Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Lampa Błyskowa-> studniówka

Dopiero zaczyna Awatar tuto95
    Miasto
    Zachodniopomorskie/Trójmiasto

Domyślnie Odp: Lampa Błyskowa-> studniówka

Źeby było kolorowo to wydaję mi się że stosunkowo długi czas naświetlania żeby wyłapać światło zastane oraz błysk na drugą kurtynę. A potem jeśli robisz w Raw-ach to podciągnąć delikatnie saturację oraz kontrast I powinien wyjść dość ciekawy efekt

Dopiero zaczyna

Czyli sugerujesz olać żelówki a zamiast tego skupić się na dokładnym doświetleniu planów + zabawa z czasem i z kurtyną :-) A potem tak na prawdę dopracować wszystko na komputerze pod względem kolorów i efektów. O czasie i kurtynie myślałem nawet. O jakiś eksperymentach z oświetleniem strobo z lampy. Natomiast może i faktycznie lepiej nie mieszać z żelówami bo namieszam z balansem bieli tylko. Natomiast potem dopracuję sobie detale i kolory na kompie ;-) Tak w rawach tylko robię :-) A co do tego pomiaru światła. Matrycowy się tutaj chyba nie sprawdzi? W sumie canona mam od 3 miesięcy i tylko na matrycowym jechałem. Innych nei znam jeszcze. Ale obawiam się że matrycowy zawodny będzie a punktowy to już na prawdę trzeba znać sprzęt żeby dobrze wykorzystać. W Canonach są jeszcze centralnie ważony i skupiony. Przy którym najmniej będzie wariował światłomierz w takich warunkach ? Acha i czy taka funkcja jak Automatyczny optymalizator jasności jest coś warta w tych warunkach ? Czy tylko niepotrzebny dodatkowy parametr wprowadzi ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Radagast Zobacz posta
    A!! Oświetlenie to tam widziałem kilka jakiś kolorowych reflektorów, które jednak na tych zdjęciach w poście moim pierwszym to jakby w ogóle nic nie dawały. Liczę oczywiście na to że będą działały i w ogóle ale trzeba być gotowym na gorsze warunki :-) Być może nie jest tak tragicznie. Na tych zdjęciach lampa waliła prosto na 1szy plan z aparatu. dlatego 1szy plan jest za mocno rozjaśniony jak dla mnie a plan dalszy zaciemniony. Być może te reflektory działały tyle że aparat małpka zwyczajnie zagłuszył drugi plan :-)
    Dobrze kombinujesz. Aparat stwierdził, że jest za ciemno, więc uznał, że lampa na wprost musi być głównym oświetleniem. Twoim zadaniem jako fotografa będzie "przekonanie" aparatu, że istnieje fajne światło w tle, a lampa ma służyć do doświetlenia postaci, a nie oświetlenia wszystkiego (M Twoim przyjacielem).

Miasto

Czyli sugerujesz olać żelówki a zamiast tego skupić się na dokładnym doświetleniu planów + zabawa z czasem i z kurtyną :-) A potem tak na prawdę dopracować wszystko na komputerze pod względem kolorów i efektów. O czasie i kurtynie myślałem nawet. O jakiś eksperymentach z oświetleniem strobo z lampy. Natomiast może i faktycznie lepiej nie mieszać z żelówami bo namieszam z balansem bieli tylko. Natomiast potem dopracuję sobie detale i kolory na kompie ;-) Tak w rawach tylko robię :-)
    Dokładnie żelówki odstawkę, efekty uzyskać za pomocą czasu i przysłony. A cała resztę dopieścić w np. Lightroomie

Acha i czy taka funkcja jak Automatyczny optymalizator jasności jest coś warta w tych warunkach ? Czy tylko niepotrzebny dodatkowy parametr wprowadzi
    To się chyba tylko odnosi do Live View. Symuluję zdjęcie przy danych ustawieniach aparat.

A co do tego pomiaru światła. Matrycowy się tutaj chyba nie sprawdzi? W sumie canona mam od 3 miesięcy i tylko na matrycowym jechałem. Innych nei znam jeszcze. Ale obawiam się że matrycowy zawodny będzie a punktowy to już na prawdę trzeba znać sprzęt żeby dobrze wykorzystać. W Canonach są jeszcze centralnie ważony i skupiony. Przy którym najmniej będzie wariował światłomierz w takich warunkach ?
    Ja generalnie używam centralnie ważonego. Ale przy warunkach dyskotekowych światłomierz zawsze będzie wariować.

Dopiero zaczyna

Tak ustaw tryb na manual, ja na stałe mam ustawione synchro na druga kurtynkę, ale Ci pewnie nie zależy na duszkach zdęjeciach, wiec czas daj na np 1/100s i przysłonę na początku na największa dziurę. I teraz dobierz iso takie, aby z lampą ustawiona na ettl i te -3/4 (tu poeksperymentuj) to fajnie się naświetlało.
    Generalnie nigdy lampy nie używam w innym trymie niż M, ale może nie umiem?
    Moim zdaniem spokojnie dasz radę fajnie doświetlić te fotki i będą ok.

Początki nałogu Awatar maciek12ss

A tu masz samo zastane bez lampy też 600d i 50 1,8 f 1,8 iso 1250 czas 100
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Bywalec PLUS member Awatar Veox
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez tuto95 Zobacz posta
    Dokładnie żelówki odstawkę, efekty uzyskać za pomocą czasu i przysłony. A cała resztę dopieścić w np. Lightroomie

...
    Herezje. Prawidłową ekspozycję należy ustawić przed wykonaniem fotografii a nie po. Po to są również filtry. Trzeba tylko umieć ich używać.
    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Veox Zobacz posta
    Herezje. Prawidłową ekspozycję należy ustawić przed wykonaniem fotografii a nie po. Po to są również filtry. Trzeba tylko umieć ich używać.
    Za pomocą czasu i przysłony można uzyskać na przykład "duszki", ale cały czas należy pamiętać o prawidłowej ekspozycji. A co do ciekawej kolorystyki to chyba łatwiej posiedzieć nad zdjęciami w np. lightroomie, niż uzyskać to od razu na zdjeciu za pomocą np. filtrów, aczkolwiek nie jest to niemożliwe. "Dopieszczanie" to chodziło mi o modyfikację samej kolorystki w programach do obróbki raw-ów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez tuto95 Zobacz posta
    chyba łatwiej posiedzieć nad zdjęciami w np. lightroomie, niż uzyskać to od razu na zdjeciu
    Niedawno słyszałem tekst "tak, da się to zrobić w PS, ale w czasie gdy Ty będziesz poprawiał kolejne zdjęcia i przegapisz obiad, ja będę już po kolacji, jeśli zrobię dobre zdjęcie od razu" (chyba pasuje)

Dopiero zaczyna

Znacie na pewno to powiedzenie, że amator martwi się o sprzęt a mistrz o światło. Ja myślę, ze oba podejścia są słuszne w tej sytuacji. Bo studniówka czy 18tka to takie mikro reportaże gdzie akcja będzie działa się dość szybko, będzie stosunkowo mało czasu na kombinacje a nie można sobie pozwolić na błędy ekspozycji czy balansu bieli bo w końcu to nie są zdjęcia dla nas a ktoś nam powierzył to zadanie i liczy że będzie miał dobre zdjęcia. Jak ktoś jest mistrzem to będzie dobrze znał swój sprzęt i będzie wiedział bez zastanawiania się co i jak uzyskać przez filtry. Zobaczy scenę, wpadnie na pomysł kompozycji, w sekundę dobierze parametry i odpowiednie filtry nasadki itd i zrobi zdjęcie poprawnie naświetlone i z takim efektem że już mało czasu przed LR spędzi. Ja jednak jestem amatorem więc jak już zauważę fajny kadr to raczej skupię się na tym, żeby w ogóle dobrze go naświetlić. Jak zacznę za mocno kombinować z filtrami, dyfuzorami itp bajerami to po prostu kadr mi minie albo chwycę go byle jak. Dlatego wolę jednak podejście bezpieczniejsze w wypadku tego mojego startu reportażowo-imprezowego. Czyli prawidłowo naświetlić ciekawe kadry a potem na spokojnie obrobić i pobajerować kolorami w LR. Nawet za cenę obiadu :-) Co nie zmienia faktu, że w krajobrazie stosuję dokładnie strategię jak najlepszego efektu w terenie i jak najmniej na LR :-)

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów