znów manipulacja - om-d był za duży i trzeba było użyć pena lite aby podkręcić porównanie.
    A wystarczyłoby wstawić sobie E-M5 aby porównać do PL-5 aby stwierdzić, ze ich wymiary są niemalże identyczne.
    Compact Camera Meter
    Compact Camera Meter
    no i schowaj sobie teraz tego pena z tym 35-100 do kieszeni portek - nie da się, to podobnie jak 5D z 70-200, pod tym względem i tylko pod tym to porównywalne zestawy.
    A ty postaw sobie na wadze te twoje filigranowe 17-40 oraz 70-200

PS
    Do portek chowam GM1, które jest moim backup body, Ty niestety żadnego backup body do żadnej kieszeni nie schowasz
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 12-02-2014 o 17:29

Pełne uzależnienie

Do portek chowam GM1, które jest moim backup body, Ty niestety żadnego backup body do żadnej kieszeni nie schowasz
    Powiem ci w tajemnicy że jestem amatorem i nie mam backupowego korpusu, to znaczy chwilowo posiadam ale zamierzam zamienić na bilety banku narodowego które zamienię najprawdopodobniej na sigmę A50 jak już wyjdzie, mam jeszcze kilka analogowych korpusów ale to żaden backup.
    Jestem szumofobem

Początki nałogu

Ja też jestem amatorem, ale nie wyobrażam sobie aby na wycieczce, 15 tys. kilometrów od domu nie mieć w kieszeni systemowego backup'u - nawet jeśli jest mozliwość błyskawicznego zakupu (i to po atrakcyjnych cenach). Po prostu plan wyjazdu jest tak napięty, ze powtórka zaplanowanego pleneru jest niemożliwa.

PS
    Z resztą na krajowych wycieczkach też nie jest miłym awaria sprzętu w nawet nieodległej głuszy.

PPS
    Czasami taki GM1 z np. dekielkiem 15mm jest doskonałym, mało rzucającym się w oczy sprzętem.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 13-02-2014 o 15:41

Dopiero zaczyna Awatar pire
    Miasto
    Warszawa

Tylko do czego miałby służyć ten GM1 z dekielkiem, bo chyba nie do robienia zdjęć. Takie zdjęcia to można robić również smartfonem, prościej, taniej i wygodniej

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez pire Zobacz posta
    Tylko do czego miałby służyć ten GM1 z dekielkiem, bo chyba nie do robienia zdjęć. Takie zdjęcia to można robić również smartfonem, prościej, taniej i wygodniej
    To rób, nikt Ci tego nie zabrania

Dopiero zaczyna Awatar pire
    Miasto
    Warszawa

Widzę, że Ty serio z tym dekielkiem

Strona 15 z 20 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów